Pretraživanje postova
Sezona branja pečuraka, kao i otkupa završena je bez veće zarade kako za berače, tako i za otkupljivače, posebno u zapadnom delu Srbije. Manjak kišnog perioda uticao je na ovogodišnji rod pečuraka u šumama u okolini Čačka, naročito u ivanji... Više [+]
Sezona branja pečuraka, kao i otkupa završena je bez veće zarade kako za berače, tako i za otkupljivače, posebno u zapadnom delu Srbije. Manjak kišnog perioda uticao je na ovogodišnji rod pečuraka u šumama u okolini Čačka, naročito u ivanjičkom kraju, na Javoru i Goliji, pa ubrane količine vrganja i lisičarke nisu donele dobiti. Jedan od čačanskih otkupljivača šumskih plodova Zoran Petrović kaže da je na početku sezone bilo određenih količina ove dve vrste gljiva, ali što je vreme prolazilo, pečuraka je bilo sve manje, a kvalitet sve lošiji. ”U početku se lisičarka, recimo, otkupljivala i za 1.500 dinara, dok je pri kraju sezone cena bila 300 dinara po kilogramu”, napominje Petrović. #berbapecuraka
Fruška gora postala je jedna od omiljenih destinacija lovaca na tartufe, ali tragača ima i u drugim delovima Srbije poput Mačve, Deliblatske peščare, na planinama Kosmaj, Rudnik i Oplenac, u Obedskoj bari, te u blizini reka Bosut i Lug. Tar... Više [+]
Fruška gora postala je jedna od omiljenih destinacija lovaca na tartufe, ali tragača ima i u drugim delovima Srbije poput Mačve, Deliblatske peščare, na planinama Kosmaj, Rudnik i Oplenac, u Obedskoj bari, te u blizini reka Bosut i Lug. Tartufi uglavnom rastu u simbiozi sa kestenom, hrastom, belom topolom i lešnikom, pa se upravo u tim šumama i mogu naći. Procenjuje se da je broj tartufara u Srbiji porastao na oko 5.000, a zarada po sezoni može da ide i do 30.000 evra. Tartufari nevoljno otkrivaju čime se bave i kriju mesta na kojima su našli obilje gljiva. Obično za gljivama tragaju uz pomoć pasa ili mangulica. U poslednje vreme, i stranci dolaze u Srbiju jer tartufa ima dosta. #berbatartufa
Foto: Pixabay
Pri kraju je berba i prerada začinske paprike sa vojvođanskih polja, a u Srbiji primat u proizvodnji ovog povrća drže pogoni čak šest fabrika u pograničnom selu Martonoš, u kanjiškoj opštini na severu Bačke. Lokalna poljoprivredna gazdinstv... Više [+]
Pri kraju je berba i prerada začinske paprike sa vojvođanskih polja, a u Srbiji primat u proizvodnji ovog povrća drže pogoni čak šest fabrika u pograničnom selu Martonoš, u kanjiškoj opštini na severu Bačke. Lokalna poljoprivredna gazdinstva ove sezone bili su više zainteresovana za proizvodnju industrijske paprike, a prema rečima Suzane Hajdin, zamenice direktora preduzeća SD, uspešno se ugovara i ostvaruje saradnja sa oko 200 vojvođanskih poljoprivrednih gazdinstava. ”Ove sezone otkupna cena paprike ostala je ista kao i prethodne i iznosi 80 din/kg, pa smo i zbog toga imali dosta više novih proizvođača koji se opredeljuju da industrijsku papriku uvrsti u setveni plan”, kaže Hajdin. #berbazacinskepaprike
Foto: Pixabay
Proizvođač paprike i ajvara Stevica Marković iz sela Brestovca kod Leskovca još nije započeo berbu iako je za ovaj period uobičajeno da je u toku druga ili treća berba. "Sama godina je krenula vrlo loše. Mi smo već u aprilu imali preko 30 s... Više [+]
