Pretraživanje postova
NIT-Obrovac domaća radinost kao suvenir, projekat finansira opština Bačka Palanka
I pored teških vremenskih uslova ove godine, veliki povrtari u leskovačkom kraju ne miruju. U plastenicima zadruge ”Zelena zvezda“ u Vinarcu u decembru počinje berba zelene salate, koja je donela dobru zaradu zahvaljujući stabilnoj potražnj... Više [+]
I pored teških vremenskih uslova ove godine, veliki povrtari u leskovačkom kraju ne miruju. U plastenicima zadruge ”Zelena zvezda“ u Vinarcu u decembru počinje berba zelene salate, koja je donela dobru zaradu zahvaljujući stabilnoj potražnji i izvozu ka Rumuniji. ”Trenutna cena je oko 20 dinara i nije loša. Izvoz kreće kada se pojavi veća količina robe”, kaže direktor zadruge Đorđe Micić. Na dva hektara zadruga godišnje proizvede oko 300 tona povrća, a od četrdesetak kooperanata otkupljuju višestruko više krastavca, kupusa, paprike i paradajza. Veći deo proizvodnje plasira se na domaće tržište. ”Planiranje proizvodnje sa kooperantima je ključno da bismo izbegli viškove”, objašnjava Micić. #plastenickaproizvodnja
Na 19. Sajmu etno hrane i pića na Beogradskom sajmu glavna nagrada dodeljena je mlekari Naša Zlatka iz Čajetine za kompletnu paletu proizvoda. Ostale nagrade pripale su mlekari Suvobor, kompaniji Piroćanci i proizvođačima bio mleka iz Pribo... Više [+]
Na 19. Sajmu etno hrane i pića na Beogradskom sajmu glavna nagrada dodeljena je mlekari Naša Zlatka iz Čajetine za kompletnu paletu proizvoda. Ostale nagrade pripale su mlekari Suvobor, kompaniji Piroćanci i proizvođačima bio mleka iz Priboja, dok su specijalna priznanja dobili Moravka, Sokobanjac Mladenovac i vinarija Simić iz Aleksandrovca. Zahvalnice za doprinos organizaciji manifestacije uručene su Privrednoj komori Beograda, Ministarstvu poljoprivrede, Turističkoj organizaciji Pirot, Zadružnim savezima i lokalnim samoupravama. Ovogodišnji sajam zainteresovao je veliki broj posetilaca uz ocene organizatora da je važno očuvati i promovisati domaće, autentične proizvode. #sajametnohraneipica #nasazlatka
Foto: Mlekara naša zlatka
KAKO POSADITI ORAH ? Za podizanje zasada oraha (Juglans regia L.) najčešće se koriste kalemljene sadnice koje prvi rod daju u drugoj ili trećoj godini. I pored povoljnih zemljišnih uslova proizvodnja oraha u našoj zemlji ne zadovoljava doma... Više [+]
KAKO POSADITI ORAH ?
Za podizanje zasada oraha (Juglans regia L.) najčešće se koriste kalemljene sadnice koje prvi rod daju u drugoj ili trećoj godini.
I pored povoljnih zemljišnih uslova proizvodnja oraha u našoj zemlji ne zadovoljava domaće potrebe. Klimatski uslovi jesu ograničavajući faktor, naročito pozni prolećni mrazevi, ali to možemo umanjiti dobrim izborom položaja. Uvoz nije opravdan, jer postoje velike mogućnosti za povećanje proizvodnje.
Dobar izbor položaja
Prilikom podizanja plantaže oraha posebnu pažnju treba posvetiti izboru mesta, odnosno ekspoziciji. Orah treba gajiti na položajima koji su u toku celog dana izloženi suncu. Može da uspeva do 600, čak i više metara nadmorske visine, a optimalna je 400. Na većim nadmorskim visinama i u hladnijim predelima i treba ga saditi na južnim, jugoistočnim i istočnim položajima.
Neophodno je pre podizanja voćnjaka u nekom kraju dobro upoznati klimu. Ako klimatski uslovi ne odgovaraju pojedinim sortama oraha, nastupaju velike promene u trajanju i toku faza vegetacije, što se odražava na prinos i kvalitet plodova.
Kada je u pitanju zemljište prednost treba dati dubokim, rastresitim, umerene vlažnosti, neutralne ili slabo alkalne reakcije - (pH 7-7,5). Može se saditi i na peskovitim i kamenitim, ali pod uslovom da su dovoljno duboka i propustljiva i da se pravilno đubre.
