Pretraživanje postova
Na južnobanatski poljima još ima roda koji se sakuplja, i dok jedni povrtari iz Debeljače, sela uzgajivača šargarepe, peršuna i paškanata, vade zelen iz prošlogodišnje setve, drugi se spremaju za novu. Endre Šike je pripremio sadni materija... Više [+]
Na južnobanatski poljima još ima roda koji se sakuplja, i dok jedni povrtari iz Debeljače, sela uzgajivača šargarepe, peršuna i paškanata, vade zelen iz prošlogodišnje setve, drugi se spremaju za novu. Endre Šike je pripremio sadni materijal iz sopstvene proizvodnje, nešto je i kupio, oko tri jutra njiva prethodno je prošao frezom, kako bi bila rastresita, dok u zemlji kaže ima dovoljno vlage da započne sezonu proizvodnje ove vrste povrća koja traje čitave godine. ”Istovremeno i vadimo poslednje, nešto manje količine i sadimo novu zelen. Spremni smo za setvu i za nekoliko dana ćemo u polja. Uslovi su dobri, pa ako sve bude išlo po planu, ispoštovaćemo optimalne rokove”, kaže Endre. #sargarepa
Kakvog li je ukusa meso svinja koje su jele banane i šargarepe? Uskoro na Agroklubu....
Begeč je odavno prepoznat kao mesto u kojem se proizvodi čuvena begečka šargarepa, jedan od tri proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom sa teritorije grada Novog Sada. Otuda i incijativa ZZ ”Begečki povrtari“ da se 12. novembra u ovom... Više [+]
Begeč je odavno prepoznat kao mesto u kojem se proizvodi čuvena begečka šargarepa, jedan od tri proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom sa teritorije grada Novog Sada. Otuda i incijativa ZZ ”Begečki povrtari“ da se 12. novembra u ovom mestu po prvi put organizuje manifestacija ”Šargarepijada“. Domaćini najavljuju bogat program. Gosti će, između ostalog, moći da probaju različita jela od ovog povrća, biće organizovano tamičenje u kuvanju gulaša, a čitavu manifestacij pratiće bogat kulturno-umatnički program. Početak manifestacije planiran je za 11. časova kod KC ”Begeč“. Inače, selo Begeč kod Novog Sada važi za mesto u kojem se odvija najveća proizvodnja šargarepe na Balkanu. #sargarepijada
Penzioner, Milun Tošić, iz sela Mrčajevci kod Čačka jedini je u Srbiji napravio lonac za spremanje svadbarskog kupusa zapremine od čak 600 litara. Ovaj Šumadinac kaže da je to najveći lonac u kom se priprema hrana, ne samo u našim krajevima već i na čitavom svetu jer može nahraniti preko 1.000 duša.... Više [+]
Penzioner, Milun Tošić, iz sela Mrčajevci kod Čačka jedini je u Srbiji napravio lonac za spremanje svadbarskog kupusa zapremine od čak 600 litara. Ovaj Šumadinac kaže da je to najveći lonac u kom se priprema hrana, ne samo u našim krajevima već i na čitavom svetu jer može nahraniti preko 1.000 duša. Pre nekoliko godina sačinio je malo manji, od 560 litara, ali nije bio lenj i sada je oborio svoj sopstveni rekord. "U njega staje oko 380 kilograma kupusa, 125 kilograma mesa i dodaje se oko 60 kilograma crnog luka, 18 kg masti, šargarepe, beli luk i dodaje se oko pet kilograma raznih začina. Sve se to u ovaj veliki lonac ređa red po red, a onda sve zajedno krčka oko osam sati", kaže Tošić. #svadbarskikupus
Srbija ima veliki potencijal za proizvodnju i plasman sušenog voća i povrća, saopšteno je iz Privredne komore Srbije. Može da se suši sve, od paradajza i maline do jabuka, kajsija, gljiva, šargarepe, šljive. Prošle godine izvoz suve šljive... Više [+]
Srbija ima veliki potencijal za proizvodnju i plasman sušenog voća i povrća, saopšteno je iz Privredne komore Srbije. Može da se suši sve, od paradajza i maline do jabuka, kajsija, gljiva, šargarepe, šljive. Prošle godine izvoz suve šljive u Rusiju, Sloveniju, Francusku i druge države, vredeo je 15,4 miliona evra. Ostalo sušeno voće izvezeno je za 14,4 miliona evra i to najvećim delom na tržište Evrope, SAD i Emirata. Od povrća se najviše izvoze mešavine sušenog povrća u vrednosti od 14,2 miliona evra na šta treba dodati devet miliona od sušenih gljiva svih vrsta, navode iz PKS. #susenovoce #susenopovrce
#mojepovrće Današnje lepo vreme smo iskoristili da rasadimo salatu i kupus. Da su vremenske prilike dozvolile sadnja je mogla da se izvrši još početkom nedelje, međutim biljke nisu puno prerasle. Zemlja je peskovitija, što će pogodovati vre... Više [+]
#mojepovrće Današnje lepo vreme smo iskoristili da rasadimo salatu i kupus. Da su vremenske prilike dozvolile sadnja je mogla da se izvrši još početkom nedelje, međutim biljke nisu puno prerasle. Zemlja je peskovitija, što će pogodovati vretenastom korenu šargarepe, ali zbog svoje osobine da slabije zadržava vlagu odmah smo postavili i creva za navodnjavanje sistemom kap po kap. Kupus je rasađen na razmaku od 35 cm u redu i 70 cm između redova, prilagođeno međurednoj kultivaciji krompira koji je u nastavku. Salata je posađena na istom razmaku između redova, ali po dva reda u vidu trougla, tako da je razmak u redu 20 cm, a između redova 15 cm. Ako je suditi po kvalitetu rasada, braćemo lepe glavice kupusa i salate.
