Pretraživanje postova
Na Beogradskom rakija festu, koji će biti održan 11. maja, učestvovaće preko 30 izlagača. Savetnik predsednika PKS Veljko Jovanović rekao je da je ta manifestacija prepoznata kao centralna tačka za razmenu znanja o rakiji kao nacionalnom, a... Više [+]
Na Beogradskom rakija festu, koji će biti održan 11. maja, učestvovaće preko 30 izlagača. Savetnik predsednika PKS Veljko Jovanović rekao je da je ta manifestacija prepoznata kao centralna tačka za razmenu znanja o rakiji kao nacionalnom, ali i regionalnom brendu. ”Beogradski Rakija fest, manifestacija koja već slavi punoletstvo i koju Privredna komora Srbije i ove godine podržava, biće održan u Barel hausu u Beogradu”, rekao je Jovanović. On je istakao da će Grupacija proizvođača jakih alkoholnih pića Privredne komore Srbije pokrenuti inicijativu da se proglasi Svetski dan šljivovice, i to na datum kada je šljivovica upisana na UNESCO listu nematerijalne kulturne baštine. #rakijafest
Veliki proizvođači povrća u opštini Žitorađa ovih dana mnogo rade. Proizvodna godina započela je pre oko mesec dana, setvom semena bostana i podloge, koji se sada spajaju posebnim postupkom kalemljenja, u jednu biljku. “Ovaj posao traje oko... Više [+]
Veliki proizvođači povrća u opštini Žitorađa ovih dana mnogo rade. Proizvodna godina započela je pre oko mesec dana, setvom semena bostana i podloge, koji se sada spajaju posebnim postupkom kalemljenja, u jednu biljku. “Ovaj posao traje oko mesec dana, treba nam 40 hiljada korena biljaka, ovo sada radimo za ranu proizvodnju, za tunele”, kaže Dragan Pešić, povrtar iz Samarinovca. Već do kraja marta, u zavisnosti od vremenskih prilika, bostan bi trebalo da bude rasađen u polju, u specijalnim tunelima od najlona, koji će ga štititi od eventualnih niskih temperatura i nevremena, tokom proleća. Prve zrele lubenice, prema rečima proizvođača, mogu se očekivati krajem juna i početkom jula. #rasadbostana
Foto: Pixabay
Udruženje proizvođača i ljubitelja voćnih rakija “Čuvari tradicije” Apatin organizovaće 23. marta treću po redu Rakijašku radionicu. Organizatori navode da će radionica biti realizovana na marini u Apatinu, od 9 do 16 sati, a kotizacija za... Više [+]
Udruženje proizvođača i ljubitelja voćnih rakija “Čuvari tradicije” Apatin organizovaće 23. marta treću po redu Rakijašku radionicu. Organizatori navode da će radionica biti realizovana na marini u Apatinu, od 9 do 16 sati, a kotizacija za učešće iznosi 2.400 dinara i obuhvata brošuru o savremenom načinu proizvodnje rakije (celokupan tekst predavanja), degustaciju rakija i ručak. Predavači radionice biće Petar Horti i Zoran Ristić, sa temama “Oprema, priručna sredstva i pomagala”, “Izbor enoloških sredstava i ukomljavanje”, “Teorija destilacije i praktični deo (destilacija meke rakije i prepeka)” i “Tretiranje rakije posle prepeka”. Prijave se primaju do 15. marta. #rakijaskaradionica
Proizvodi sa ekonomije Okružnog zatvora u Smederevu, jedinstvenom poljoprivrednom dobru na 35 hektara, predstavljeni su po prvi put na Međunarodnom sajmu voća, povrća i vinogradarstva ”Agro Belgrade 2025“. U saopštenju Uprave za izvršenje k... Više [+]
Proizvodi sa ekonomije Okružnog zatvora u Smederevu, jedinstvenom poljoprivrednom dobru na 35 hektara, predstavljeni su po prvi put na Međunarodnom sajmu voća, povrća i vinogradarstva ”Agro Belgrade 2025“. U saopštenju Uprave za izvršenje krivičnih sankcija se navodi da su na sajmu predstavljene voćne rakije ”Aps“ proizvodene od jabuka, šljiva, dunja i kajsija koje se uzgajaju na ekonomiji ovog zavoda. – Kvalitet proizvedene rakije se godinama unazad proverava u Enološkoj stanici iz Vršca – navode iz Uprave i dodaju da se voće čuva u hladnjači, kapaciteta 100 tona robe, opremljenoj po HASSAP standardu. Osim hladnjače za voće, na ekonomiji se nalaze i dve komore za povrće, kapaciteta od po osam tona. Iz Uprave objašnjavaju da su u procesu pravljenja rakije osuđenici iz otvorenog i poluotvorenog odeljenja angažovani na pomoćnim poslovima, poput branja voća, njihovog pranja i čišćenja i drugih poslova koje mogu da nauče od instruktora u ovom zavodu. #rakijaaps
Rakijada i Gastro festival biće organizovani u Staroj Moravici 8. februara, po 11. put. Organizatori Rakijade su Udruženja ”Rizling“ i Mesna zajednica Stara Moravica. Za prijavu za učešće na Rakijadi potrebno je da zainteresovani pošalju po... Više [+]
Rakijada i Gastro festival biće organizovani u Staroj Moravici 8. februara, po 11. put. Organizatori Rakijade su Udruženja ”Rizling“ i Mesna zajednica Stara Moravica. Za prijavu za učešće na Rakijadi potrebno je da zainteresovani pošalju pola litre rakije i 700 dinara po uzorku, a prijave se mogu dostaviti do 20. januara 2025 godine. Primaju se sve vrste rakije i likera. Prijavni i ocenjivački list može se preuzeti sa fejsbuk stranice: Rakijada i Gastro Festival Stara Moravica. Organizatori su za najbolje učesnike obezbedili vredne nagrade, a svaki pobednik dobija i pehar. Više informacija o ovoj manifestaciji može se dobiti u Mesnoj zajednici Stara Moravica (024/741-127). #rakijada
Kisüsti verseny - Rakijada Stara Moravica
Kisüsti verseny - Rakijada Stara Moravica. Gefällt 967 Mal · 7 Personen sprechen darü...
