Pretraživanje postova
Razvojna agencija Srbije objavila je poziv za učešće srpskih destilerija na međunarodnom sajmu vina i jakih alkoholnih pića ProWein 2026 – ProSpirits, koji će biti održan u Dizeldorfu, u Nemačkoj, od 15. do 17. marta. U okviru specijalizova... Više [+]
Razvojna agencija Srbije objavila je poziv za učešće srpskih destilerija na međunarodnom sajmu vina i jakih alkoholnih pića ProWein 2026 – ProSpirits, koji će biti održan u Dizeldorfu, u Nemačkoj, od 15. do 17. marta. U okviru specijalizovanog segmenta ProSpirits, RAS će po prvi put organizovati zajednički nastup namenjen isključivo destilerijama. Ova inicijativa pokrenuta je zbog sve većeg interesovanja proizvođača jakih alkoholnih pića u prethodnim programima podrške, kao i zbog značajnog potencijala sektora za izlazak na međunarodna tržišta. Sajam ProWein se već više od 30 godina smatra jednom od najvažnijih globalnih poslovnih platformi za predstavljanje vina i jakih alkoholnih pića. #ras #prowein
Pčelarsko domaćinstvo Milošević u selu Drmno kraj Požarevca!
U Mačvanskom okrugu potvrđen je slučaj trihineloze kod domaćih svinja, saopšteno je, uz upozorenje stručnjaka da se larve ovog parazita redovno otkrivaju tokom sezone klanja. Veterinar specijalista Svetlana Mrkovački iz Veterinarskog specij... Više [+]
U Mačvanskom okrugu potvrđen je slučaj trihineloze kod domaćih svinja, saopšteno je, uz upozorenje stručnjaka da se larve ovog parazita redovno otkrivaju tokom sezone klanja. Veterinar specijalista Svetlana Mrkovački iz Veterinarskog specijalističkog instituta Šabac navela je da je reč o prvom potvrđenom slučaju ove sezone, ali da to ne isključuje mogućnost da ih ima i na drugim lokacijama. Trihineloza se prenosi konzumiranjem nedovoljno termički obrađenog mesa, a infekcija kod ljudi može dovesti do ozbiljnih kardioloških i neuroloških komplikacija, u zavisnosti od jačine invazije. Stručnjaci zato apeluju na vlasnike svinja da svako zaklano grlo obavezno odnesu na analizu u veterinarsku stanicu. #trihineloza #svinjarstvo
✨ Delimo sa vama lepe vesti! ✨
U 2026. ponuda Mehanizacije Trgomen postaće bogatija za još novih LOVOL traktora i mašina! 🚜
Da li možete da pogodite koji novi modeli stižu na srpska polja?
Pišite nam u komentarima. 🙂
VIXERAN® - mikrobiološko đubrivo koje se aktivira čim dođe u kontakt sa vodom. 🕵️♀️ Radi već na 8°C i obezbeđuje biljci azot onda kada drugi izvori ne mogu. Biostimulator kao pouzdano rešenje kroz sezonu! #syngentaserbia #poljoprivredni... Više [+]
VIXERAN® - mikrobiološko đubrivo koje se aktivira čim dođe u
kontakt sa vodom.
🕵️♀️ Radi već na 8°C i obezbeđuje biljci azot onda kada drugi izvori
ne mogu.
Biostimulator kao pouzdano rešenje kroz sezonu!
#syngentaserbia #poljoprivrednici
Poljoprivrednik iz Klenja prekinuo štrajk glađu, ministarstvo pristalo na sastanak
Poljoprivrednik iz Klenja kod Bogatića, Nemanja Lacković, odlučio je da prekine štrajk glađu, nakon što je Ministarstvo poljoprivrede pristalo da zakaže sastanak u najkra...
