Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Energetska efikasnost
  • 23.09.2018. 17:00

Kuće od slame - jeftinije za gradnju i štede energiju

Radovi na kući od slame su za oko 30% jeftiniji od radova na kućama od cigala i blokova. Kako tvrde upućeni u ovu tematiku, takva kuća je energetski efikasnija od klasičnih, a najveće uštede ostvaruju se na grejanju i hlađenju.

Foto: Flickr / Brett and Sue Coulstock
  • 3.873
  • 322
  • 0

U Vojvodini se ove godine grade dve kuće od slame i to u Žablju i u Senti. Pre toga su se za ovaj vid komfora opredeljivali vlasnici u Bačkom Petrovcu, Irigu, Belom Blatu i Šapcu. Kako prenosi RTS, Stanko Kukolj, iz Žablja, dugo je istraživao načine gradnje, dok je posao na svom placu počeo pre četiri meseca. On se nada da će do zime uspeti da se useli u svoju kuću od bala slame.

Slama odličan izlolator

Prema njegovim rečima, takvi građevinski radovi su jeftiniji za oko 30% od klasičnih. Kukolj ističe da je ovakva kuća energetski efikasnija za trećinu od kuća napravljenih od cigle ili blokova. Ipak, kako dodaje, prave uštede će osetiti na duži period, naročito kada je reč o grejanju, jer je slama odličan izolator, što znači da je kuća od slame zimi toplija, a leti hladnija pa joj, na primer, nije potreban klima-uređaj, što je jedna od ušteda.

Najveća pretnja glodari i insekti

Kukolj objašnjava da slama za gradnju mora biti suva. Najbolje bi bilo da se slama pripremi jednu sezonu pre početka radova. Postoji nekoliko načina slaganja slame, ali je Stanko izabrao da popunjava praznine između "kostura" koji je sastavljen od jakih greda. On dodaje da se objekat nalazi na betonskom temelju, a unapred se mora pripremiti vodovodna i kanalizaciona mreža, kao i plan za strujne kablove. Kada se bale poslažu, zidovi se premazuju blatom i plevom, a zatim se kreče. Najveći problem za kuće izgrađene od slame su insekti i glodari, ali i to se rešava postavljanjem specijalne mreže koja sprečava štetočine da buše blato i slamu, dok se insekti "odbijaju" redovnim krečenjem.

Neograničen rok trajanja uz redovno održavanje

Oni koji se opredele za takav vid gradnje, kako tvrdi Kukolj, ne treba da se plaše izbijanja požara, zato što je zemlja koja se nanosi na zidove ujedno i najbolja zaštita. Inače, Stanko gradi kuću od 120m2 a za to mu je bilo potrebno 350 bala slame. Poznavaoci ove vrste građevinarstva kažu da u klimi kakva vlada u Srbiji i uz redovno održavanje ovakvi objekti imaju neograničen rok trajanja.


Izvori

RTS


Tagovi

Kuća od slame Stanko Kukolj Žabalj Energetska efikasnost Biomasa Štednja energije


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao