Pretraživanje postova
KAKO POSADITI ORAH ? Za podizanje zasada oraha (Juglans regia L.) najčešće se koriste kalemljene sadnice koje prvi rod daju u drugoj ili trećoj godini. I pored povoljnih zemljišnih uslova proizvodnja oraha u našoj zemlji ne zadovoljava doma... Više [+]
KAKO POSADITI ORAH ?
Za podizanje zasada oraha (Juglans regia L.) najčešće se koriste kalemljene sadnice koje prvi rod daju u drugoj ili trećoj godini.
I pored povoljnih zemljišnih uslova proizvodnja oraha u našoj zemlji ne zadovoljava domaće potrebe. Klimatski uslovi jesu ograničavajući faktor, naročito pozni prolećni mrazevi, ali to možemo umanjiti dobrim izborom položaja. Uvoz nije opravdan, jer postoje velike mogućnosti za povećanje proizvodnje.
Dobar izbor položaja
Prilikom podizanja plantaže oraha posebnu pažnju treba posvetiti izboru mesta, odnosno ekspoziciji. Orah treba gajiti na položajima koji su u toku celog dana izloženi suncu. Može da uspeva do 600, čak i više metara nadmorske visine, a optimalna je 400. Na većim nadmorskim visinama i u hladnijim predelima i treba ga saditi na južnim, jugoistočnim i istočnim položajima.
Neophodno je pre podizanja voćnjaka u nekom kraju dobro upoznati klimu. Ako klimatski uslovi ne odgovaraju pojedinim sortama oraha, nastupaju velike promene u trajanju i toku faza vegetacije, što se odražava na prinos i kvalitet plodova.
Kada je u pitanju zemljište prednost treba dati dubokim, rastresitim, umerene vlažnosti, neutralne ili slabo alkalne reakcije - (pH 7-7,5). Može se saditi i na peskovitim i kamenitim, ali pod uslovom da su dovoljno duboka i propustljiva i da se pravilno đubre.
Mesta u kojima bi moglo doći do zadržavanja površinskih voda i zabarivanja treba poravnati ili postaviti drenaže. Preporučuje se i podrivanje zemljišta na 70 do 80 centimetara. Posle ovakve obrade treba rasturiti organsko i mineralno đubrivo, a potom ih uneti u zemljište oranjem na oko 50 centimetara.
Jamići za sadnju se kopaju pomoću traktorskih burgija na dubinu od 50 centimetara i isto tolikog prečnika. One moraju biti većih dimenzija ukoliko će se u njih dodavati đubriva. Za pojedinačne voćke, drvorede, pošumljavanje, okućničko gajenje i na manjim površinama, odnosno sadnju na nepripremljenom zemljištu, prečnik jame treba da bude 100, a dubina 50-60 centimetara, da bi se stimulisao rast korena u širinu.
Radi povećanja ekonomičnosti proizvodnje u zasadima oraha mogu da se sade međukulture poput kajsije i breskve. Ako je međukultura kajsija dužina redova, odnosno parcele treba da bude 200, a širina 300-400 metara. Poželjno je da njihov pravac bude sever-jug, što je pogodno ako se kao međukultura gaji i neka druga špalirska voćna vrsta. Ako se orah gaji u čistoj kulturi i sadi se u temena jednakostraničnog trougla, a formira kotlasta kruna, što je najčešći slučaj, pravac redova nema značaja i određuje se samo na osnovu konfiguracije terena. Međutim, ukoliko se gaji u kvadratnom rasporedu, dobar razmak za kalemljeni orah iznosi 9 x 9 m, a obrada je u oba pravca.
Za podizanje zasada oraha najčešće se koriste kalemljene sadnice visine 190 do 200 centimetara, s korenom od tri do pet žila. Prvi rod one daju u drugoj ili trećoj godini.
Sadnja oprašivača
Rastojanje između sadnica zavisi od plodnosti zemljišta, predviđene agrotehnike, bujnosti sorte i podloge... Za dobar rod oraha u zasadu mora biti dovoljno oprašivača koji su pravilno raspoređeni. Obično se sade jedna ili dve glavne sorte i dve, a bolje je da budu tri sorte oprašivača, pod uslovom da se radi o združenom zasadu oraha i kajsije ili breskve. U protivnom dovoljna je jedna glavna sorta i dva oprašivača.
Prilikom izbora sorti oprašivača mora se voditi računa da kvalitetan polen bude obezbeđen u toku celog perioda cvetanja glavnih sorti.
Neke od značajnijih sorata oraha za našu zemlju su: Tisa, Šejnovo, Srem, Šampion, Rasna, Gajzenhajm 139 i Jupiter.
