Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vukovi
  • 26.01.2019. 08:30

"Susret sa vukom" povod za lovačko druženje ili neopravdani odstrel vukova?

Na prostoru Nacionalnog parka Đerdap je za 16. februar 2019. godine zakazano održavanje tradicionalne turističke i lovačke manifestacije "Susret s vukom". Tim povodom su se oglasili Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Svetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) Adria izrazivši revolt zbog najavljene hajke na vukove.

Foto: Pixabay / raincarnation40
  • 393
  • 66
  • 0

Javno preduzeće "Nacionalni park Đerdap"u Donjem Milanovcu, zajedno sa Turističkom organizacijom Golubac, Lovačkim udruženjem "Kuna" i mesnom zajednicom Dobra će 16. februara po 17. put organizovati tradicionalnu turističku manifestaciju - zajednički lov prigonom na zakonom nezaštićene divlje predatore vuka, šakala i lisicu u lovištu "Nacionalnog parka Đerdap". 

Tim povodom su se oglasili Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i WWF Adria (Svetska organizacija za zaštitu prirode) protestujući zbog najavljene hajke na vukove. Te organizacije su pozvale javnost da im se pridruži u sprečavanju najavljenog ubijanja vukova, a od nadležnih su zatražile odgovore na pitanja: kome smetaju vukovi u šumskim vrletima Đerdapa i gde su te životinje bezbedne, ako već nisu u zaštićeno području nacionalnog parka?

Ružić: Naziv manifestacije "Susret sa vukom" ciničan

Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije naglašava da je sam naziv manifestacije "Susret sa vukom" ciničan, jer umesto da nacionalni park prisustvo vukova iskoristi na najbolji mogući način, promovišući divlju i očuvanu prirodu, oni te mitske životinje predstavljaju kao jeftine mete. On podseća na to da vukovi imaju neprocenljivo veliki ekološki, sanitarni, kulturološki i duhovni značaj u celom svetu, a naročito kod naroda na Balkanu, dodajući da neopravdano ubijanje vukova ne može i ne sme biti turizam.

Pomenuta udruženja tvrde da Srbija nema izrađen plan upravljanja populacijama vuka i njegov izlov se planira na neodgovarajućim i nepouzdanim podacima. Oni napominju da naša zemlja kao potpisnica najznačajnijih međunarodnih konvencija u oblasti zaštite biološke raznovrsnosti ima obavezu da izrađuje takve planove, te da lov i druge oblike korišćenja divljih vrsta zasniva na pouzdanim i tačnim podacima i da osigura dugoročno očuvanje njihovih populacija.

Porej: Srbija neodgovorna prema svom prirodnom nasleđu

Direktor organizacije WWF Adria Deni Porej objašnjava da važeći zakonski okvir u Srbiji omogućava lov i seču šume u najvrednijim prirodnim područjima, nacionalnim parkovima. On dodaje da su retke zemlje koje imaju tako neodgovoran odnos prema sopstvenom prirodnom nasleđu. Porej ističe da je organizovanje ovakvih manifestacija potpuno suprotno sa savremenom konceptu zaštićenih područja i poziva organizatore i nadležne institucije da odustanu od hajke na vukove i počnu da se bave se onim što im je primarni cilj definisan Zakonom o nacionalnim parkovima, a to su: očuvanje i unapređenje vrednosti biodiverziteta, geodiverziteta, kao i kulturno-istorijskih vrednosti.  

Prema saopštenju WWF Adrija vodeći stručnjaci su procenili da Srbiju naseljava oko 800 jedinki vukova, dok svake godine u hajkama i na mrciništima bude ubijeno njih oko stotinu. Iskustva naučnika iz mnogih država Evrope i Severne Amerike pokazala su da se ubijanjem vukova ne rešavaju problemi poput sukoba stočara i zveri.

NP "Đerdap": Za 16 godina trajanja manifestacije nije ubijen ni jedan vuk

Povodom predstojeće manifestacije "Susret s vukom" javnosti su se obratili i njeni organizatori. Kako su napisali u saopštenju koje prenosi Danas, jedan od ciljeva sporne manifestacije je uspostavljanje različitih vidova saradnje sa korisnicima područja nacionalnog parka i lokalnim zajednicama radi optimalnog korišćenja područja saglasno namenama i funkcijama jedan od ciljeva Programa upravljanja Nacionalnim parkom Đerdap. Kako navode "Susret s vukom" organizuje se zbog doprinosa lokalnoj zajednici, dok je učesnicima same manifestacije prevashodna namera druženje, a ne lov, što potvrđuje i činjenica da za 16 godina trajanja manifestacije nije odstreljen ni jedna jedinka vuka.

Populacija vuka u istočnoj Srbiji u porastu

U saopštenju se dodaje da je vuk u istočnoj Srbiji lovostajem zaštićena vrsta čija je populacija u stalnom porastu, što se može videti i kroz povećan broj šteta na domaćim životinjama i gajenim vrstama divljači. Zbog brige o populaciji, a ne zbog lova, zaposleni u Nacionalnom parku Đerdap, a u cilju smanjenja šteta na domaćim životinjama i gajenim vrstama divljači neprekidno iznose hranu za vuka na određenim mestima. Uprava ovog javnog preduzeća tvdri da je lovna osnova Lovišta "Đerdap" stavljena je van snage dolaskom novog rukovodstva, te da je u međuvremenu urađena i revizija navedenog planskog dokumenta kojom je prikazano realno stanje u lovištu. Prema tom planskom dokumentu populacija vuka je u prenamnoženju, a uprkos tome odstrel je 20% od planiranog.

Izvor: saopštenje WWF Adria i Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije; Danas.rs


Tagovi

Vuk Nacionalni park Đerdap Hajka Susret s vukom Manifestacija WWF Adrija Milan Ružić Deni Porej Divljač Lov


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.