Pretraživanje postova
Udeo bruto dodate vrednosti poljoprivrede u BDP-u Srbije je među najvećim u Evropi. Ako gledamo nominalni iznos BDV-a poljoprivrede ona je u Srbiji u 2023. godini iznosila 2,8 milijardi evra, to je četiri odsto BDP-a Srbije. To je na istom... Više [+]
Udeo bruto dodate vrednosti poljoprivrede u BDP-u Srbije je među najvećim u Evropi. Ako gledamo nominalni iznos BDV-a poljoprivrede ona je u Srbiji u 2023. godini iznosila 2,8 milijardi evra, to je četiri odsto BDP-a Srbije. To je na istom nivou BDV-a koji je ostvarila Danska. Međutim, vrednost poljoprivredne proizvodnje Danske je iznosila 12,7 milijardi evra. Vrednost poljoprivrednih usluga u Srbiji je četiri puta manja od iste u Danskoj (681 prema 173 miliona evra). U strukturi poljoprivrede Srbije je dve trećine biljna proizvodnja, a jedna trećina stočarska, dok je u Danskoj suprotno. Ukupna proizvodnja stočarskih proizvoda pet puta je razvijenija u Danskoj, posebno u svinjogojstvu. #uzgojsvinja
Foto: Pixabay
U Južnom Pomoravlju pod plastenicima je skoro tri hiljade hektara. Godišnje povrtari iz ovog kraja proizvedu oko 3.500 vagona povrća, a oko 70 odsto proizvoda plasira se na domaće tržište. "Imamo kupus domaći, koji polako pristiže, i krasta... Više [+]
U Južnom Pomoravlju pod plastenicima je skoro tri hiljade hektara. Godišnje povrtari iz ovog kraja proizvedu oko 3.500 vagona povrća, a oko 70 odsto proizvoda plasira se na domaće tržište. "Imamo kupus domaći, koji polako pristiže, i krastavac. To znači da su naši vredni proizvođači na vreme zasadili povrće, ubiraju plodove i plasiraju našim kupcima”, kaže Dalibor Cvetanović, direktor PSSS u Leskovcu. Povrtari na jugu Srbije retko koriste podsticajne sredstva od države, ali ističu da bi im uvođene prelevmana mnogo značilo. - Od prelevmana na robu koja dolazi iz uvoza, ta sredstva bila bi upotrebljena na podsticaj naše proizvodnje. Mi moramo da štitimo našu proizvodnju, ističu povrtari. #uzgojpovrcauplastenicima
Udruženje odgajivača svinja Srbije ocenilo je da je domaća proizvodnja pred potpunim kolapsom. Oni ističu da je stalno prisutna nepredvidljivost poslovanja, neuređenost tržišta živih svinja, proizvodnje i prerade svinjskog mesa domaće odgaj... Više [+]
Udruženje odgajivača svinja Srbije ocenilo je da je domaća proizvodnja pred potpunim kolapsom. Oni ističu da je stalno prisutna nepredvidljivost poslovanja, neuređenost tržišta živih svinja, proizvodnje i prerade svinjskog mesa domaće odgajivače dovelo do samog dna u smislu rentabilnosti poslovanja. Oni razloge za ovu situaciju vide u potpunom izostanku zaštite domaćih odgajivača svinja od prekomernog uvoza svinjskog mesa. Takođe ističu i favorizovanje interesa pojedinih učesnika na tržištu i to klanične i prerađivačke industrije, uz zanemarivanje interesa odgajivača svinja. Oni poručuju da ukoliko se nešto momentalno ne preduzme, domaćeg mesa na tržištu više neće biti. #uzgojsvinja
Foto: Pixabay
Ko je ove godine posadio karfiol, ima mnogo razloga da bude zadovoljan. Naime, kilogram karfiola trenutno se na pijacama u Novom Sadu prodaje, u zavisnosti od kvaliteta glavice, od 300 do 350 dinara, a donedavno je koštao i 400 dinara. U pr... Više [+]