Nemačka patentna i trgovačka kancelarija izbrisala je patent američke kompanije MeliBio, čime je potvrđeno da se naziv ”med“ može koristiti isključivo za proizvod koji nastaje delovanjem pčela, u skladu sa nemačkom i evropskom regulativom.... Više [+]
Nemačka patentna i trgovačka kancelarija izbrisala je patent američke kompanije MeliBio, čime je potvrđeno da se naziv ”med“ može koristiti isključivo za proizvod koji nastaje delovanjem pčela, u skladu sa nemačkom i evropskom regulativom. MeliBio je 2024. godine pokušao da zaštiti takozvani ”veganski med“, odnosno biljnu alternativu, ali je postupak poništen nakon reakcije pčelarskih udruženja. Nemačka uredba o medu jasno definiše med kao prirodnu supstancu koju proizvode isključivo medonosne pčele. Postupak za brisanje patenta pokrenuo je Nemački pčelarski savez, upozorivši da bi drugačije tumačenje predstavljalo opasan presedan za tržište i zaštitu tradicionalne proizvodnje. #veganskimed
Otvorena je diskusija na temu: Nakon prosipanja mleka sledi zasipanje trgovinskih lanaca stajnjakom
Julijana Nešić
pre 1 dan
Sigurna sam da su bili u mogućnosti nekome da daju - dali bi. Mada je bilo primera, naći ćete na Agroklubu da su delili hranu svu - ne samo mleko. Sigurna sam da su bili u mogućnosti nekome da daju - dali bi. Mada je bilo primera, naći ćete na Agroklubu da su delili hranu svu - ne samo mleko.
tivadar tot
pre 2 dana
Hleb, mleko — svaki zalogaj, svaka kap je zlato. Żalosno je videti prosipanje. Barem da su mogli dati onima kojima je neophodno a u teškoj su Više [+] materijalnoj situaciji. Treba proizvođači da pomažu jedni drugima kao u stara vremena, da budu paori kao pre nego što su ih upropastili veliki trgovinski lanci.
Ministarka zaštite životne sredine Sara Pavkov izjavila je da Srbija nastavlja sa proširenjem teritorija pod zaštitom, što potvrđuje i povećanje budžeta Ministarstva za brigu o zaštićenim područjima u 2026. godini na 730 miliona dinara, što... Više [+]
Ministarka zaštite životne sredine Sara Pavkov izjavila je da Srbija nastavlja sa proširenjem teritorija pod zaštitom, što potvrđuje i povećanje budžeta Ministarstva za brigu o zaštićenim područjima u 2026. godini na 730 miliona dinara, što je gotovo 30 odsto više u odnosu na ovogodišnjih 550 miliona dinara. Na godišnjem susretu institucija za zaštitu prirode ”Partnerstvom ka zaštiti prirode“, Pavkov je istakla da su od aprila 2025. godine proglašena tri nova zaštićena područja – Predeo izuzetnih odlika ”Planina Jelica“, Specijalni rezervat prirode ”Zlatar“ i Spomenik prirode ”Prebreza – paleontološki lokalitet“. Kako je navela, Ministarstvo ostaje otvoreno za sve predloge i oblike saradnje. #zasticenapodrucja
Otvorena je diskusija na temu: INTERREG projekat Hrvatska-Srbija: AI rešenja za otporniju i rodniju pšenicu
tivadar tot
pre 2 dana
Razgovarajući sa poljoprivrednicima primetio sam da usled promene vremenskih uslova (klilme) prelaze na kulture koje više trpe topliju klimu. Zato Više [+] mislim da je dobro što se misli na to da se npr. pšenica i kukuruz oplemene, odnosno da se malo modifikuju genetski (što znači da malo ubrzamo evoluciju) jer ćemo biti primorani da uvozimo osnovne namirnice. Trebalo bi pritom uzeti u obzir i autohtone odnosno i stare vrste žitarica, koje smo već zaboravili, čisto da se osveže ove vrste koje kombinujemo već oko 50 godina i više ni ne znamo gde pripadaju. :)