Proizvođač paprike i ajvara Stevica Marković iz sela Brestovca kod Leskovca još nije započeo berbu iako je za ovaj period uobičajeno da je u toku druga ili treća berba. "Sama godina je krenula vrlo loše. Mi smo već u aprilu imali preko 30 stepeni. Nicanje paprike je bilo otežano, mnogi nisu ni proizveli rasad, pa sam morao da ga kupujem", navodi Marković. Zbog previsokih temperatura biljka je da odbacila plod, tako da smo mi tek jula meseca dobili prve cvetove a plod tek treba da počnemo da beremo, objašnjava Marković. Kako je naglasio, za 15 godina koliko se bavi proizvodnjom paprike ne pamti ovakvu godinu. Dodaje da će rod pored toga što je prepolovljen biti i veoma loš. #berbapaprike
U južnom Banatu, zbog kišovitih dana, produžila se berba jabuka, ali proizvođači kažu da to neće uticati na kvalitet i rod voća. Zadovoljni su i otkupnom cenom, pogotovu industrijske jabuke, koju prodaju za 18 dinara po kilogramu. Sušni per... Više [+]
U južnom Banatu, zbog kišovitih dana, produžila se berba jabuka, ali proizvođači kažu da to neće uticati na kvalitet i rod voća. Zadovoljni su i otkupnom cenom, pogotovu industrijske jabuke, koju prodaju za 18 dinara po kilogramu. Sušni period i dugo toplo leto neće ostaviti traga na dobar i kvalitetan rod jabuka u voćnjaku porodice Kutanjac, jer su ovde primenili sve argotehničke mere na vreme. “Zahvaljujući našim zalivnim sistemima nismo imali problema sa sušom i sa toplotom. Zadovoljni smo sa rodom. Imali smo na 3,5 hektara oko 100 tona jabuke. Gajimo četiri vrste jabuka od kojih je Gala najbolja, ali ona se slabo prodaje”, kaže Đorđe Kutanjac, proizvođač voća. Ovde nemaju problema ni sa beračima čija je dnevnica 4000 dinara, a koji su već iskusni u ovom poslu. #berbajabuka
Yougo Romano
pre 6 meseci
Ima li jabuke da se beri hocu da radim Ima li jabuke da se beri hocu da radim
Nakon višemesečne suše, kiša koja danima pada verovatno je najviše obradovala proizvođače kupusa. Oni su tokom većeg dela vegetacije, nastojali da ga, navodnjavanjem, održe u životu. Više zalivanja, veća potrošnja goriva, ulaganja u reproma... Više [+]
Nakon višemesečne suše, kiša koja danima pada verovatno je najviše obradovala proizvođače kupusa. Oni su tokom većeg dela vegetacije, nastojali da ga, navodnjavanjem, održe u životu. Više zalivanja, veća potrošnja goriva, ulaganja u repromaterijal, značajno će poskupeti proizvodnju kupusa, kažu proizvođači i poručuju da neće biti jeftinih zelenih glavica. "Ako kilogram kupusa u maloprodaji bude na nivou 150 dinara, nemojte se iznenaditi. To i nije neka zarada, već peglanje onoga što smo uložili", kaže povrtar Miroljub Janković iz Futoga. Proizvođači kažu i to da će berba kupusa početi deset dana kasnije, a tamo gde je ispoštovana agrotehnika kupus će biti dobrog kvaliteta. #berbakupusa
Na plantažama jabuka uveliko traje berba, započeta još početkom avgusta zbog tople i sušne klime. Predsednik asocijacije ”Serbia does apples” Gojko Zagorac kaže da će prinos biti niži ali da je kvalitet jabuka dobar pa će proizvođači koji b... Više [+]
Na plantažama jabuka uveliko traje berba, započeta još početkom avgusta zbog tople i sušne klime. Predsednik asocijacije ”Serbia does apples” Gojko Zagorac kaže da će prinos biti niži ali da je kvalitet jabuka dobar pa će proizvođači koji budu imali dobar rod biti zadovoljni na kraju sezone. Prema projekcijama Prognos fruit-a u organizaciji World pear and apple association, u Srbiji se očekuje manji rod za 19% u odnosu na prošlu godinu, pa ćemo jabuka imati 380.000−390.000 tona, navodi on. Voćari koji nemaju uslov da jabuke čuvaju, kažu da nisu zadovoljni cenom jabuka na veliko, koja se kreće od 42 do 50 dinara. Kako kažu, kilogram jabuka na veliko trebalo bi da košta oko 60 dinara. #berbajabuka