Stanko Nekić, dipl. ing. agronomije
Rezime: Za podizanje zasada oraha (Juglans regia L.) najčešće se koriste kalemljene sadnice koje prvi rod daju u drugoj ili trećoj godini.
Prošlo je nedelju dana otkako su predstavnici mesnoprerađivačke industrije zatražili od Ministarstva poljoprivrede da ubrza procedure za uvoz zamrznutog svinjskog mesa, dok odgajivači svinja insistiraju na uvođenju kvota kako bi se zaštitil... Više [+]
Prošlo je nedelju dana otkako su predstavnici mesnoprerađivačke industrije zatražili od Ministarstva poljoprivrede da ubrza procedure za uvoz zamrznutog svinjskog mesa, dok odgajivači svinja insistiraju na uvođenju kvota kako bi se zaštitilo domaće tržište. Iako je domaći stočni fond znatno smanjen. Profesor Poljoprivrednog fakulteta i akademik Cvijan Mekić kaže da Srbija i dalje može da podmiri svoje potrebe za svežim svinjskim mesom. ”Opravdan je samo uvoz zamrznutog mesa za preradu“, naglašava Mekić, upozoravajući da nedostatak kontrole i sledljivosti dovodi do toga da se zaleđeno meso prodaje kao sveže. Govoreći o slabom otkupu domaćih svinja, Mekić ocenjuje da je trenutna kriza posledica dugogodišnje nebrige. #uvozmesa
Preduzetnička radnja S&S ČUVARI TRADICIJE iz istočne Srbije sa svojim jedinstvenim proizvodom na tržištu, "Vlaška magija" - gotovo jelo,svinjsko meso zaliveno u masti, i ove godine učestvuje na međunarodnom sajmu etno hrane i pića u Beograd... Više [+]
Preduzetnička radnja S&S ČUVARI TRADICIJE iz istočne Srbije sa svojim jedinstvenim proizvodom na tržištu, "Vlaška magija" - gotovo jelo,svinjsko meso zaliveno u masti, i ove godine učestvuje na međunarodnom sajmu etno hrane i pića u Beogradu. Hvala Privrednoj komori Zaječar na pozivu.Izlagaćemo u sklopu njihovog štanda.
Gde: BEOGRADSKI SAJAM
PRIZEMLJE HALE,PRVI RED ŠTANDOVA GLEDAJUĆI S` LEVA NA DESNO.
Kada: OD 04.-07.12. OD 11h-18h
Četri dana fantastičnih ukusa domaće tradicionalne hrane i pića.
Vidimo se na sajmu!
Vlaška magija-gotovo jelo on Instagram: "Preduzetnička radnj...
3 likes, 0 comments - vlaska__magija on November 30, 2025: "Preduzetnička radnja S&S...
Preduzetnička radnja S&S ČUVARI TRADICIJE iz istočne Srbije sa svojim jedinstvenim proizvodom na tržištu, "Vlaška magija" - gotovo jelo,svinjsko meso zaliveno u masti, i ove godine učestvuje na međunarodnom sajmu etno hrane i pića u Beograd... Više [+]
Preduzetnička radnja S&S ČUVARI TRADICIJE iz istočne Srbije sa svojim jedinstvenim proizvodom na tržištu, "Vlaška magija" - gotovo jelo,svinjsko meso zaliveno u masti, i ove godine učestvuje na međunarodnom sajmu etno hrane i pića u Beogradu. Hvala Privrednoj komori Zaječar na pozivu.Izlagaćemo u sklopu njihovog štanda.
Gde: BEOGRADSKI SAJAM
PRIZEMLJE HALE,PRVI RED ŠTANDOVA GLEDAJUĆI S` LEVA NA DESNO.
Kada: OD 04.-07.12. OD 11h-18h
Četri dana fantastičnih ukusa domaće tradicionalne hrane i pića.
Vidimo se na sajmu!
Preduzetnička radnja S&S ČUVARI TRADICIJE iz istočne Srbije sa svojim jedinstvenim proizvodom na tržištu, "Vlaška magija" - gotovo jelo,svinjsko meso zaliveno u masti, i ove godine učestvuje na međunarodnom sajmu etno hrane i pića u Beograd... Više [+]
Preduzetnička radnja S&S ČUVARI TRADICIJE iz istočne Srbije sa svojim jedinstvenim proizvodom na tržištu, "Vlaška magija" - gotovo jelo,svinjsko meso zaliveno u masti, i ove godine učestvuje na međunarodnom sajmu etno hrane i pića u Beogradu. Hvala Privrednoj komori Zaječar na pozivu.Izlagaćemo u sklopu njihovog štanda.
Gde: BEOGRADSKI SAJAM
PRIZEMLJE HALE,PRVI RED ŠTANDOVA GLEDAJUĆI S` LEVA NA DESNO.
