Pretraživanje postova
U šljivicima valjevskog kraja počela je rezidba, a stručnjaci poručuju da je ove godine posebno važna, jer je prethodna sezona bila slabo rodna, pa stabla sada imaju izuzetno mnogo cvetnih pupoljaka. Procene pokazuju da će više od polovine... Više [+]
U šljivicima valjevskog kraja počela je rezidba, a stručnjaci poručuju da je ove godine posebno važna, jer je prethodna sezona bila slabo rodna, pa stabla sada imaju izuzetno mnogo cvetnih pupoljaka. Procene pokazuju da će više od polovine rodnih grančica morati da se ukloni kako bi se obezbedilo pravilno cvetanje i stabilan prinos. Poljoprivrednici već koriste povoljne decembarske dane za radove, a mnogi angažuju iskusne rezače zbog obimnog posla. Iz PSSS Valjevo naglašavaju da je bolje orezati i delimično nego uopšte ne orezati, ali da pravilna rezidba daje najbolje rezultate. Stručne službe pozivaju posebno mlade voćare da potraže savet kako bi posao bio urađen pravilno. #rezidbasljive
TRIBINA „Istine i mitovi o vinu, pivu i jakim alkoholnim pićima“ 📣 Pozivamo Vas na zanimljivu i interaktivnu tribinu namenjenu srednjoškolcima, ali i svima onima koje zanima svet vina, piva i jakih alkoholnih pića. ❓✅ Ovo je oblast o koj... Više [+]
TRIBINA
„Istine i mitovi o vinu, pivu i jakim alkoholnim pićima“
📣
Pozivamo Vas na zanimljivu i interaktivnu tribinu namenjenu srednjoškolcima, ali i svima onima koje zanima svet vina, piva i jakih alkoholnih pića.
❓✅
Ovo je oblast o kojoj „svi sve znaju“, puna je mitova, prenetih priča, polu–informacija i stereotipa. Na tribini ćete imati priliku da čujete stručnjake i profesore koji se profesionalno bave tehnologijom proizvodnje alkoholnih pića, a koji će na jasan i razumljiv način objasniti šta je naučno tačno — a šta samo popularna zabluda.
Biće reči o brojnim zanimljivim pitanjima, među kojima su i:
🍺 Da li „pivski stomak“ zaista nastaje od piva — ili je to samo mit?
🥫 Koje pivo je boljeg kvaliteta: ono iz boce ili iz limenke?
🍷 Da li je vino stvarno bolje što je starije?
🍾 Koliko dugo vino može da stoji nakon otvaranja a da se ne pokvari?
🍸Da li se odvajanjem prvenca uklanja metil alkohol iz rakija?
🥃 Koja je razlika između različitih tipova viskija?
Dođite da zajedno razotkrijemo najčešće zablude, naučimo nešto novo, postavimo pitanja i saznamo kako zaista funkcioniše svet enologije, pivarstva i destilacionih tehnologija.
Radujemo se Vašem dolasku!
Organizator:
Tehnološki fakultet Novi Sad, Katedra za biotehnologiju
🗣 Učesnici i moderatori:
prof. dr Jelena Pejin, prof. dr Vladimir Puškaš, prof. dr Uroš Miljić, dr Milana Pribić
📍Amfiteatar Tehnološkog fakulteta Novi Sad, Bulevar cara Lazara 1, Novi Sad
🗓 15. decembar 2025. godine
🕔 17:00 časova
Login • Instagram
Welcome back to Instagram. Sign in to check out what your friends, family & interests have been capturing & sharing around the world.
I pored teških vremenskih uslova ove godine, veliki povrtari u leskovačkom kraju ne miruju. U plastenicima zadruge ”Zelena zvezda“ u Vinarcu u decembru počinje berba zelene salate, koja je donela dobru zaradu zahvaljujući stabilnoj potražnj... Više [+]
I pored teških vremenskih uslova ove godine, veliki povrtari u leskovačkom kraju ne miruju. U plastenicima zadruge ”Zelena zvezda“ u Vinarcu u decembru počinje berba zelene salate, koja je donela dobru zaradu zahvaljujući stabilnoj potražnji i izvozu ka Rumuniji. ”Trenutna cena je oko 20 dinara i nije loša. Izvoz kreće kada se pojavi veća količina robe”, kaže direktor zadruge Đorđe Micić. Na dva hektara zadruga godišnje proizvede oko 300 tona povrća, a od četrdesetak kooperanata otkupljuju višestruko više krastavca, kupusa, paprike i paradajza. Veći deo proizvodnje plasira se na domaće tržište. ”Planiranje proizvodnje sa kooperantima je ključno da bismo izbegli viškove”, objašnjava Micić. #plastenickaproizvodnja
U organizaciji Specijalnog rezervata prirode Zasavica, u subotu, 13. decembra, biće održana tradicionalna privredno–turistička manifestacija Dan mangulice – sremski svinjokolj. Ova manifestacija posvećena je mangulici, autohtonoj svinji koj... Više [+]
U organizaciji Specijalnog rezervata prirode Zasavica, u subotu, 13. decembra, biće održana tradicionalna privredno–turistička manifestacija Dan mangulice – sremski svinjokolj. Ova manifestacija posvećena je mangulici, autohtonoj svinji koja je tokom čitavog XIX i prve polovine XX veka bila jedan od najvažnijih izvoznih proizvoda Srbije, kao i ključna namirnica u ishrani stanovništva Srema. Mangulica je stara sorta iz 19. veka, cenjena zbog činjenice da njena masnoća ne sadrži holesterol. Posetioci će u okviru manifestacije moći da se upoznaju sa sremskim običajima svinjokolja, degustiraju proizvode od mangulice, kupe sveže meso, čvarke i različite prerađevine, kao i da probaju čuvene salčiće.
