Pretraživanje postova
Voćari u Topoli ove godine beleže izuzetno loš rod šljive – svega oko 10% u odnosu na prethodne sezone. Uzrok su prolećni mrazevi, grad i letnja suša, koji su pogodili i ostale voćne kulture poput trešnje, višnje i nektarine. ”Ova godina je... Više [+]
Voćari u Topoli ove godine beleže izuzetno loš rod šljive – svega oko 10% u odnosu na prethodne sezone. Uzrok su prolećni mrazevi, grad i letnja suša, koji su pogodili i ostale voćne kulture poput trešnje, višnje i nektarine. ”Ova godina je bila katastrofalna, a posledice ćemo osećati i sledeće – jer su oštećena i stabla i cvetni pupoljci“, upozorava Radoslav Matić iz poljoprivredne službe. Zbog niskog prinosa, otkupna cena šljive skočila je na oko 100 dinara po kilogramu, što je, prema rečima otkupljivača Momčila Vasiljevića, neuobičajeno visoko i teško održivo u narednim godinama. Voćari strahuju da ni visoka cena ne može nadoknaditi pretrpljenu štetu i već strepe za sledeću sezonu. #rodsljive
Ritopek, poznat po proizvodnji trešanja, ove godine beleži značajan pad prinosa zbog mraza i nedostatka pčela tokom perioda cvetanja. U voćnjaku Zlatka Ignjatovića, prinos sorte burlat biće svega oko 10–15% u odnosu na očekivani. Sitni plod... Više [+]
Ritopek, poznat po proizvodnji trešanja, ove godine beleži značajan pad prinosa zbog mraza i nedostatka pčela tokom perioda cvetanja. U voćnjaku Zlatka Ignjatovića, prinos sorte burlat biće svega oko 10–15% u odnosu na očekivani. Sitni plodovi, koji nisu uspešno oplođeni zbog hladnog i kišovitog vremena, uglavnom će opasti. Poznije sorte obećavaju nešto bolje rezultate, ali štete su velike – na nekim parcelama nema šta da se obere. Cena trešanja biće visoka, ali, kako Ignjatović kaže, otkupljivači određuju cenu, a trenutni rod ne pokriva ni osnovne troškove. Slično stanje je i sa drugim voćkama poput kajsija, posebno na imanjima preko Dunava, gde je mraz od -7°C uništio gotovo sav rod. #rodtresanja
Foto: Pixabay
Da se prisjetimo kako je to bilo ljetos, ali zato ih treba dobro naharniti sad u jesen... #rodšljive... #prinosšljive