Iljana Belu
pre 2 godine
Još jednom hvala na savetima. Najbolji ste. Još jednom hvala na savetima. Najbolji ste.
#mojepovrće Malo kasnimo, međutim koleginica i ja smo se potrudili da uradimo sve "po pravilima". Prilikom sejanja šargarepe naišli smo na neku od vrsta žičara, nadamo se da neće napraviti previše problema korenu.
Napoli F1 je poznati hibrid #šargarepe za ranu proizvodnju. Namenjena je za prodaju u svežnjevima ili u listovima. Ne puca i odlične je boje. Ova #šargarepa se može sejati veći deo godine, od 1.12. do 15.09., takođe i u zaštićenom prostoru.... Više [+]
Napoli F1 je poznati hibrid #šargarepe za ranu proizvodnju. Namenjena je za prodaju u svežnjevima ili u listovima. Ne puca i odlične je boje. Ova #šargarepa se može sejati veći deo godine, od 1.12. do 15.09., takođe i u zaštićenom prostoru.
Za berbu dospeva 81. dan nakon setve. Optimalni sklop setve je 1,5 do 2,5 mio/ha. Srednje je otporna na crnu trulež korena, pegavost lista kao i na uzročnike bolesti iz roda Phytium.
-------------
Bejo je vodeća tvrtka u selekciji, proizvodnji i prodaji semena povrća. Nudimo seme 50 povrtarskih kultura i više od 1200 hibrida i sorti. Pogoni u više od trideset zemalja čine nas međunarodnim porodičnim poduzećem. Naših 1900 zaposlenih posvećeno je razvoju najboljih hibrida i sorti povrća.
Zajedno s našim kupcima i partnerima aktivno istražujemo tržišne mogućnosti i inovativne metode istraživanja. Ostajemo usko povezani s prirodom kako bismo razvili najbolje seme povrća i omogućili proizvođačima širom sveta da beru zdrave hibride i sorte bogate ukusom u kojima će potrošači uživati i danas i za pedeset godina.
Prepoznali smo rastuću potražnju za visokokvalitetnim semenom na amaterskom tržištu i odlučili smo da omogućimo i ovom segmentu proizvođača povrća da seju vrhunsko seme. Iz tog razloga godinama sarađujemo sa kompanijom Poljovrt d.o.o., koja dio našeg asortimana pakuje u malu hobi ambalažu. Za Vas smo pripremili dva poznata hibrida i jednu sortu koji su godinama zastupljeni u profesionalnoj proizvodnji u regionu. Ove i druge sorte i hibride najkvalitetnijeg semena možete naći kod distributera i uvoznika Bejo semena za Republiku Srbiju, kompanije Arum Deč d.o.o.
Evo, kako je kod mene protekla nedelja (prepodne), a ukoliko vas zanima kako napraviti gredice za uzgoj šargarepe i peršuna. Najpre napravite gredice na određenom mestu u bašti, kao što vidite ja sam koristila neke stare daske i OSB ploče (... Više [+]
Evo, kako je kod mene protekla nedelja (prepodne), a ukoliko vas zanima kako napraviti gredice za uzgoj šargarepe i peršuna. Najpre napravite gredice na određenom mestu u bašti, kao što vidite ja sam koristila neke stare daske i OSB ploče (ne pitajte kako sam zakucavala!), postavite unutar gredica najlon i izbušite na dnu, kako bi se vlažnost bolje zadržala u zemlji gredice, a ipak nešto oticalo dole. Zatim, napunite kvalitetnom rastresitom zemljom, ja sam koristila šumsku, pomešajte sa peskom (najbolje žutim) i na kraju sa opet rastresitom plasteničkom zemljom, prethodno nađubrenom i isfreziranom. Ja sam pre sadnje peršuna i šargarepe malo zalila zemlju. Prekrijte najlonom, za slučaj da, kao ja, imate neku malu Nataliju, koja kopa i 'trpa' svoju njušku svuda :) Javite kako vam je sve 'ispalo' :D
Rada Milišić
pre 3 godine
Ja posadila krompir pre snega, sutra sadim luk i sejem zelen, cveklu, blitvu. Volim moju baštu !!! Ja posadila krompir pre snega, sutra sadim luk i sejem zelen, cveklu, blitvu. Volim moju baštu !!!
Dejan Vilotić iz Grabovca nekoliko decenija bavi se proizvodnjom rasada a ovaj posao započeo je njegov otac Radosav. U dvadesetak plastenika na oko hektar zemlje proizvodi rasad paradajza i krastavca, šargarepe, i rotkvice, koji se uglavnom... Više [+]
Dejan Vilotić iz Grabovca nekoliko decenija bavi se proizvodnjom rasada a ovaj posao započeo je njegov otac Radosav. U dvadesetak plastenika na oko hektar zemlje proizvodi rasad paradajza i krastavca, šargarepe, i rotkvice, koji se uglavnom prodaje na beogradskim pijacama, ali njegovi proizvodi odlaze u čitavu Srbiju i inostranstvo.