Pretraživanje postova
U srcu Francuske, u okruženju grada Orleana, djeluje Centar za molekularnu biofiziku - jedan od vodećih evropskih instituta za proučavanje temeljnih bioloških procesa na molekularnom nivou. Upravo ovde svoje mesto u svetu nauke pronašao je... Više [+]
U srcu Francuske, u okruženju grada Orleana, djeluje Centar za molekularnu biofiziku - jedan od vodećih evropskih instituta za proučavanje temeljnih bioloških procesa na molekularnom nivou. Upravo ovde svoje mesto u svetu nauke pronašao je Marcin Suskiewicz, molekularni biolog iz Poljske. Više za vikend u 18. epizodi #TalentiEUregija
Susam (Sesamum indicum L.) i njegovo gajenje. Upotrebna vrednost. Susam se gaji za proizvodnju kvalitetnog ulja koje se u kulinarstvu smatra najboljim po ukusu i aromi. Primenjuje se pri izradi margarina i u konzervisanju hrane. Hladnim pre... Više [+]
Susam (Sesamum indicum L.) i njegovo gajenje.
Upotrebna vrednost. Susam se gaji za proizvodnju kvalitetnog ulja koje se u kulinarstvu smatra najboljim po ukusu i aromi. Primenjuje se pri izradi margarina i u konzervisanju hrane. Hladnim presovanjem semena dobije se ulje svetle boje. Ne fermentira, odnosno ne može se užegnuti jer sadrži sezamin.
Ulje dobijeno toplim presovanjem slabijeg je kvaliteta, a služi za podmazivanje, izradu sapuna, parfema, hartije za kopiranje, za fiksiranje cvetnih mirisa. Čađ od sagorelog susamovog ulja upotrebljava se za izradu crne boje za crtanje i pisanje (tuša). Susamom se pre pečenja posipaju razne vrste peciva, što je karakteristično u novo doba.
Morfologija. Koren je vretenast i dopire 70 do110 cm u dubinu. Razgranat je i najveća masa razvija se do 30 cm, u sušnijim krajevima ponekad i do 50 cm. Najintenzivnije se razvija iza cvetanja i pre zrenja čaura. Stablo je uspravno, maljavo ili golo, visoko 40 do 100 cm, u preseku četvrtasto ili osmouglasto. Ima 2 do 4 ili 6 bočnih grana, koje izbijaju po celoj dužini ili pri osnovi stabla. Boje je zelene ili ljubičaste, a takve mogu biti i čaure. Listovi su naizmenični, otvorenozeleni do zatvorenozeleni, na dugoj peteljci, slabo nazubljeni ili jako usečene liske. Većinom su maljavi. Pri zrenju čaura listovi počinju žuteti i opadati od osnove ka vrhu stabla. Plod (čaura) i zvonasti izgled cveta susama su karakteristični. Cvet je zvonast, petodelan, beo, ružičast ili ljubičast. Cvetovi izbijaju po 1 do 3 u pazuhu lista. Cveta 35 do 50 dana. Susam je samooplodna ili stranooplodna biljka. Oplođuje se pomoću vetra i insektima.
Uslovi uspevanja. Susam je osetljiv na niske temperature. Uginjava od mraza na 0oC. Minimalna temperatura za klijanje je od 15o do 18oC. Niže temperature od 15oC temperature zaustavljaju rast i razvoj susama. Za period vegetacije koja traje 90 do 120 dana, treba mu oko 2500oC. Otporan je na sušu. Semenjača je tanka pa seme brzo bubri i klija ako u zemljištu ima dovoljno vlage i toplote. Klija za 24 sata, a niče za 4 do 5 dana, samo ako je zemljište dobro obrađeno i nezakorovljeno. Najbolje uspeva ako vlage ima od 70 do 80 % od poljskog vodnog kapaciteta zemljišta. Najveće zahteve prema vlazi ima u fazi cvetanja i u početku zrenja. Atmosferska suša ispod 15 % relativne vlažnosti vrlo je štetna za susam. Prevelika vlažnost u toku cvetanja izaziva bakteriozu.
Susamu najbolje odgovaraju strukturna zemljišta, odnosno aluvijalna, karbonatne smonice, černozem. Na vrlo lakim zemljištima kao što su peskuše daje vrlo slabe prinose. Nepodesna su i zaslanjena, teška, zbijena zemljišta, na kojima se lako stvara pokorica.
Biljka je kratkog dana i kratkog stadijuma jarovizacije. Rane forme susama nisu toliko osetljive na dužinu dana. Prva dva ovalna zatvorenozelena listića pojavljuju se 5 do 10 dana posle nicanja a zatim svakih 2 do 5 dana drugi parovi. Susam voli svetlost. Pupoljanje počinje 20 dana posle nicanja, a posle 20 do 25 dana javljaju se cvetovi. Cvetanje traje 35 do 50 dana. Listovi počinju opadati 60 dana od početka cvetanja, a tada dozrevaju i pucaju prve čaure.
Agrotehnika. Od stranih sorata mogu doći u obzir: Dolco, Rio, Palmento, Sadovo 1, Kubaniec 55, Taškent 122 i dr. Susam najbolje uspeva posle strnina i jednogodišnjih leguminoza. U jesen se ore na 20 do 25 cm. Prolećna obrada je detaljna na dubinu 8 do 10 cm. Za visoke prinose, susam zahteva 60 do 80 kg N, 80 do 100 kg P2O5 i 100 do 120 kg K2O. Đubrenje susama je prilikom dubokog oranja.
Setva se obavlja u drugoj polovini maja i završava se u drugoj polovini juna (druga setva), kada je zemljište zagrejano na dubini 10 cm od 15 do 18 CoC. Setva je sejalicama za kukuruz, međuredno 40 do 60 cm i u redu 10 cm, odnosno u gustini 200-250.000 biljaka/ha. Količina semena je 12 do 15 kg/ha. Dubina setve je 2 do 3 cm. Sa dva zalivanja (u početku stvaranja cvetnih pupoljaka i punog cvetanja) sa 300 do 400 m3 vode/ha, a potom izvođenja kultiviranja, može se dobiti prinos preko 1. t/ha semena.
Berba. Izvodi se kada su čaure mrke, najčešće u prvoj polovini septembra. Zbog osipanja semena iz čaura, najbolja je dvofazna berba, žetelicama i samovezačicama. Pokošene biljke u „snopovima“ se suše i u drugoj fazi vršu na prilagođenim vršalicama sa brojem obrtaja bubnja od 600 u minutu. Ovršeno seme se skladišti i čuva u džakovima sa vlagom 9 do 10 % ili se čuva u magacinima u sloju od 30 cm.
Autor, Stanko Nekić, dipl. ing. agronomije
Projekat GELATOn the road, Evropski put zanatskog sladoleda, povezuje proizvođače zanatskog sladoleda širom Evrope kroz promociju očuvanje lokalnog kulturnog nasleđa i identiteta. U projekat, koji se finansira iz programa Kreativna Evropa,... Više [+]
Projekat GELATOn the road, Evropski put zanatskog sladoleda, povezuje proizvođače zanatskog sladoleda širom Evrope kroz promociju očuvanje lokalnog kulturnog nasleđa i identiteta. U projekat, koji se finansira iz programa Kreativna Evropa, pored Srbije, uključeno je i 11 država Evropske unije – Italija, Belgija, Grčka, Nemačka, Luksemburg, Slovenija, Hrvatska, Austrija, Španija, Poljska i Bugarska. U Srbiji, projekat sprovodi Privredna komora Beograda i kroz međusobno povezivanje evropskih proizvođača zanatskog sladoleda promoviše očuvanje lokalnog kulturnog nasleđa i identiteta. Da bi očuvali tradicionalne proizvode, njihov kvalitet i zanatski način proizvodnje, proizvođači sladoleda su upućeni da koriste lokalne sveže sastojke i slede jasno definisane procese i propise. A zahvaljujući projektu, oni će povećati svoje prodajne mogućnosti na lokalnom i evropskom nivou. Tokom trajanja projekta biće organizovano takmičenje novih ukusa zanatskog sladoleda ”Održive kugle sladoleda”, kulinarski šou, treninzi za turističke operatere, kao i Pop-Up muzej koji će biti održan 24. i 25. maja u Beogradu. Na ovaj način zanatski sladoled i njegov način proizvodnje će biti bolje prepoznati kao svedočanstvo evropskog kulturnog nasleđa. #evropskiputzanatskogsladoleda
