Pretraživanje postova
U Srbiji je prošle godine ubrano oko 130.000 tona grožđa sa 20.000 hektara vinograda, a godišnja proizvodnja vina iznosi oko 30 miliona litara. U Topolskom kraju mraz je smanjio ovogodišnji prinos na pojedinim parcelama, ali u vinogradima k... Više [+]
U Srbiji je prošle godine ubrano oko 130.000 tona grožđa sa 20.000 hektara vinograda, a godišnja proizvodnja vina iznosi oko 30 miliona litara. U Topolskom kraju mraz je smanjio ovogodišnji prinos na pojedinim parcelama, ali u vinogradima koji su ga izbegli odličan je rod i kvalitet. Cena je ove godine za 50 odsto niža od prošlogodišnje – oko evro po kilogramu. U Topoli je pod vinogradima oko 1.000 hektara, a pod drugim voćem, najviše pod jabukom, oko 6.000 hektara. Čak 90 odsto roda ranije je išlo u Rusiju, a danas u zemlje CEFTE, a otvaraju se i nova tržišta poput Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata. U ”srpskoj Toskani“ posluje 120 proizvođača vina sa oznakom geografskog porekla. #berbagrozdja
U Srbiji je u toku berba lešnika, kulture koja je sve traženija na izvoznim tržištima zbog manjeg prinosa u okolnim zemljama. Sa oko 9.000 hektara očekuje se prinos od približno 10.000 tona, slično kao prethodnih godina. Plasman je siguran... Više [+]
U Srbiji je u toku berba lešnika, kulture koja je sve traženija na izvoznim tržištima zbog manjeg prinosa u okolnim zemljama. Sa oko 9.000 hektara očekuje se prinos od približno 10.000 tona, slično kao prethodnih godina. Plasman je siguran – lešnik je tražen i u Srbiji i u regionu, kaže proizvođač Triva Moldovanov iz Bečeja uz savet za one koji počinju da se sve radi pod nadzorom stručnjaka. Pogodan je za čuvanje, a sve više proizvođača odlučuje se i za preradu u namaze, ulja i druge proizvode. Srbija je danas peta u Evropi po površinama pod leskom, a deseta po ukupnim prinosima. To je rezultat povećanog interesovanja kod nas, od 2015. zasađeno je novih oko 5000 hektara lešnika. #berbalesnika
Prvi dani septembra u Topoli obeleženi su početkom berbe grožđa u Kraljevim vinogradima pod Oplencem. Tradicionalno se prvo beru bele sorte, a vinogradari navode da su prinosi dobri, uz štete od grada od oko 10%. Ove godine očekuje se 20.00... Više [+]
Prvi dani septembra u Topoli obeleženi su početkom berbe grožđa u Kraljevim vinogradima pod Oplencem. Tradicionalno se prvo beru bele sorte, a vinogradari navode da su prinosi dobri, uz štete od grada od oko 10%. Ove godine očekuje se 20.000–25.000 litara vina, mahom belih, dok je u planu obnova zasada i povratak starih sorti poput Rizlinga i Semiona. Kraljevi vinogradi danas zauzimaju oko 13 ha, sa dominantnim Šardoneom, Pinot blancom i Cabernet Sauvignonom. Radnici kažu da berba protiče lako i da donosi solidnu zaradu. Iako su se nekada prostirali na 50 ha, cilj je sada kvalitet, a ne kvantitet. Vina iz Kraljeve vinarije, poznata po vrhunskom ukusu i mirisu, kupuju turisti iz celog sveta. #berbagrozdja
Berba kupusa i karfiola u Kikindi počela je pre nekoliko dana, a povrtari ističu da prinosi zavise pre svega od sorte i vremena setve. Najveća potražnja očekuje se sredinom septembra, kada domaćinstva tradicionalno počinju intenzivno da spr... Više [+]
