Pretraživanje postova
Za nekoliko meseci na tržištu će se naći kese koje će se, umesto od plastike, proizvoditi od otpada od hrane. To je jedan od 16 nagrađenih novih poslovnih rešenja za ubrzanje zelene tranzicije srpske privrede koja su dobila finansijsku podr... Više [+]
Za nekoliko meseci na tržištu će se naći kese koje će se, umesto od plastike, proizvoditi od otpada od hrane. To je jedan od 16 nagrađenih novih poslovnih rešenja za ubrzanje zelene tranzicije srpske privrede koja su dobila finansijsku podršku Evropske unije u okviru projekta ”EU za Zelenu agendu u Srbiji“. Otpad od hrane koji se sada baca koristiće se za proizvodnju kesa, tanjira, čaša, folija. ”Uspeli smo da dobijemo preradom u više koraka materijal koji je dokazano netoksičan. Proces proizvodnje materijala smo zaštitili evropskim patentom i dobili smo sertifikat na nivou EU da se materijal razgrađuje bez bilo kakvih aditiva na prirodan način“, kaže Marina Cvijanović iz ”Eko bio investa“. #otpadodhrane #zelenatranzicija
Čak 40.000 tona jestivih i nejestivih delova hrane godišnje generiše komercijalni sektor u Beogradu, pokazala je Analiza istraživanja o direktnom merenju i morfološkom sastavu otpada od hrane iz komercijalnih objekata, koju je objavio Centar za unapređenje životne sredine. U okviru direktnih merenja... Više [+]
Čak 40.000 tona jestivih i nejestivih delova hrane godišnje generiše komercijalni sektor u Beogradu, pokazala je Analiza istraživanja o direktnom merenju i morfološkom sastavu otpada od hrane iz komercijalnih objekata, koju je objavio Centar za unapređenje životne sredine.
U okviru direktnih merenja koja su sprovedena, posmatrano je ukupno 29 reprezentativnih objekata koji se svrstavaju u komercijalni sektor, i kome pripadaju: hoteli i drugi smeštaj, restorani i objekti brze hrane, prodavnice, škole i vrtići i preostali komercijalni objekti. Na osnovu dobijenih projektovanih podataka najveći deo otpada generiše se u okviru grupe restorani i objekti brze hrane, sa više od 21.000 tona na godišnjem nivou. Nakon toga slede prodavnice sa 4.767 t/godišnje, škole i vrtići sa 3.551 t/godišnje i na kraju grupa hoteli i smeštaj sa godišnjom stopom generisanja od 1.302 tone. #otpadodhrane
Izazov prikupljanja 1.000 tona otpada od hrane, koji su pokrenuli GIZ, NALED i Esotron nastavlja se do 1. aprila naredne godine, a partneri na projektu ”Ka boljem upravljanju otpadom od hrane“ pozivaju sve ugostitelje, kompanije i javne ust... Više [+]
Izazov prikupljanja 1.000 tona otpada od hrane, koji su pokrenuli GIZ, NALED i Esotron nastavlja se do 1. aprila naredne godine, a partneri na projektu ”Ka boljem upravljanju otpadom od hrane“ pozivaju sve ugostitelje, kompanije i javne ustanove, iz Beograda i Novog Sada, da se pridruže ovoj akciji. Učesnici će dobiti priliku da po promotivnoj ceni predaju operateru kuhinjski otpad i na ovaj način podrže smanjenje emisija ugljen-dioksida za 750 tona. Kako NALED navodi u saopštenju, zbog restriktivnih pandemijskih mera, kojima je ugostiteljski sektor bio naročito pogođen, prikupljanje u jednom trenutku bilo usporeno, ali je uprkos tome već prikupljena trećina ciljanog iznosa. #otpadodhrane
sanjaVA
pre 7 meseci
Hleb se stavlja u kesu, voće, hemija, pa i pored torbe kući donesem nekoliko... :-D
Jelena Sajić
pre 7 meseci
Takođe :) A najgore mi je kad zaboravim da ponesem platnene kese za kupovinu!
sanjaVA
pre 7 meseci
Da vidimo i to... :-D Ne znam više šta ću sa kesama u kući, koliko god da izbegavam da ih uzimam u prodavnici kad kupujem...