Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekologija
  • 29.06.2016. 16:00

Prevelika smrtnost zbog zagađenja vazduha

Zagađenje vazduha je četvrta najveća pretnja za zdravlje ljudi, posle visokog pritiska, loše ishrane i pušenja.

Foto: Public Domain Pictures/pixabay.com
  • 266
  • 12
  • 0

Prevremena smrt oko 6,5 miliona ljudi godišnje povezana je sa zagađenjem vazduha, a taj broj bi u narednim decenijama mogao da poraste ukoliko ne bude smanjena emisija štetnih gasova. Na to je upozorila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).


Agencija, čije sedište je u Parizu, u svom prvom izveštaju na ovu temu, navela je da je zagađenje vazduha četvrta najveća pretnja za zdravlje ljudi, posle visokog pritiska, loše ishrane i pušenja. U izveštaju se, takođe, navodi da u budućnosti možemo očekivati rast broja smrtnih slučajeva zbog zagađenja, ako se ne promeni način proizvodnje i korišćenja energije u svetu.

Oko 3 miliona slučajeva prerane smrti povezano je sa zagađenjem vazduha napolju, a 3,5 miliona se pripisuje udisanju dima iz šporeta na čvrsto gorivo u kućama, piše u izveštaju.

IEA ukazuje i na to da bi zdravlje moglo znatno da se poboljša kada bi se za 7 % povećale ukupne investicije u obnovljive izvore energije u periodu do 2040. godine. To bi trebalo da donese smanjenje emisije štetnih gasova iz domaćinstava, strože standarde za motorno gorivo, veću energetsku efikasnost uređaja i ubrzanje prelaska sa izvora energije koji jako zagađuju kao što je ugalj, na obnovljive izvore energije.

Foto: Public Domain Pictures/pixabay.com


Izvori

beta.rs


Tagovi

Ekologija Zagađenje Vazduh Dim Fabrike Enegrija Obnovljivi izvori IEA Međunarodna agencija za energiju