Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najlepše dvorište, balkon i školsko dvorište 2018
  • 21.06.2018. 16:15

Bačka Palanka: Nagrade za uređenje prostora

Oaze lepote i mira, u kombinaciji sa prigodnim predmetima i puno ljubavi, iznedrile su najlepša dvorišta i balkone.

Foto: Rada Milišić
  • 887
  • 25
  • 0

Bačkopalanačka opština i ove godine dodelila je priznanja za najlepše dvorište, balkon i školsko dvorište. Opštinski Fond za uređeniju opštinu i ove godine raspisao je konkurs. U svakoj od kategorija, sabirajući bodove Komisije i samih građana, koji su imali priliku da glasaju putem internet,a izabrani su pobednici.

"Ovo je četvrta godina za redom kako Fond za uređeniju opštinu raspisuje konkurs, a povodom 5. juna Svetskog dana zaštite životne sredine.  Ove godine interesovanje naših sugrađana bilo je mnogo veće nego prethodnih godina, što pokazuje da je ova lepa akcija zaživela, te ovaj događaj postaje tradicija", rekao nam je Vojisalav Zubac predstavnik lokalne samouprave.

Dvorište kao oaza lepote i mira 

Najlepše dvorište je u Mladenovu, a uredio ga je i od njega napravio malu oazu mira i lepote Rajko Predojević. "Godinama supruga i ja sređujemo naše dvorište, koje je dosta veliko. Mi smo penzioneri i imamo dosta vremena,  svakodnevno tri do četiri sata posvećujemo uređenju, rasađujemo, zalivamo, šišamo travu. Imamo dosta ideja, tako da ćemo narednih godina polako saditi nove biljke. Za sve to treba vremena, rada i novaca, ali to nije presudno, bitno je da volim da imam ovako sređeno dvorištae i da mi ovaj posao ide mi od ruke", kaže Predojević.

Dvorište
Rajko sa suprugom tri, četiri sata svakog dana odvaja za uređenje dvorišta

Neprolazna lepota tradicije

Samo jedan pogled na dvorište Dragana Dimitrijevića iz Bačke Palanke potvrđuje sa koliko je rada, pažnje i originalnih ideja sređivao svaki kutak. Prostrano dvorište u kome je detalje iz prošlih vremena, koji se već odavno ne koriste, kombinovao sa cvetnicama i trajnicama, odiše neprolaznom lepotom tradicije. Dragan, koji je dobitnik druge nagrade, ispričao nam je da često vidi da prolaznici zastanu, gledaju i fotografišu njegove ruže, muškatle, i mnogobrojne detalje.

"Svaki deo u dvorištu sam sam osmislio, nisam koristio ničije ideje. Imam dosta starih stvari koje su poslužile kao odlična dekoracija i dokazale  kako ne moraju biti bačene. Naprotiv, dale su novu dimenziju i odlično se uklopile u cvetne aranžmane. Tako sam dvorište ukrasio starim poljoprivrednim alatkama, ćupovima, korpama", kaže Dimitrijević. 

Palanka
Dragan se trudi da i najsitniji detalji budu uočeni 


Dvorište "kao sa slike" kako bi se reklo, a nije ni čudo jer Dragan se bavi slikarstvom i nema sumnje da  ume sa bojama, kako na platnu, tako i u žardinjerama i  saksijama. Trudi se da i najsitniji detalji budu uočeni da privuku pogled te da, kako on, tako i svi koji otvore vrata ovog cvetnog dvorišta uživaju u kompozicijama boja. 

"Volim cvetnice, ali i trajnice koje s prvim toplim danima same niču. Volim i četinare, koji takođe imaju svoju draž. Oko održavanja cveća  pomaže mi Đorđe Šijakov, koji se profesionalno posvetio cvećarstvu. Volim svoje dvorište, baš ovako kako sam ga sredio i meni je baš ovako uređeno najlepše", dodaje Dragan.

Cvetni balkoni u centru grada

Kao i prošle, tako i ove, nagradu za najlepši balkon dobila je Jelena Grubanov-Žutković. Njen stan je na prvom spratu u samom centru Bačke Palanke, te njene cvetne žardinjere zapadnu za oko prolaznicima i nije redak slučaj da je neko pozove i pita za savet oko održavanja cveća. 

Balkon
Jelena je odnela pobedu i ove godine, kao i prošle

"Balkon je mali, ali sam uspela da rasporedim muškatle, ukrasnu mentu, ruže stablašice. Sve ove biljke vole svakodnevnu negu. Ova nagrada je pohvala za moj trud i podsticaj da razmišljam o novim idejama", kaže Jelena.

I dvorište Crvenog krsta zaslužilo nagradu

Ove godine u kategoriji školskih dvorišta uvršteno je i dvorište Crvenog krsta Bačka Palanka, a kako je Komisija ocenila, ono je i najlepše.
Kako nam je rekao sekretar Crvenog krsta Branisalv Šobot, svi zaposleni učestvuju u sređivanju i oplemenjivanju prostranog dvorišta u kome dominira sezonsko cveće kao i paulovnije, crveni javor, omorika, jorgovan, magnolije, ruže.

Crveni krst
Zaposleni učestvuju u sređivanju i oplemenjivanju prostranog dvorišta 

Nagrađeni su  dobili vredne nagrade - umetničke slike, radove članova Udruženja likovnih stvaralaca "Petar Tomić", kao i vaučere poljoprivrede apoteke.

Autor: Rada Milišić


Tagovi

Bačka Palanka Konkurs Nagrada Dvorište Balkon Cveće Ukrasne biljke Rajko Predojević Vojisalav Zubac Jelena Grubanov-Žutković Branisalv Šobot


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.