Drugi ciklus Agrobiznis škole kompanije Al Dahra završen je prezentacijama 15 polaznika koji su gotovo godinu dana radili sa mentorima na savremenim temama u agraru. Za najbolju studentkinju proglašena je Nina Davidovski, dok je drugo mesto... Više [+]
Drugi ciklus Agrobiznis škole kompanije Al Dahra završen je prezentacijama 15 polaznika koji su gotovo godinu dana radili sa mentorima na savremenim temama u agraru. Za najbolju studentkinju proglašena je Nina Davidovski, dok je drugo mesto osvojio Luka Stefanović, sa samo jednim bodom zaostatka. Nina je žiri uverila radom o ubrzanju procesa prijema žitarica u silosima, ističući da joj je program doneo dragoceno praktično iskustvo iz bezbednosti hrane i kontrole kvaliteta. Generalni direktor Al Dahra Srbija Dušan Radičević poručio je da su studenti pokazali visok nivo znanja i inovativnosti, dok kompanija kroz ovaj program nastavlja da podržava mlade stručnjake i razvoj poljoprivrede u Srbiji. #agrobiznisskola #aldahra
Otvorena je diskusija na temu: Državna prvakinja u sportskom ribolovu
Živinarski sektor u Srbiji ima značajan izvozni potencijal, posebno kada je reč o plasmanu pilećeg mesa i konzumnih jaja na tržište Evropske unije. Ipak, brojni nerešeni problemi i višegodišnje administrativne prepreke onemogućavaju proizvo... Više [+]
Živinarski sektor u Srbiji ima značajan izvozni potencijal, posebno kada je reč o plasmanu pilećeg mesa i konzumnih jaja na tržište Evropske unije. Ipak, brojni nerešeni problemi i višegodišnje administrativne prepreke onemogućavaju proizvođačima da svoje proizvode plasiraju izvan regiona. Na inicijativu predstavnika živinarskog sektora, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež organizovao je sastanak posvećen analiziranju ključnih izaziva i mogućnosti za ubrzanje izvoznih procedura. Kako je saopštila PKS, Čadež je razgovarao sa članovima udruženja ”Zajednica živinara“ i Grupacije za živinarstvo o glavnom problemu koji koči sektor – nemogućnosti izvoza proizvoda u EU zbog neusklađenih procedura. Na sastanku je dogovoreno formiranje radne grupe koju će činiti predstavnici proizvođača, PKS, Uprave za veterinu i Ministarstva poljoprivrede. Zadatak ove grupe biće da u najkraćem roku pripremi konkretne predloge i inicijative za rešavanje administrativnih i tehničkih prepreka. #zivinarstvo
Foto: Pexels
Tiforni i agregati za navodnjavanje - IRRIMEC Obezbedite odgovarajući sistem za navodnjavanje na vreme i po najnižim cijenama tokom trajanja predsezonske ponude. Beskamatno finansiranje - Rok otplate do 12 meseci. Samo do 30. decembra 2025.... Više [+]
Tiforni i agregati za navodnjavanje - IRRIMEC
Obezbedite odgovarajući sistem za navodnjavanje na vreme i po najnižim cijenama tokom trajanja predsezonske ponude.
Beskamatno finansiranje - Rok otplate do 12 meseci.
Samo do 30. decembra 2025.
Nedostatak padavina i nastale klimatske promena uzrokuju sve više poteškoća, rizika i neizvesnosti, pa navodnjavanje postaje jedna od neizbežnih mera kako bi se obezbedio prinos.
Kompanija KITE DOO u svom prodajnom asortimanu nudi sisteme za navodnjavanje renomiranog internacionalnog proizvođača – kompanije Irrimec: tifone, kišne rampe, agregate, pumpe i svu ostalu prateću opremu koja Vam je neophodna kako bi Vaš sistem za navodnjavanje funkcionisao.
Kompanija Irrimec je prisutna u Evropi od 1974. godine, sa sedištem u Italiji i Francuskoj, odakle brzo sa svojim proizvodima za navodnjavanje počinje da se širi po celom svetu. Prepoznatljiva je po svojoj saradnji direktno sa poljoprivrednicima i distributerima, što rezultira zajedničkim idejama za nove projekte i tehnička rešenja.
Za detaljne informacije o aktuelnoj prdsezonskoj ponudi Irrimec tifona i agregata, kao i o specijalnom modelu finansiranja – Pozovite Kompaniju KITE DOO:
📱Južna Bačka: 069/1040-262.
📱Severna i Zapadna Bačka: 063/291-156.
📱Severna Bačka: 063/ 445-571.
📱Srem i Centralna Srbija: 063/1010 -700.
📱Mačva: 063/291-273.
📱Južna Srbija: 063/1040-871.
📱Severni i Srednji Banat: 069/1040-263.
📱Severni i Srednji Banat: 069/1010-700.
📱Južni Banat: 063/408-602.
"Vlaška magija" opravdala učešće na međunarodnom sajmu etno hrane i pića 2025.Specijalno priznanje za gotovo jelo- svinjsko meso zaliveno u masti, za kontinuirani kvalitet.