Pretraživanje postova
Francuska pošta ”La Poste“ predstavila je novu poštansku marku koja miriše na kroasan, simbol francuskog doručka i gastronomije. Izdanje od 600.000 primeraka štampano je posebnom tehnikom koja omogućava da se miris maslaca i testa oslobodi... Više [+]
Francuska pošta ”La Poste“ predstavila je novu poštansku marku koja miriše na kroasan, simbol francuskog doručka i gastronomije. Izdanje od 600.000 primeraka štampano je posebnom tehnikom koja omogućava da se miris maslaca i testa oslobodi trljanjem po površini marke. Cena jedne marke iznosi 2,10 evra, a može se koristiti i za međunarodne pošiljke. Dizajn potpisuje umetnica Frederik Vernije, dok je štampanje obavljeno u gradu Bulazaku. Marka je puštena u prodaju u tri francuska grada, a u Valence-Herriotu je prvog dana rasprodato gotovo pola od 1.000 primeraka. Ovo nije prva ”mirisna“ marka francuske pošte – ranije su izdavane verzije s mirisom čokolade, sveže trave i bageta. #kroasani
Foto: Pixabay
Pod sloganom ”Ruku pod ruku za bolju hranu i bolju budućnost“, širom sveta je juče obeležen Svetski dan hrane, u godini kada Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) slavi 80 godina postojanja. FAO podseća da svet dana... Više [+]
Pod sloganom ”Ruku pod ruku za bolju hranu i bolju budućnost“, širom sveta je juče obeležen Svetski dan hrane, u godini kada Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) slavi 80 godina postojanja. FAO podseća da svet danas proizvodi dovoljno hrane, ali 673 miliona ljudi i dalje gladuje, dok gotovo tri milijarde ne može da priušti zdravu ishranu, zbog čega je misija organizacije važnija nego ikada. U Srbiji FAO sa partnerima radi na unapređenju poljoprivrede, očuvanju biodiverziteta i zemljišta, te prilagođavanju klimatskim promenama. Povodom jubileja, učenici će u školama, okviru posebnih programa i radionica, učiti o održivim prehrambenim sistemima. #unfao
Na padinama kraj Takova, Savez za regenerativnu poljoprivredu Srbije organizovao je prvi Dan polja regenerativne poljoprivrede u voćarstvu, posvećen zdravlju zemljišta i održivim praksama. Domaćin događaja bila je zadruga Takovo Berry, pozn... Više [+]
Na padinama kraj Takova, Savez za regenerativnu poljoprivredu Srbije organizovao je prvi Dan polja regenerativne poljoprivrede u voćarstvu, posvećen zdravlju zemljišta i održivim praksama. Domaćin događaja bila je zadruga Takovo Berry, poznata po uzgoju visokožbunaste borovnice. Skup je okupio poljoprivrednike, stručnjake, studente i diplomate, među kojima su bili predstavnici ambasada Holandije i Norveške, sa zajedničkom porukom da ”budućnost hrane počinje od zdravog zemljišta“. ”Zemlja mora da diše, to je prva lekcija regenerativne poljoprivrede”, rekao je Mileta Čuljković iz zadruge Takovo Berry, istakavši da polje, kao i šuma, opstaje samo u ravnoteži mikrobiologije, hemije i fizike. #regenerativnapoljoprivreda #borovnica
Testirana efikasnost sa najukusnijim mamcima Ratimor protiv miševa i pacova
Glodari su svuda oko nas. Skrivaju se u blizini kanti za smeće i u podrumima, a tokom večernjih šetnji gradom vidimo kako beže od ljudi. U prirodi, miševi trče svuda, a u...
Peti, jubilarni AgroRocks, održava se danas u Osijeku. Okupio je više od 600 učesnika.