Berba kupusa i karfiola u Kikindi počela je pre nekoliko dana, a povrtari ističu da prinosi zavise pre svega od sorte i vremena setve. Najveća potražnja očekuje se sredinom septembra, kada domaćinstva tradicionalno počinju intenzivno da spremaju zimnicu. Povrće se još uvek bere i u plastenicima. Tamo se mogu pronaći paprika i paradajz, pa kikindski povrtari kažu da je, uprkos vrlo teškoj godini, rod ipak solidan. Najveći problem bila je suša, koja je ove sezone drastično pogodila ratarstvo, dok je povrtarstvo uspelo donekle da održi proizvodnju. Povrtar Đurica Jorgin naglašava važnost kupovine domaćih proizvoda, jer se time ne dobija samo sveža hrana, već se i podržava lokalna privreda. #berbakupusa #berbakarfiola
U Srbiji je počela berba jabuke sorte “Gala”, kojom tradicionalno započinje sezona ubiranja roda u voćnjacima. Prinosi su smanjeni na područjima pogođenim prolećnim izmrzavanjem, ali se veći pad očekuje tek kod kasnijih sorti. Ukupna ovogod... Više [+]
U Srbiji je počela berba jabuke sorte “Gala”, kojom tradicionalno započinje sezona ubiranja roda u voćnjacima. Prinosi su smanjeni na područjima pogođenim prolećnim izmrzavanjem, ali se veći pad očekuje tek kod kasnijih sorti. Ukupna ovogodišnja proizvodnja procenjuje se na 330–340 hiljada tona, a oko četvrtine jabuka biće izvezeno na tržišta Bliskog Istoka, EU i regiona. Prve ovogodišnje količine već su upakovane u distributivnom centru u Maloj Remeti, dok se u narednih desetak dana očekuje intenzivnija berba. Stručnjaci ističu da bez savremenih tehnologija – poput protivgradnih mreža, fertirigacije i gustog sklopa sadnje – nema konkurentne proizvodnje, a prinosi mogu dostići i 85 t/ha. #berbajabuka
Foto: Pixabay
Berba maline u Srbiji je u jeku, ali stručnjaci upozoravaju da bi ovo mogla biti jedna od najkraćih sezona do sada. Loše zdravstveno stanje zasada, suša i visoke temperature ubrzali su zrenje plodova, kaže Aleksandar Leposavić iz Naučnog vo... Više [+]
Berba maline u Srbiji je u jeku, ali stručnjaci upozoravaju da bi ovo mogla biti jedna od najkraćih sezona do sada. Loše zdravstveno stanje zasada, suša i visoke temperature ubrzali su zrenje plodova, kaže Aleksandar Leposavić iz Naučnog voćarskog društva Srbije. Na terenu vlada neobična tišina – manje je berača i otkupljivača, a neke hladnjače ne rade zbog ranijih finansijskih problema. I pored viših cena na svetskom tržištu, otkup je počeo sa cenom od 300 dinara, što je izazvalo nezadovoljstvo. U Arilju i Ivanjici vilamet se otkupljuje po 400, a miker po 420 dinara, dok su pojedini hladnjačari ponudili i 555 dinara za prvu klasu. Organska malina u Mačvi dostizala je i 500 din/kg. #berbamaline
U Sremu je u punom jeku berba paprike iz plasteničke proizvodnje, a povrtari ističu da je ova sezona izuzetno dobra – kako po pitanju prinosa, tako i po kvalitetu plodova. Pored paradajza, proizvođači iz OZZ ”Srem” sprovode i sukcesivnu ber... Više [+]
U Sremu je u punom jeku berba paprike iz plasteničke proizvodnje, a povrtari ističu da je ova sezona izuzetno dobra – kako po pitanju prinosa, tako i po kvalitetu plodova. Pored paradajza, proizvođači iz OZZ ”Srem” sprovode i sukcesivnu berbu paprika, koje sazrevaju ravnomerno, što omogućava stabilnu ponudu. U plastenicima ove zadruge trenutno se beru popularne sorte crvena roga i babura, koje su i najtraženije na tržištu. U dva plastenika očekuje se rod od oko dve tone paprika, što se ocenjuje kao odličan rezultat za ovu sezonu. Trenutna maloprodajna cena kreće se u rasponu od 170 do 220 din/kg, u zavisnosti od klase i sorte. Zbog kvaliteta i atraktivnog izgleda plodova, prodaja ide glatko. #berbapaprike
