Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenja rezidba ruža
  • 04.11.2019. 08:00

Rezidba ruža na jesen priprema kraljicu cveća za zimu

Ruže stablašice i grmolike ruže orezuju se tokom jeseni i pripremaju za zimu. Ovom rezidbom ukloniće se osušeni cvetovi i grane, a grm će se pripremiti za hladne, zimske dane.

Foto: Depositphotos/thefutureis
  • 19.543
  • 204
  • 1

Grmovi ruža ulepšavaju naša dvorišta i terase svojim predivnim cvetovima. Kako bi nas kraljice cveća obradovale cvetovima svake godine potrebno ih je redovno orezivati. Rezidba ruža odrađuje se u tri termina: jesen, proleće i sredina leta. Ukoliko ste amater, dovoljno je da znate osnove rezidbe. Osnovno znanje o rezidbi ruža omogućiće vam da imate lepe, zdrave i dobro negovane grmove ruža koji će vas nagraditi cvetovima.

Pripremite se za rezidbu

Kako bi rezidbu odradili na što lakši način, potrebno se pripremiti za rezidbu. Najbolje je obući odeću sa dugim rukavima. Kupite dobre rukavice. To će vas zaštiti od ružinog trnja. Za rezidbu nabavite oštre makaze i manju pilu za rezidbu debljih grana. Ukoliko imate više grmova ruža, obezbedite dezinfekciju alata posle rezidbe svakog grma. To će sprečiti prenošenje bolesti sa grma na grm.

Kada i kako odraditi rezidbu ruže?

Tri su termina rezidbe ruža i sva tri su važna jer samo redovnom rezidbom možemo dobiti  zdrav i lep grm ruže sa mnoštvom cvetova. Jesenja rezidba deo je pripreme ružinog grma za prezimljavanje.

Ruže stablašice i grmolike ruže imaju svoja pravila kada je u pitanju rezidba, ali i mnogo zajedničkih zahvata tokom jesenje rezidbe.

Šta se orezuje u jesen, a šta ne?

Pupoljci ruže nalaze se u osnovi listova. Ukoliko su pupoljci smešteni više na grančici, oni će se brže aktivirati u proleće, ali će dati i tanje grančice. U osnovi grane su spavajući pupoljci i oni se najčešće ne aktiviraju. Do razvoja novih grana iz pupoljaka spavača dolazi posle intenzivnog prikraćivanja i podmlađivanja stabla ili grma ruže. Na vrhu grančice su pupoljci iz kojih će se razviti tanke grančice sa sitnim cvetovima. Taj tanki vrh grančice potrebno je odstraniti kako bi sledeće godine dobili dobro razvijene grane iz pupoljaka smeštenih u središnjem delu.

Važno je kako napraviti rez

Kod rezidbe obratite pažnju kako ćete napraviti rez. Rez treba da je napravljen koso iznad pupoljka. Visina reza iznad pupoljka je do jednog ceentimetra i spušta se ukoso na suprotnu stranu od pupoljka. Dubina reza treba da je jedna trećina od veličine pupoljka.

Uklonite sve precvale cvetove i suve listove. Zatim, odstranite sve osušene grančice.  Na ovaj način ćete rasteretiti biljku. Štetni organizmi, insekti, prouzrokovači oboljenja neće imati sklonište i njihova pojava tokom proleća neće biti toliko snažna.

Kod uklanjanja cvetnih grana treba obratiti pažnju da se ukloni dovoljna dužina grane. Kada se gleda od baze cvetne grane treba ostaviti tri pupoljka, jedan iznad drugog,  a višak grane odseći. Na ovaj način ruža će na proleće da formira jake grane koje će dati dobre cvetove. Ukoliko se grane sa precvalim cvetovima samo malo prikrate iz pupoljaka, u pazuhu listova formiraće se mnoštvo tankih grančica koje će dati sitne i neugledne cvetove.

Ukonite sve osušene grančice sve do zdravog dela grane. Kada prerežete granu ona mora da ima središnji deo zdrav, svetlo obojen. Ukoliko je središnji deo smeđ, režite granu dok ne dođete do zdravog preseka.

Sa okrugle krošnje ruža stablašica, uklonite sve grane koje su suviše narasle i koje štrče iznad ostatka krošnje. Rezidbom i prikraćivanjem grana formirajte savršeno okrugli oblik krošnje.

Ruže stablašice, grmovi čajevke i floribunde

Grmove čajevki i floribundi treba prikratiti za dve trećine. Optimalna visina grma koji smo prikratili je oko 50cm, približno visina kolena prosečno visoke osobe.

Ovakvo prikraćivanje radi se kako bi se krošnja ruže stablašice, grmovi čajevke i floribunde zaštitili od lomljena usled težine snega i kako bi se omogućilo da se ruže dobro zaštite od izmrzavanja.

Grane koje preklapaju jedna drugu treba da budu uklonjene, kao i sve suviše tanke i nedozrele grane.

Pravu rezidbu ostavite za proleće

Rezidba tokom jeseni ne treba da bude intenzivna zbog opasnosti od izmrzavanja. Pravu rezidbu ostavite za proleće, ali to ne znači da je jesenja rezidba manje važna.

Kako pripremiti ruže za zimu?

Posle rezidbe očistite prostor oko ruže od materijala koji ste odbacili. Čišćenjem otpada sprečavate da štetni insekti pronađu sklonište za prezimljavanje.

Orezane ruže možemo pripremiti za zimu.


Tagovi

Rezidba ruža Jesenja rezidba Uzgoj ruža Kako


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta