Pretraživanje postova
Očekuje se da će i ove godine povrće biti posejano u otvorenom i zatvorenom prostoru kao i ranijih godina od 120.000 do 130.000 hektara. Prema rečima dr Đorđa Vojnovića sa NS Poljoprivrednog fakulteta, proizvodnja u različitim oblicima zašt... Više [+]
Očekuje se da će i ove godine povrće biti posejano u otvorenom i zatvorenom prostoru kao i ranijih godina od 120.000 do 130.000 hektara. Prema rečima dr Đorđa Vojnovića sa NS Poljoprivrednog fakulteta, proizvodnja u različitim oblicima zaštićenog prostora obuhvatiće od 5.000 do 6.000 hektara. Te površine su nedovoljne, ukazao je profesor, da bi se pokrile domaće potrebe, zbog čega je naša zemlja značajan uvoznik ranog povrća, posebno iz Albanije, Severne Makedonije i Turske. Prema zvaničnoj statistici, ukupna domaća proizvodnja povrća prošle godine iznosila je oko 1,2 miliona tona, dok je na okućnicama i u baštama proizvedeno je oko 400.000 tona raznovrsnog povrća. #proizvodnjapovrca
Prеma procеnama Savеza proizvođača rakijе Srbijе, svеga trеćina rakijе koja se proizvede u našoj zemlji jе u lеgalnim tokovima, a dvе trеćinе sе proda na sivom tržištu. Sеkrеtar Udružеnja za biljnu proizvodnju i prеhrambеnu industriju PKS A... Više [+]
Prеma procеnama Savеza proizvođača rakijе Srbijе, svеga trеćina rakijе koja se proizvede u našoj zemlji jе u lеgalnim tokovima, a dvе trеćinе sе proda na sivom tržištu. Sеkrеtar Udružеnja za biljnu proizvodnju i prеhrambеnu industriju PKS Alеksandar Bogunović ukazuje da jе Zakonom o jakim alkoholnim pićima omogućеno da individualni proizvođači višak proizvеdеnе rakijе prodaju rеgistrovanim dеstilеrijama, a koju ćе rеgistrovani proizvođači daljе doraditi, prеraditi i uz analizu kvalitеta pustiti u promеt. Mеđutim, to sе nе čini i Savеz apеlujе da sе ovakva praksa prеkinе, da država proizvodnju i promеt rakijе iz domaćinstava, koja sе prodajе na manifеstacijama, uvеdе u lеgalnе okvirе. #proizvodnjarakije
Podaci govore da iz godine u godinu proizvodimo i izvozimo sve manje vina. Kako se navodi u istraživanju Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i beogradskog Instituta za ekonomiku poljoprivrede, proizvodnja vina u Srbiji se u poslednjih pe... Više [+]
Podaci govore da iz godine u godinu proizvodimo i izvozimo sve manje vina. Kako se navodi u istraživanju Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i beogradskog Instituta za ekonomiku poljoprivrede, proizvodnja vina u Srbiji se u poslednjih pet godina neprekidno smanjuje. Tokom poslednjih pet godina, prosečna izvozna cena je iznosila 1,6 dolara za litar, a kada se uporede najveća izvozna tržišta, proizilazi da vino najjeftinije prodajemo u Rusiji, gde završava više od polovine ukupnog izvoza. Kada je reč o plasmanu vina na tržište EU, ni izdaleka nismo dostigli količine koje prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju možemo da izvezemo bez carine. Prema ovoj analizi, Kina je tokom pomenutog perioda bila peto najveće izvozno tržište za srpska vina, gde smo u proseku izvozili 319.000 litara godišnje po ceni od oko 3,8 dolara za litar. Bilo bi dobro da znamo koliko uopšte imamo površina pod vinogradima, proizvođača grožđa i vina, te koliko tačno vina proizvodimo, jer se u pomenutom istraživanju navodi da o tome postoje različiti podaci. #proizvodnjavina #izvozvina
Usled globalnih tržišnih poremećaja, depopulacije ruralnih oblasti i gubitka radne snage u agraru, prehrambeni sektor trpi značajne pretnje što utiče na nestabilne prihode poljoprivrednika a posledično svih u lancu prerade i plasmana hrane,... Više [+]
Usled globalnih tržišnih poremećaja, depopulacije ruralnih oblasti i gubitka radne snage u agraru, prehrambeni sektor trpi značajne pretnje što utiče na nestabilne prihode poljoprivrednika a posledično svih u lancu prerade i plasmana hrane, objašnjava Miljan Ždrale, šef agrobiznis tima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Centralnu i Jugoistočnu Evropu. On napominje da je puno izazova pred prehrambenim sektorom, a klimatske promene su samo jedan od njih. ”Ipak, možda i najveći. Promena klime donosi poljoprivrednom sektoru brojne negativne posledice poput sve češćih vremenskih nepogoda, temperaturne ekstreme koji loše utiču na useve, pomeranja sezone vegetaciji biljaka, pojave novih bolesti i štetočina.. Ipak, ne bi trebalo zaboraviti i druge savremene probleme u sektoru hrane, kao što su tzv. Food waste and loss ili gubici koji nastaju u proizvodnji hrane od njive do trpeze”, kaže Ždrale. #proizvodnjahrane
Naše voće Srbija, grupacija koja okuplja male hladnjačare i malinare iz cele države, ponovo je ukazala da problemi u ovom segmentu voćarstva nisu rešeni, uprkos prethodno postignutim dogovorima sa Vladom Srbije i iako već treba da se razmiš... Više [+]
Naše voće Srbija, grupacija koja okuplja male hladnjačare i malinare iz cele države, ponovo je ukazala da problemi u ovom segmentu voćarstva nisu rešeni, uprkos prethodno postignutim dogovorima sa Vladom Srbije i iako već treba da se razmišlja o novoj sezoni 2024. godine. Asocijacija malih hladnjača i malinara ”Naše voće Srbija“ saopštila je da će održati novi sastanak u Arilju, 21. decembra u 12 sati, sa proizvođačima, hladnjačarima, predstavnicima PSSS-a, a u vezi sa aktuelnom situacijom u toj oblasti voćarstva. Jedna od tačaka dnevnog reda biće i zahtev za hitan reprogram i moratorijum postojećih kredita, a u skladu sa jesenjom odlukom Vlade Srbije i Narodne banke Srbije. #proizvodnjamaline
Francuska će ponovo zauzeti prvo mesto među svetskim proizvođačima vina, saopštilo je francusko ministarstvo poljoprivrede. Iz ministarstva procenjuju ovogodišnju proizvodnju na 47,2 miliona hektolitara, što je više u odnosu na 46 miliona k... Više [+]
Francuska će ponovo zauzeti prvo mesto među svetskim proizvođačima vina, saopštilo je francusko ministarstvo poljoprivrede. Iz ministarstva procenjuju ovogodišnju proizvodnju na 47,2 miliona hektolitara, što je više u odnosu na 46 miliona koliko je bilo procenjeno prošlog meseca, prenosi Rojters. Proizvodnja vina je porasla u mnogim regionima, uključujući Šampanju, međutim opala je u Bordou i na jugoistoku Francuske. Francuska, koju je Italija pretekla na listi najvećih proizvođača vina, trebalo bi da povrati svoje liderstvo ove godine pošto su ekstremne vremenske prilike i gljivične bolesti ozbiljno pogodile italijanske vinograde. #proizvodnjavina
Mala gazdinstva u Srbiji, zbog neisplativosti proizvodnje tovnih bikova i mleka, posle uzimanja subvencija rasprodaju stoku, izjavio je juče predsednik Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije Milija Palamarević. ”Država pod hitno mora... Više [+]
Mala gazdinstva u Srbiji, zbog neisplativosti proizvodnje tovnih bikova i mleka, posle uzimanja subvencija rasprodaju stoku, izjavio je juče predsednik Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije Milija Palamarević. ”Država pod hitno mora da zaustavi smanjenje stočnog fonda, veterinar sam i vidim na terenu da stočari masovno prodaju krave i bikove jer je proizvodnja neisplativa“, rekao je on. Dodaje da se tov bikova ne isplati iako je cena govedine u trgovinama visoka, a da je malim proizvođačima mleka neisplativa proizvodnja jer ih otkupljivači ucenjuju sa cenom od po 25 din/l. Kako kaže, i on je proizvođač mleka, ali spada u velike farmere i da otkupljivači njemu plaćaju mleko 60 dinara. #stocarstvo #proizvodnjamleka #govedarstvo
Iako je Srbija nekada bila zemlja krompira, danas je postala veoma zavisna od uvoza. Samo na godišnjem nivou u Srbiju se uveze od 12.000 do 15.000 tona pomfrita. U Srbiji se konzumni krompir proizvodi na oko 25.000 hektara. Ukupna proizvodn... Više [+]
Iako je Srbija nekada bila zemlja krompira, danas je postala veoma zavisna od uvoza. Samo na godišnjem nivou u Srbiju se uveze od 12.000 do 15.000 tona pomfrita. U Srbiji se konzumni krompir proizvodi na oko 25.000 hektara. Ukupna proizvodnja iznosi od 450.000 do 500.000 tona, dok je prosečna potrošnja po glavi stanovnika oko 50 kilograma, što znači da je našoj zemlji potrebno oko 250.000 tona za domaću potrošnju. Od ukupne proizvodnje 50.000 tona ide u preradu. Ulaganje u proizvodnju krompira je skupo – minimalna investicija iznosi 5.000 evra po hektaru . Međutim, neadekvatnim skladištenjem “ispari” više od 70.000-80.000 tona krompira koji dehidrira i ne može da se koristi za dalju preradu. Veliki broj proizvođača kaže da je redukovao proizvodnju zbog visokih troškova energenata i đubriva, ali i nedostatka kvalitetnog semena. #proizvodnjakrompira
Imamo pobednike konkursa #RuralFoto! Čitaoci Agrokluba iz tri države izabrali su najbolje ruralne fotografije u kategorijama proizvodnja, selo, životinje i priroda, a ovo su autori koji stoje iza njih kojima su nagrade uručene na konferenci... Više [+]
Imamo pobednike konkursa #RuralFoto!
Čitaoci Agrokluba iz tri države izabrali su najbolje ruralne fotografije u kategorijama proizvodnja, selo, životinje i priroda, a ovo su autori koji stoje iza njih kojima su nagrade uručene na konferenciji #AgroRocks.
U kategoriji #životinje nagrada je pripala Ankici Ursić Molnar iz Kneževih Vinograda (HR).
"Vlasnica sam OPG-a i imam ovce čiju fotku nisam poslala već jelene jer živim u šumi, u Zlatnoj Gredi i hobi mi je fotografija", rekla je Ankica.
U kategoriji #proizvodnja najbolji je rezultat ostvarila fotografija proizvodnje meda u Lijevče polju, Milene Erceg iz Gradiške (BiH).
"Moj primrni posao je proizvodnja mleka, u Gradišci imam farmu. Bavim se umetničkom ftografijom", otkrila je Milena.
U kategoriji #selo pobedničku fotografiju potpisuje Drago Stojnić iz Prijedora u susednoj Bosni i Hercegovini.
"Fotografija je nastala u Srbiji na Mokroj Gori, ja sam iz Bosne, a prvo mesto osvojila je u Hrvatskoj", rekao je Drago i nasmejao publiku.
U kategoriji #priroda pobedu je odnela fotografija Željka Cara iz Đurđevca koji nažalost nije imao prisustvovao dodeli.
Koje su su najbolje ruralne fotografije u 2023. godini pogledajte ovdje.
Evo 10 finalista kategorije #proizvodnja 😍 uskoro i opširnije na portalu 🤟📸💚 #RuralFoto