Kada: OD 04.-07.12. OD 11h-18h
Četri dana fantastičnih ukusa domaće tradicionalne hrane i pića.
Vidimo se na sajmu!
Srpski proizvođači organskog, smrznutog i liofilizovanog voća ostvarili su direktne kontakte sa vodećim nordijskim uvoznicima tokom poslovne misije u Švedskoj, koju je organizovala Privredna komora Srbije uz podršku SIPPO programa. Kako nav... Više [+]
Srpski proizvođači organskog, smrznutog i liofilizovanog voća ostvarili su direktne kontakte sa vodećim nordijskim uvoznicima tokom poslovne misije u Švedskoj, koju je organizovala Privredna komora Srbije uz podršku SIPPO programa. Kako navode iz PKS, domaći izvoznici su u Malmeu i Stokholmu pokrenuli konkretne pregovore, a nordijski partneri pokazali su interesovanje za srpsko bobičasto voće, ističući potencijal za dugoročnu saradnju. Delegacija je posetila Nordic Organic Food Fair 2025 i održala niz B2B sastanaka sa distributerima i uvoznicima, gde je potvrđena stabilna potražnja za organskim voćem iz Srbije, uz spremnost kupaca da prošire saradnju uz konzistentan kvalitet isporuka. #izvozorganskogvoca
Međunarodni tim od 23 partnera započeo je rad na novom EU projektu ProPollSoil, čiji je cilj da utvrdi kako stanje zemljišta utiče na oprašivače koji žive, gnezde se i razvijaju u tlu. Iako su oprašivači ključni za formiranje plodova i seme... Više [+]
Međunarodni tim od 23 partnera započeo je rad na novom EU projektu ProPollSoil, čiji je cilj da utvrdi kako stanje zemljišta utiče na oprašivače koji žive, gnezde se i razvijaju u tlu. Iako su oprašivači ključni za formiranje plodova i semena, malo je istraženo kakvu ulogu svojstva zemljišta imaju u njihovom opstanku i kako savremene poljoprivredne prakse utiču na njih. ProPollSoil, finansiran kroz Horizon Europe sa 7,7 miliona evra, vodi Tehnički univerzitet u Minhenu i okuplja partnere iz 13 evropskih zemalja i Kanade. Srbija učestvuje kroz tim Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu koji će istraživati veze između zemljišta, biodiverziteta i oprašivača u domaćim agroekosistemima. #propollsoil
Klaster akvakulture "Naša riba" upozorava da Srbija koristi svega 10% kapaciteta za proizvodnju ribe, iako EU godišnje nedostaje više od 1,5 miliona tona. U Srbiji je registrovano 130 preduzeća u slatkovodnoj akvakulturi, fokusiranih na šar... Više [+]
Klaster akvakulture "Naša riba" upozorava da Srbija koristi svega 10% kapaciteta za proizvodnju ribe, iako EU godišnje nedostaje više od 1,5 miliona tona. U Srbiji je registrovano 130 preduzeća u slatkovodnoj akvakulturi, fokusiranih na šaranske ribnjake (Vojvodina) i pastrmske (zapadna i istočna Srbija). Ipak, njihova dobit u 2024. iznosila je nepunih 220 miliona dinara, što je gotovo 40% manje u odnosu na prethodnu godinu. Direktor DTD Ribarstva iz Bača, Aleksandar Stajčić, ističe da je najveća pretnja za domaće tržište uvoz ribe. On navodi da zemlje u okruženju, poput Mađarske i Hrvatske, subvencionišu svoje proizvođače i izuzimaju ih od nameta, čime su u daleko boljem položaju od srpskih firmi. #proizvodnjaribe
Predstavnici mesno-prerađivačke industrije zatražili su od Ministarstva poljoprivrede da ubrza proceduru za uvoz zamrznutog svinjskog mesa, dok uzgajivači svinja insistiraju na uvođenju kvota kako bi se zaštitilo domaće tržište. Predsednica... Više [+]
Predstavnici mesno-prerađivačke industrije zatražili su od Ministarstva poljoprivrede da ubrza proceduru za uvoz zamrznutog svinjskog mesa, dok uzgajivači svinja insistiraju na uvođenju kvota kako bi se zaštitilo domaće tržište. Predsednica Unije proizvođača svinja Srbije, Sanja Ćelebićanin, kaže da nema nestašica, što potvrđuje i stabilna otkupna cena. ”Znamo koliko imamo tovljenika. Prvo treba uraditi analizu potreba, a ne širiti narativ o nestašicama”, napominje Ćelebićanin. Ona ističe da rashlađenog mesa ima dovoljno za maloprodaju, ali da je za smrznuto meso potrebno uvesti jasne kriterijume i kvote za uvoz, i to samo kada domaće količine budu iscrpljene. #uvozmesa