Veliki pomak u savremenom uzgoju lešnika, koji je već dobro poznat u Srbiji u kontekstu tradicionalne proizvodnje, može predstavljati važnu priliku za diversifikaciju srpskih poljoprivrednih proizvođača, naročito u svetlu velikih preokreta... Više [+]
Veliki pomak u savremenom uzgoju lešnika, koji je već dobro poznat u Srbiji u kontekstu tradicionalne proizvodnje, može predstavljati važnu priliku za diversifikaciju srpskih poljoprivrednih proizvođača, naročito u svetlu velikih preokreta u sektoru izazvanih klimatskim promenama i u kontekstu ekstremne volatilnosti međunarodnog poljoprivrednog tržišta žitarica, jabučastog, jagodičastog voća.. Površine zasada lešnika u Srbiji su se udvostručile u poslednjih pet godina, dostigavši prag od 8.500 hektara, od kojih je najmanje 5.000 dostiglo produktivnu fazu. Za tekuću sezonu berbe, koja je tek počela, prognoze su prilično pozitivne, uprkos teškoj suši koja se dogodila u poslednja dva meseca. #berbalesnika
Peskovito tlo na severu Vojvodine idealno je za uzgoj voća i vinove loze, ali u poslednje dve decenije ima sve više zasada zove kao izuzetno rentabilne kulture, gde se gaji na blizu 40 ha. Prosečan rod je oko 12 t/ha. Otkupljivači i prerađi... Više [+]
Peskovito tlo na severu Vojvodine idealno je za uzgoj voća i vinove loze, ali u poslednje dve decenije ima sve više zasada zove kao izuzetno rentabilne kulture, gde se gaji na blizu 40 ha. Prosečan rod je oko 12 t/ha. Otkupljivači i prerađivači su zainteresovani za cvet, ali plodovi zove donose čak sedam puta veći prihod. Sve ide za izvoz, jer kod nas nema organizovanog otkupa i prerade. Međutim, na imanju Jene Šerfezija iz Horgoša, koji ima zasade na pet hektara, ove godine suša je i pored zalivnih sistema desetkovala prinos. "Ova sezona je užasno teška i loša za svaku kulturu, za svako voće. Mi tako računamo da neće prinos pokriti ni potrošenu struju za zalivanje, ni za radnike", kaže Šerfezi. #berbazove
Foto: Pixabay
U toku je berba hmelja na plantaži “Petrovec” sa 12 hektara u Bačkom Petrovcu, jedinom mestu u Srbiji gde se još gaji. Očekivanja su da će hmelj biti dobrog kvaliteta a prinosi iznad proseka, veći od dve i po tone po hektaru. Na plantaži je... Više [+]
U toku je berba hmelja na plantaži “Petrovec” sa 12 hektara u Bačkom Petrovcu, jedinom mestu u Srbiji gde se još gaji. Očekivanja su da će hmelj biti dobrog kvaliteta a prinosi iznad proseka, veći od dve i po tone po hektaru. Na plantaži je sedam sorti, četiri američke i tri domaće, od kojih se izdvaja autohtona sorta bačka, koja se u Bačkom Petorvcu gaji dva veka. ”U berbi smo tek drugu sedmicu pa još ne možemo sa sigurnošću da kažemo preciznije koliko će hmelja biti ove sezone i kakvog će kvaliteta biti, ali je vidljivo da je hmelj dobro podneo sušu”, napominje komercijalista na plantaži Karol Maljah. Kilogram hmelja se prodaje po ceni od šest-sedam evra do 20 evra, u zavisnosti od količine koja se prodaje, načina pakovanja i prometa – da li se odvija na osnovu dugogodišnjeg sklopljenog ugovora ili se nudi u slobodnoj trgovini. #berbahmelja
Foto: Pixabay