Mesta u kojima bi moglo doći do zadržavanja površinskih voda i zabarivanja treba poravnati ili postaviti drenaže. Preporučuje se i podrivanje zemljišta na 70 do 80 centimetara. Posle ovakve obrade treba rasturiti organsko i mineralno đubrivo, a potom ih uneti u zemljište oranjem na oko 50 centimetara.
Jamići za sadnju se kopaju pomoću traktorskih burgija na dubinu od 50 centimetara i isto tolikog prečnika. One moraju biti većih dimenzija ukoliko će se u njih dodavati đubriva. Za pojedinačne voćke, drvorede, pošumljavanje, okućničko gajenje i na manjim površinama, odnosno sadnju na nepripremljenom zemljištu, prečnik jame treba da bude 100, a dubina 50-60 centimetara, da bi se stimulisao rast korena u širinu.
Radi povećanja ekonomičnosti proizvodnje u zasadima oraha mogu da se sade međukulture poput kajsije i breskve. Ako je međukultura kajsija dužina redova, odnosno parcele treba da bude 200, a širina 300-400 metara. Poželjno je da njihov pravac bude sever-jug, što je pogodno ako se kao međukultura gaji i neka druga špalirska voćna vrsta. Ako se orah gaji u čistoj kulturi i sadi se u temena jednakostraničnog trougla, a formira kotlasta kruna, što je najčešći slučaj, pravac redova nema značaja i određuje se samo na osnovu konfiguracije terena. Međutim, ukoliko se gaji u kvadratnom rasporedu, dobar razmak za kalemljeni orah iznosi 9 x 9 m, a obrada je u oba pravca.
Za podizanje zasada oraha najčešće se koriste kalemljene sadnice visine 190 do 200 centimetara, s korenom od tri do pet žila. Prvi rod one daju u drugoj ili trećoj godini.
Sadnja oprašivača
Rastojanje između sadnica zavisi od plodnosti zemljišta, predviđene agrotehnike, bujnosti sorte i podloge... Za dobar rod oraha u zasadu mora biti dovoljno oprašivača koji su pravilno raspoređeni. Obično se sade jedna ili dve glavne sorte i dve, a bolje je da budu tri sorte oprašivača, pod uslovom da se radi o združenom zasadu oraha i kajsije ili breskve. U protivnom dovoljna je jedna glavna sorta i dva oprašivača.
Prilikom izbora sorti oprašivača mora se voditi računa da kvalitetan polen bude obezbeđen u toku celog perioda cvetanja glavnih sorti.
Neke od značajnijih sorata oraha za našu zemlju su: Tisa, Šejnovo, Srem, Šampion, Rasna, Gajzenhajm 139 i Jupiter.
Stanko Nekić, dipl. ing. agronomije
Rezime: Za podizanje zasada oraha (Juglans regia L.) najčešće se koriste kalemljene sadnice koje prvi rod daju u drugoj ili trećoj godini.
Prošlo je nedelju dana otkako su predstavnici mesnoprerađivačke industrije zatražili od Ministarstva poljoprivrede da ubrza procedure za uvoz zamrznutog svinjskog mesa, dok odgajivači svinja insistiraju na uvođenju kvota kako bi se zaštitil... Više [+]
Prošlo je nedelju dana otkako su predstavnici mesnoprerađivačke industrije zatražili od Ministarstva poljoprivrede da ubrza procedure za uvoz zamrznutog svinjskog mesa, dok odgajivači svinja insistiraju na uvođenju kvota kako bi se zaštitilo domaće tržište. Iako je domaći stočni fond znatno smanjen. Profesor Poljoprivrednog fakulteta i akademik Cvijan Mekić kaže da Srbija i dalje može da podmiri svoje potrebe za svežim svinjskim mesom. ”Opravdan je samo uvoz zamrznutog mesa za preradu“, naglašava Mekić, upozoravajući da nedostatak kontrole i sledljivosti dovodi do toga da se zaleđeno meso prodaje kao sveže. Govoreći o slabom otkupu domaćih svinja, Mekić ocenjuje da je trenutna kriza posledica dugogodišnje nebrige. #uvozmesa
Preduzetnička radnja S&S ČUVARI TRADICIJE iz istočne Srbije sa svojim jedinstvenim proizvodom na tržištu, "Vlaška magija" - gotovo jelo,svinjsko meso zaliveno u masti, i ove godine učestvuje na međunarodnom sajmu etno hrane i pića u Beograd... Više [+]
Preduzetnička radnja S&S ČUVARI TRADICIJE iz istočne Srbije sa svojim jedinstvenim proizvodom na tržištu, "Vlaška magija" - gotovo jelo,svinjsko meso zaliveno u masti, i ove godine učestvuje na međunarodnom sajmu etno hrane i pića u Beogradu. Hvala Privrednoj komori Zaječar na pozivu.Izlagaćemo u sklopu njihovog štanda.
Gde: BEOGRADSKI SAJAM
PRIZEMLJE HALE,PRVI RED ŠTANDOVA GLEDAJUĆI S` LEVA NA DESNO.
Kada: OD 04.-07.12. OD 11h-18h
Četri dana fantastičnih ukusa domaće tradicionalne hrane i pića.
Vidimo se na sajmu!
Vlaška magija-gotovo jelo on Instagram: "Preduzetnička radnj...
3 likes, 0 comments - vlaska__magija on November 30, 2025: "Preduzetnička radnja S&S...
Preduzetnička radnja S&S ČUVARI TRADICIJE iz istočne Srbije sa svojim jedinstvenim proizvodom na tržištu, "Vlaška magija" - gotovo jelo,svinjsko meso zaliveno u masti, i ove godine učestvuje na međunarodnom sajmu etno hrane i pića u Beograd... Više [+]
Preduzetnička radnja S&S ČUVARI TRADICIJE iz istočne Srbije sa svojim jedinstvenim proizvodom na tržištu, "Vlaška magija" - gotovo jelo,svinjsko meso zaliveno u masti, i ove godine učestvuje na međunarodnom sajmu etno hrane i pića u Beogradu. Hvala Privrednoj komori Zaječar na pozivu.Izlagaćemo u sklopu njihovog štanda.
Gde: BEOGRADSKI SAJAM
PRIZEMLJE HALE,PRVI RED ŠTANDOVA GLEDAJUĆI S` LEVA NA DESNO.
Kada: OD 04.-07.12. OD 11h-18h
Četri dana fantastičnih ukusa domaće tradicionalne hrane i pića.
Vidimo se na sajmu!
Preduzetnička radnja S&S ČUVARI TRADICIJE iz istočne Srbije sa svojim jedinstvenim proizvodom na tržištu, "Vlaška magija" - gotovo jelo,svinjsko meso zaliveno u masti, i ove godine učestvuje na međunarodnom sajmu etno hrane i pića u Beograd... Više [+]
Preduzetnička radnja S&S ČUVARI TRADICIJE iz istočne Srbije sa svojim jedinstvenim proizvodom na tržištu, "Vlaška magija" - gotovo jelo,svinjsko meso zaliveno u masti, i ove godine učestvuje na međunarodnom sajmu etno hrane i pića u Beogradu. Hvala Privrednoj komori Zaječar na pozivu.Izlagaćemo u sklopu njihovog štanda.
Gde: BEOGRADSKI SAJAM
PRIZEMLJE HALE,PRVI RED ŠTANDOVA GLEDAJUĆI S` LEVA NA DESNO.
Kada: OD 04.-07.12. OD 11h-18h
Četri dana fantastičnih ukusa domaće tradicionalne hrane i pića.
Vidimo se na sajmu!
Srpski proizvođači organskog, smrznutog i liofilizovanog voća ostvarili su direktne kontakte sa vodećim nordijskim uvoznicima tokom poslovne misije u Švedskoj, koju je organizovala Privredna komora Srbije uz podršku SIPPO programa. Kako nav... Više [+]
Srpski proizvođači organskog, smrznutog i liofilizovanog voća ostvarili su direktne kontakte sa vodećim nordijskim uvoznicima tokom poslovne misije u Švedskoj, koju je organizovala Privredna komora Srbije uz podršku SIPPO programa. Kako navode iz PKS, domaći izvoznici su u Malmeu i Stokholmu pokrenuli konkretne pregovore, a nordijski partneri pokazali su interesovanje za srpsko bobičasto voće, ističući potencijal za dugoročnu saradnju. Delegacija je posetila Nordic Organic Food Fair 2025 i održala niz B2B sastanaka sa distributerima i uvoznicima, gde je potvrđena stabilna potražnja za organskim voćem iz Srbije, uz spremnost kupaca da prošire saradnju uz konzistentan kvalitet isporuka. #izvozorganskogvoca