Socijalno preduzeće Radanska ruža iz Lebana, koje zapošljava desetak žena iz marginalizovanih grupa, za manje od deset godina postalo je najveći proizvođač organske paprike i najveći izvoznik organskog ajvara u našoj zemlji. Sa šest hektara... Više [+]
Socijalno preduzeće Radanska ruža iz Lebana, koje zapošljava desetak žena iz marginalizovanih grupa, za manje od deset godina postalo je najveći proizvođač organske paprike i najveći izvoznik organskog ajvara u našoj zemlji. Sa šest hektara organskih njiva godišnje prerade oko 40 tona zdravog, neprskanog voća i povrća. Najviše, čak 30 tona organske paprike. Podrška sigurnoj, organskoj proizvodnji su i kooperanti. Šest ih je koji oslanjajući se na tradicionalne, prirodne recepte zaštite bilja gaje povrće i voće za Radansku ružu. Preko firme iz Austrije osam tona organskog ajvara odlazi na ovo i tržište Nemačke i Švajcarske. Uskoro će preko granice kiseli kupus i pasulj prebranac. #radanskaruza
Foto: Facebook
Rakijada u Pranjanima ove godine će se održati u subotu 28. septembra. Osim takmičenja po kom je manifestacija postala poznata, nekoliko godina zaredom organizuje se i ocenjivanje rakija sa najboljim stručnjacima u toj oblasti. Kao i pretho... Više [+]
Rakijada u Pranjanima ove godine će se održati u subotu 28. septembra. Osim takmičenja po kom je manifestacija postala poznata, nekoliko godina zaredom organizuje se i ocenjivanje rakija sa najboljim stručnjacima u toj oblasti. Kao i prethodne dve godine, rakije će ocenjivati prof. dr Ninoslav Nikićević sa svojim stručnim timom. Pored medalja za sve učesnike i priznanja za najbolje rakije u devet kategorija, od ove godine ustanovljene su i specijalne nagrade i priznanja. Prvih 50 učesnika koji pošalju četiri ili više uzoraka na ocenjivanje učestvuju u izvlačenju za specijalnu nagradu - kazan za rakiju od sto litara. Rok za slanje uzoraka je 10. septembar. #rakijadapranjani
Privredna komora Srbije organizovaće seriju od 18 besplatnih informativnih radionica namenjenih registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima iz oblasti poljoprivrede i prerade hrane. Ove radionic... Više [+]
Privredna komora Srbije organizovaće seriju od 18 besplatnih informativnih radionica namenjenih registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima iz oblasti poljoprivrede i prerade hrane. Ove radionice, kako je saopšteno, biće organizovane u cilju jačanja kapaciteta individualnih poljoprivrednika i malih poljoprivredno-prehrambenih proizvođača. Prva u nizu obuka biće održana u Sremskoj Mitrovici 28. avgusta, a radionice će se realizovati do sredine septembra, u saradnji sa Organizacijom za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih Nacija (FAO) i Ministarstvom poljoprivrede. Radionice će biti održane i u Nišu, Leskovcu, Kruševcu, Valjevu i Subotici.. #radionice
Privredna komora Srbije
Privredna komora Srbije je zakonom definisana organizacija privrednih subjekata. Sa t...
U skladu sa Preporukom Vlade Srbije, poslodavci u vreme visokih dnevnih temperatura, kao što su ovih dana, treba da organizuju rad na takav način da se izbegne obavljanje teških fizičkih poslova pre svega u periodu od 11 do 16 časova i kada... Više [+]
U skladu sa Preporukom Vlade Srbije, poslodavci u vreme visokih dnevnih temperatura, kao što su ovih dana, treba da organizuju rad na takav način da se izbegne obavljanje teških fizičkih poslova pre svega u periodu od 11 do 16 časova i kada su temperature iznad 36 stepeni, napominje načelnica Odeljenja za studijsko-analitičke poslove i nadzor u sedištu Inspektorata za rad Maja Ilić. "To uključuje čestu zamenu zaposlenih koji rade na otvorenom, pre svega na gradilištima i u poljoprivredi, kao i u drugim delatnostima na otvorenom", precizirala je Ilić. Prema njenim rečima, u skladu sa Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu, poslodavci su u obavezi da primene sve preventivne mere, koje uključuju organizacione, tehničke i zdravstvene mere, što podrazumeva promenu režima rada. Ona dodaje da treba organizovati rad sa češćim pauzama, te da se obezbedi dovoljna količina vode i bezalkoholnih napitaka, kao i prostora za sklanjanje zaposlenih od sunca. #radniciupoljoprivredi