Pretraživanje postova
Kako bi se unapredilo vinogradarstvo i vinarstvo u Srbiji, sačuvale autohtone i nove domaće sorte vinove loze u novim agroekološkim uslovima, potrebno je da se očuva, razvije, i valorizuje dragocena genetska baština raznovrsnih sorti grožđa... Više [+]
Kako bi se unapredilo vinogradarstvo i vinarstvo u Srbiji, sačuvale autohtone i nove domaće sorte vinove loze u novim agroekološkim uslovima, potrebno je da se očuva, razvije, i valorizuje dragocena genetska baština raznovrsnih sorti grožđa u našoj zemlji. To se moglo čuti na naučnom skupu, na kojem se govorilo o uticaju promene klime na iskorišćavanje genetičkog potencijala vinove loze. Kako kažu stručnjaci, klimatske promene - sve toplije i sušno vreme odgovara našim autohtonim sortama jer se kvalitet grožđa poboljšao, ali prinos se smanjio. Ove godine rod grožđa je redukovan u nekim regionima čak i do 70 odsto, kažu stručnjaci, ali ističu da je kvalitet vinskih sorti izuzetan. #vinogradarstvo #kvalitetvina
Stanje u vinogradima za sada je zadovoljavajuće uprkos padavinama, kažu proizvođači i stručnjaci. Vinova loza nalazi se u fazi intenzivnog rasta i vreme je za zaštitu od biljnih bolesti i za druge agrotehničke mere koje, zbog učestalih pada... Više [+]
Stanje u vinogradima za sada je zadovoljavajuće uprkos padavinama, kažu proizvođači i stručnjaci. Vinova loza nalazi se u fazi intenzivnog rasta i vreme je za zaštitu od biljnih bolesti i za druge agrotehničke mere koje, zbog učestalih padavina, ne mogu da se primene. ”Ove padavine i smena sunca i kiše izuzetno pogoduju razvoju gljivičnih bolesti, kako plamenjače, tako i pepelnice i trenutno u vinogradu ima najviše problema u vezi sa zaštitom od ovih patogena. Česte su padavine, tako da i efekat primene preparata ne bi bio kako treba, jer treba da prođe određen broj sati nakon primene tretmana”, objašnjava Dragoslav Ivanišević, profesor vinogradarstva na NS Poljoprivrednom fakultetu. #vinogradarstvo #vinovaloza