Ko je ove godine posadio karfiol, ima mnogo razloga da bude zadovoljan. Naime, kilogram karfiola trenutno se na pijacama u Novom Sadu prodaje, u zavisnosti od kvaliteta glavice, od 300 do 350 dinara, a donedavno je koštao i 400 dinara. U protekle dve godine bio je znatno jeftiniji, zbog čega je mnogo povrtara prestalo da ga gaji i ove sezone. Pošto ga sada nema puno, cena se formira spram ponude pa će malobrojni uporni proizvođači koji ga imaju ove jeseni uspeti da isplate gubitke iz ranijih godina, pokriju troškove proizvodnje i ostvare neku dobit. U odnosu na ranije godine, kada se sezona karfiola završavala u novembru, ove godine sezona u punom obimu stiže u narednim danima i sedmicama. #uzgojkarfiola
Uprkos stalnim tenzijama između Beograda i Prištine, neki Srbi i Albanci na Kosovu nalaze način da žive i rade zajedno. Boban Ristić i Agron Haljimi iz Vučitrna zajedno rade na proizvodnji čipsa. Boban Ristić proizvodi krompir, a Agron Halj... Više [+]
Uprkos stalnim tenzijama između Beograda i Prištine, neki Srbi i Albanci na Kosovu nalaze način da žive i rade zajedno. Boban Ristić i Agron Haljimi iz Vučitrna zajedno rade na proizvodnji čipsa. Boban Ristić proizvodi krompir, a Agron Haljimi je menadžer kvaliteta u fabrici Vipa. Sarađuju već godinama, jer od politike im je, kažu, važnije kako da prežive. Vučitrn se nalazi na severu Kosova, oko 15 kilometara od Mitrovice. Danas u njemu većinu čini albanska zajednica, dok su Srbi ostali u svega nekoliko sela. Fabrika čipsa Vipa osnovana je 2004. godine uz pomoć srpskog stručnjaka iz Čačka, ali je i danas primer međuetničke saradnje Srba, Albanaca i drugih naroda koji žive na Kosovu. #uzgojkrompira #proizvodnjacipsa
Foto: DW
U Srbiji se sve više gaji kvalitetan šipurak. Mladi poljoprivrednik Dino Subotički iz Bačkog Petrovog Sela, na području južne Bačke kod Bečeja, ove jeseni prvi put će brati organski šipurak ili šipak sa malo više od 16 hektara. Prvu berbu r... Više [+]
U Srbiji se sve više gaji kvalitetan šipurak. Mladi poljoprivrednik Dino Subotički iz Bačkog Petrovog Sela, na području južne Bačke kod Bečeja, ove jeseni prvi put će brati organski šipurak ili šipak sa malo više od 16 hektara. Prvu berbu radiće ručno, pošto ne očekuje velike prinose, ali već narednih godina, kada šipak dostigne pun rod, skidaće ga kombajnom. U posao je, kaže, krenuo pre tri godine, kada je šipurak posadio na dedovini i za to mu je trebao popriličan ulog po hektaru - između 3.000 do 4.000 evra. Celokupan rod će plasirati za tržište EU, pošto ”kod nas nije prepoznat ni šipak ni proizvodi od njega”. Na ino tržištu kilogram šipka vredi evro, a po sadnici u punom rodu može da se nabere četiri do pet kilograma šipka. #uzgojsipurka
Foto: Pixabay
Sva je prilika da će tim istraživačice Sare Hince sa bečkog Instituta za domaće životinje prvi put dokazati nešto o čemu se do sada malo mislilo – svinjama je dosadno. To jest, onim svinjama koje dolaze iz tovilišta gde se drže po desetine... Više [+]
Sva je prilika da će tim istraživačice Sare Hince sa bečkog Instituta za domaće životinje prvi put dokazati nešto o čemu se do sada malo mislilo – svinjama je dosadno. To jest, onim svinjama koje dolaze iz tovilišta gde se drže po desetine hiljada životinja. Njihovo meso je, kažu kritičari, nepristojno jeftino i dokaz da je čovek spreman ne samo da ubije životinju, što se odvajkada radilo, već i da je natera da strašno pati. Hince navija za žestoko smanjenje stočnog fonda. ”Zapravo tačno znamo šta treba svinjama. One nisu samo jako inteligentne, već i vrlo radoznale. U slobodnoj prirodi se veoma bave svojom okolinom. To je u žestokom kontrastu sa monotonim uslovima u kojima ih držimo“, rekla je ona. #uzgojsvinja
Foto: Pixabay