Berba višanja na području Merošine, Doljevca i Prokuplja kreće za vikend ili naredne nedelje, a voćari očekuju cenu od najmanje 200-240 dinara po kilogramu, jer je rod prepolovljen u odnosu na 2024., a interesovanje je veliko. Voćari će ček... Više [+]
Berba višanja na području Merošine, Doljevca i Prokuplja kreće za vikend ili naredne nedelje, a voćari očekuju cenu od najmanje 200-240 dinara po kilogramu, jer je rod prepolovljen u odnosu na 2024., a interesovanje je veliko. Voćari će čekati da berba traje dok cena ne poraste, jer je prošle godine otkupna cena bila znatno niža. Rod je kvalitetan, ali smanjen usled mraza i niskih temperatura tokom cvetanja, koje su pogodile čitav Balkan i Evropu. Višnje su manje stradale od mraza nego u Vojvodini, zahvaljujući višim temperaturama, ali je produžen period cvetanja, što je smanjilo rod zbog slabije oprašivosti. Prošlogodišnji rod je prepolovljen zbog visokih temperatura u periodu oprašivanja. #berbavisanja
Proizvođači jagoda u Pocerini privode kraju berbu sa više od 1.500 hektara. Oni su, za razliku od ranijih godina, zadovoljni samo cenom, dok su prinosi ispod očekivanih. ”Da je jagoda bolje rodila, cena bi bila niža, tako je u poljoprivredi... Više [+]
Proizvođači jagoda u Pocerini privode kraju berbu sa više od 1.500 hektara. Oni su, za razliku od ranijih godina, zadovoljni samo cenom, dok su prinosi ispod očekivanih. ”Da je jagoda bolje rodila, cena bi bila niža, tako je u poljoprivredi. Nepovoljne vremenske prilike su ove, kao ni jedne ranije godine, uticale na rod i kvalitet. Imali smo prolećne mrazeve zbog kojih je umanjen rod ranih sorti, u nekim selima je jagoda stradala od grada, a zbog hladnog vremena i čestih kiša dosta je istrulilo na njivi”, kaže mladi proizvođač Nikola Rakić iz Grušića. Dodaje da su u selu bila tri otkupna mesta i sve su preuzela tri domaća otkupljivača koji izvoze u Rusiju, po ceni od 300 do 400 dinara za kilogram. #berbajagoda
Sezona branja pečuraka, kao i otkupa završena je bez veće zarade kako za berače, tako i za otkupljivače, posebno u zapadnom delu Srbije. Manjak kišnog perioda uticao je na ovogodišnji rod pečuraka u šumama u okolini Čačka, naročito u ivanji... Više [+]
Sezona branja pečuraka, kao i otkupa završena je bez veće zarade kako za berače, tako i za otkupljivače, posebno u zapadnom delu Srbije. Manjak kišnog perioda uticao je na ovogodišnji rod pečuraka u šumama u okolini Čačka, naročito u ivanjičkom kraju, na Javoru i Goliji, pa ubrane količine vrganja i lisičarke nisu donele dobiti. Jedan od čačanskih otkupljivača šumskih plodova Zoran Petrović kaže da je na početku sezone bilo određenih količina ove dve vrste gljiva, ali što je vreme prolazilo, pečuraka je bilo sve manje, a kvalitet sve lošiji. ”U početku se lisičarka, recimo, otkupljivala i za 1.500 dinara, dok je pri kraju sezone cena bila 300 dinara po kilogramu”, napominje Petrović. #berbapecuraka