Pretraživanje postova
U Topoli je počeo otkup šljiva, ali zbog prolećnih mrazeva i grada rod je umanjen i do 80 odsto. Otkupna cena znatno je viša nego prošle godine – umesto 60–80 dinara za kilogram, sada iznosi i do 150 din/kg. Ipak, ni ta cena ne pokriva sve... Više [+]
U Topoli je počeo otkup šljiva, ali zbog prolećnih mrazeva i grada rod je umanjen i do 80 odsto. Otkupna cena znatno je viša nego prošle godine – umesto 60–80 dinara za kilogram, sada iznosi i do 150 din/kg. Ipak, ni ta cena ne pokriva sve troškove proizvodnje. Zbog malih količina, otežan je i izvoz. Na pijacama kilogram šljive košta i do 250 dinara. Potrošači više ne biraju – uzima se sve što je dostupno, a i manje kvalitetni plodovi nalaze kupce. Uprkos dolasku kasnijih sorti, poput čačanske lepotice, voćari ističu da će sezona biti izuzetno teška. Stižu breskve, nektarine, u zasadima gde je ostalo nešto roda. Za većinu voćara i izvoznika u Topoli računica je jasna - ostaće kratkih rukava. #otkupsljive
Hyalopterus pruni na šljivi! Ukoliko primetite kolonije ovih lisnih vaši primenite neki od registrovanih preparata na bazi acetamiprida, cipermetrina, deltametrina ili flonikamida. Lisne vaši sisaju biljne sokove što uzrokuje hlorozu, kasni... Više [+]
Hyalopterus pruni na šljivi! Ukoliko primetite kolonije ovih lisnih vaši primenite neki od registrovanih preparata na bazi acetamiprida, cipermetrina, deltametrina ili flonikamida. Lisne vaši sisaju biljne sokove što uzrokuje hlorozu, kasnije i nekrozu, posebno na mladim izdancima. Sprečite štete koje ova lisna vaš može da napravi, naročito u mladim zasadima!
Na Beogradskom rakija festu, koji će biti održan 11. maja, učestvovaće preko 30 izlagača. Savetnik predsednika PKS Veljko Jovanović rekao je da je ta manifestacija prepoznata kao centralna tačka za razmenu znanja o rakiji kao nacionalnom, a... Više [+]
Na Beogradskom rakija festu, koji će biti održan 11. maja, učestvovaće preko 30 izlagača. Savetnik predsednika PKS Veljko Jovanović rekao je da je ta manifestacija prepoznata kao centralna tačka za razmenu znanja o rakiji kao nacionalnom, ali i regionalnom brendu. ”Beogradski Rakija fest, manifestacija koja već slavi punoletstvo i koju Privredna komora Srbije i ove godine podržava, biće održan u Barel hausu u Beogradu”, rekao je Jovanović. On je istakao da će Grupacija proizvođača jakih alkoholnih pića Privredne komore Srbije pokrenuti inicijativu da se proglasi Svetski dan šljivovice, i to na datum kada je šljivovica upisana na UNESCO listu nematerijalne kulturne baštine. #rakijafest
Evo kako da zaštitite zasade ŠLJIVE od prouzrokovača šupljikavosti lista, prouzrokovača crvene pegavosti lista, prouzrokovača monilioze cveta, šljivinih osa i drugih štetnih insekata.
Svako dobro,
GALENIKA-FITOFARMACIJA
Zaštita i ishrana zasada ŠLJIVE u fenofazi precvetavanja i z...
Evo kako da zaštitite zasade šljive od prouzrokovača šupljikavosti lista, crvene pega...
Evo kako da zaštitite zasade ŠLJIVE od prouzrokovača šupljikavosti lista, prouzrokovača crvene pegavosti lista, prouzrokovača monilioze cveta, šljivinih osa i drugih štetnih insekata 👇
Svako dobro,
GALENIKA-FITOFARMACIJA
Zaštita i ishrana zasada ŠLJIVE u fenofazi precvetavanja i z...
Evo kako da zaštitite zasade šljive od prouzrokovača šupljikavosti lista, crvene pega...
Posledice mraza u zasadima kruške, šljive i jabuke u knjaževačkom selu Jakovac.
Štete od mraza na cvetovima šljive na teritoriji opštine Knjaževac. Više o tome čitajte uskoro na portalu!
Šljiva u različitim fazama cvetanja. Sada je vreme da blagovremeno reagujete i zaštitite je od monilioze..
Zimsku rezidbu voća najbolje je obaviti neposredno pre kretanja vegetacije. Poseban problem je nedostatak orezivača, pa je zanimljivo kada se ovim poslom bave žene. ”Uz iskusnog majstora, orezivanje voća može se naučiti za jednu sezonu”, ka... Više [+]
Zimsku rezidbu voća najbolje je obaviti neposredno pre kretanja vegetacije. Poseban problem je nedostatak orezivača, pa je zanimljivo kada se ovim poslom bave žene. ”Uz iskusnog majstora, orezivanje voća može se naučiti za jednu sezonu”, kaže Danka Kokotović iz Odžaka. Posao nije težak, a zarada je dobra, jer je malo onih koji žele da se ovim bave. Orezivač voća se uz rad dobro upozna i sa strukturom i stanjem zasada, ali najbitnije je da se poštuju određena pravila. "Sve vodopije skidamo, to su uglavnom nerodne grane koje crpe hranu ostalima. I pazimo na pupoljke, mlade ne diramo. Ima više tehnika, ali jabuka je uglavnom najlakša, višnja je malo komplikovanija, šljiva isto”, objašnjava Danka. #rezidbavoca
Foto: Pixabay