Na sajtu evropskog sistema za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani (RASFF) pre nekoliko dana je objavljeno da je Poljska pronašla prekoračenje maksimalno dozvoljenog nivoa za aflatoksin B1 i ukupne aflatoksine u sojinom brašnu iz Srbij... Više [+]
Na sajtu evropskog sistema za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani (RASFF) pre nekoliko dana je objavljeno da je Poljska pronašla prekoračenje maksimalno dozvoljenog nivoa za aflatoksin B1 i ukupne aflatoksine u sojinom brašnu iz Srbije. Ovo je četvrti slučaj upozoravanja o hrani iz Srbije od početka ove godine. Dan pre toga, Danska je izdala upozorenje označeno kao ozbiljno za aflatoksin u sojinom proteinu iz Srbije. Takođe, 16. januara Španija je na RASFF-u dala ozbiljno upozorenje za visok sadržaj aflatoksina u teksturisanom sojinom proteinu iz Srbije. Nešto blaže upozorenje, kao ”potencijalno ozbiljno“ izdala je Belgija 3. januara za visok sadržaj kadmijuma u zamrznutim malinama iz Srbije. #bezbednosthrane
Foto: Pixabay
Za Poljsku je jabuka posebno voće i izvor nacionalnog ponosa i zato je proglašena za zvaničnu voćku predstojećeg šestomesečnog predsedavanja EU te zemlje. Poljska je najveći evropski i četvrti po veličini svetski proizvođač jabuka a njihov... Više [+]
Za Poljsku je jabuka posebno voće i izvor nacionalnog ponosa i zato je proglašena za zvaničnu voćku predstojećeg šestomesečnog predsedavanja EU te zemlje. Poljska je najveći evropski i četvrti po veličini svetski proizvođač jabuka a njihov ukus i kvalitet prepoznaju potrošači širom sveta, navodi se na sajtu poljskog predsedavanja EU. Dodaje se da će ove jabuke biti poslužene svim učesnicima skupova u Poljskoj i Briselu u okviru predsedavaja koje počinje 1. januara. Poljske jabuke prepoznate su u registru EU kao proizvod sa zaštićenom geografskom oznakom porekla. Zasadi jabuke u Poljskoj prostiru se na 150.000 ha, što je najviše u EU, a godišnja proizvodnja tog voća je oko četiri miliona tona. #jabuka
Eutanazirali 1,38 milijuna nesilica zbog ptičje gripe
U Poljskoj je ptičja gripa izbila na velikoj farmi u Donjoj Šleskoj. Više od 1,38 milijuna kokoši nesilica moralo je biti eutanazirano. U vrlo kratkom vremenu, broj pera...
Zbog poplava izazvanih obilnim kišama, hiljade ljudi evakuisano je juče u Češkoj, Poljskoj i Donjoj Austriji, koja je proglašena za područje katastrofe. Vodostaj reka u centralnoj Evropi nastavlja da raste, uključujući i Dunav. Prema progno... Više [+]
Zbog poplava izazvanih obilnim kišama, hiljade ljudi evakuisano je juče u Češkoj, Poljskoj i Donjoj Austriji, koja je proglašena za područje katastrofe. Vodostaj reka u centralnoj Evropi nastavlja da raste, uključujući i Dunav. Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, Dunav će od utorka biti u naglom porastu, a do četvrtka nadoći čak 4,2 metra. Na ulazu Dunava u našu zemlju kod Bezdana, vodostaj ove reke juče je iznosio 99 cm, dok se za četvrtak prognozira da će vodostaj dostići 521 cm, pa će tog dana preći granicu redovne odbrane od poplava koja u Bezdanu iznosi 500 cm. Ipak, ovo ne znači da postoji opasnost od poplava, zahvaljujući veoma niskom vodostaju prethodnih mesec dana. #vodostajdunava
Nagli pad temperature i obilne padaline - stiže velika promjena vremena
Ljeto je definitivno završilo, a lijepu jesen ćemo, čini se, ove godine preskočiti. Nakon par dana babljeg ljeta, već će danas srednju Europu zahvatiti iznimno jak prodo...
Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?
Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...
Maja Celing Celić
pre 11 meseci
Sanja, ali nitko nikoga ničime ne pritišće. Ta hrana je na tržištu kao i sve drugo. Hoćeš kupiti ili ne, stvar je kupca, odnosno ponude i potražnje. Više [+] Niti jedna hrana se ne zabranjuje, ne miče s polica, iako je loša za zdravlje. Uzmi samo gazirana pića, slatkiše, ultraprerađenu hranu (i životinjsku i biljnu), toliko toga je i dalje tu. Pa više je to ugrozilo tradicionalnu proizvodnju nego ovi noviteti. Pa danas će ljudi prije kupiti neku salamu u kojoj ima tko zna čega, nego šunku, kulen. Prije će kupiti kekse nego, ne znam, gužvaru od nekog domaćeg proizvođača. Prije će kupiti bogtepitakakav sirni namaz nego neki domaći sir iz svog kraja. Tako da, nema smisla od etiketiranja ove hrane. Umjesto da se energija i vrijeme troši na zabrane i prozivanje, treba smišljati načine kako pomoći domaćim proizvođačima, kako im olakšati proizvodnju, da dođu na tržište, da cijene budu prihvatljive kupcima. Ljudi će sigurno radije i dalje jesti čvarke umjesto crvčaka ako će ti čvarci biti po prihvatljivoj cijeni.
KITE tehnologije precizne poljoprivrede - pametna rešenja za poljoprivredu U srednjim poljoprivrednim školama uvodi se novi obrazovni profil “Poljoprivredni tehničar digitalnih tehnologija”. Za realizaciju programa neophodno je upoznati nas... Više [+]
KITE tehnologije precizne poljoprivrede - pametna rešenja za poljoprivredu
U srednjim poljoprivrednim školama uvodi se novi obrazovni profil “Poljoprivredni tehničar digitalnih tehnologija”. Za realizaciju programa neophodno je upoznati nastavnike sa savremenim tehnologijama koje se primenjuju u poljoprivrednoj proizvodnji. Na poziv koordinatora radne grupe za izradu Plana i programa nastave i učenja, kompanija KITE DOO se uključila u proces obuke nastavnika.
U sedištu kompanije KITE DOO je održana obuku o upotrebi dronova, Spot prskanju i poljskim ogledima sa biostimulatorima.
Sve prisutne je pozdravio izvršni direktor kompanije KITE DOO, Mr Đorđe Mišković, nakon čega su bili obratili prezenteri:
Akoš Feher (Saradnik na poslovima precizne poljoprivrede u službi Kiteh - KITE tehnologije)
https://www.kitedoo.rs/kiteh-tehnologije/
Dragan Milunović ( Stručni saradnik za održivu zaštitu bilja u službi KiTeh - KITE Tehnologije)
https://www.kitedoo.rs/kiteh-tehnologije/
Bojana Karaklajić (Stručni saradnik u savetodavnoj službi sektora Agronomija kompanije KITE DOO).
https://www.kitedoo.rs/agronomija-proizvodi/
Od početka ove godine, kompanija KITE DOO je bila fokusairana i na edukaciji nastavnog kadra srednjih poljoprivrednih škola u Srbiji na temu “Precizna poljoprivreda“. Msc Stanko Oparnica, menadžer P.A.T. odeljenja kompanije KITE DOO, je održao niz predavanja u Somboru, Čeneju, Futogu, Kraljevu, Kopaoniku i Vranju, tokom kojih su profesori upoznati sa tehnologijama precizne poljoprivrede, daljinskom detekcijom, navigacionim sistemima, JDLink-om i JD Operations Center - om.
https://www.kitedoo.rs/precizna-poljoprivreda/