S prvim danima oktobra ratari se pripremaju za setvu pšenice, koja se u optimalnim rokovima obavlja od 5. do 25. oktobra, ali se može produžiti i do početka novembra. Prošle jeseni pšenica je posejana na oko 600.000 hektara, a očekuje se da... Više [+]
S prvim danima oktobra ratari se pripremaju za setvu pšenice, koja se u optimalnim rokovima obavlja od 5. do 25. oktobra, ali se može produžiti i do početka novembra. Prošle jeseni pšenica je posejana na oko 600.000 hektara, a očekuje se da će proizvođači i ove godine zadržati slične površine, jer je reč o kulturi sa najmanjim rizikom u uslovima klimatske neizvesnosti. Ipak, cena pšenice na svetskim berzama ostaje niska. Stručnjaci podsećaju da se ratari, kada jari usevi podbace, češće okreću ozimim kulturama poput pšenice zbog sigurnijih prihoda, ali ostaje pitanje kako će se domaća pšenica kotirati na evropskom tržištu gde trenutno prednost ima žito iz Crnog mora. #setvapsenice
Lovol 604 je onaj 🚜 koji je uvek stabilan, pouzdan i spreman da izvuče maksimum iz svakog radnog dana. Kada ga jednom probate, shvatite zašto ga poljoprivrednici rado biraju. 🙂 Za sve dodatne informacije posetite nas, ili nas pozovite: 📍... Više [+]
Lovol 604 je onaj 🚜 koji je uvek stabilan, pouzdan i spreman da izvuče maksimum iz svakog radnog dana.
Kada ga jednom probate, shvatite zašto ga poljoprivrednici rado biraju. 🙂
Za sve dodatne informacije posetite nas, ili nas pozovite:
📍 Rumenački put 95, Novi Sad
📞 +381 62 888 59 74
📍 Dositeja Obradovića 79, Ratina, Kraljevo
📞 +381 64 649 59 07
U Srbiji je prošle godine ubrano oko 130.000 tona grožđa sa 20.000 hektara vinograda, a godišnja proizvodnja vina iznosi oko 30 miliona litara. U Topolskom kraju mraz je smanjio ovogodišnji prinos na pojedinim parcelama, ali u vinogradima k... Više [+]
U Srbiji je prošle godine ubrano oko 130.000 tona grožđa sa 20.000 hektara vinograda, a godišnja proizvodnja vina iznosi oko 30 miliona litara. U Topolskom kraju mraz je smanjio ovogodišnji prinos na pojedinim parcelama, ali u vinogradima koji su ga izbegli odličan je rod i kvalitet. Cena je ove godine za 50 odsto niža od prošlogodišnje – oko evro po kilogramu. U Topoli je pod vinogradima oko 1.000 hektara, a pod drugim voćem, najviše pod jabukom, oko 6.000 hektara. Čak 90 odsto roda ranije je išlo u Rusiju, a danas u zemlje CEFTE, a otvaraju se i nova tržišta poput Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata. U ”srpskoj Toskani“ posluje 120 proizvođača vina sa oznakom geografskog porekla. #berbagrozdja
Tucana paprika na starinski način
Recept: Papriku najpre iseckati i ostaviti desetak dana da se suši na suncu. Nakon toga je staviti u rernu da se napeče, a potom u zamrzivač na pet minuta. Na kraju je istucati i odložiti u teglice..
U Srbiji je u toku berba lešnika, kulture koja je sve traženija na izvoznim tržištima zbog manjeg prinosa u okolnim zemljama. Sa oko 9.000 hektara očekuje se prinos od približno 10.000 tona, slično kao prethodnih godina. Plasman je siguran... Više [+]
U Srbiji je u toku berba lešnika, kulture koja je sve traženija na izvoznim tržištima zbog manjeg prinosa u okolnim zemljama. Sa oko 9.000 hektara očekuje se prinos od približno 10.000 tona, slično kao prethodnih godina. Plasman je siguran – lešnik je tražen i u Srbiji i u regionu, kaže proizvođač Triva Moldovanov iz Bečeja uz savet za one koji počinju da se sve radi pod nadzorom stručnjaka. Pogodan je za čuvanje, a sve više proizvođača odlučuje se i za preradu u namaze, ulja i druge proizvode. Srbija je danas peta u Evropi po površinama pod leskom, a deseta po ukupnim prinosima. To je rezultat povećanog interesovanja kod nas, od 2015. zasađeno je novih oko 5000 hektara lešnika. #berbalesnika