Pretraživanje postova
Šta biste rekli na činjenicu da je "Pepeljugina kočija" pretvorena u rakiju? Ovu neverovatno zanimljivu priču donosimo na naš portal već za vikend a domaću rakiju od bundeve pravi Silvester Ruskovski iz Kucure. Ne propustite apsolutni hit o... Više [+]
Šta biste rekli na činjenicu da je "Pepeljugina kočija" pretvorena u rakiju? Ovu neverovatno zanimljivu priču donosimo na naš portal već za vikend a domaću rakiju od bundeve pravi Silvester Ruskovski iz Kucure. Ne propustite apsolutni hit ovogodišnjeg poljoprivrednog sajma. :D
Kraljica jeseni, bela bundeva, dulek, ili pečenka, kao je na jugu Srbije zovu, postala je porodici Stojmenović iz Katuna kod Vranja, siguran izvor prihoda poslednjih nekoliko godina. Sa malo ulaganja, pečenka ima velike prinose, a Miša Stoj... Više [+]
Kraljica jeseni, bela bundeva, dulek, ili pečenka, kao je na jugu Srbije zovu, postala je porodici Stojmenović iz Katuna kod Vranja, siguran izvor prihoda poslednjih nekoliko godina. Sa malo ulaganja, pečenka ima velike prinose, a Miša Stojmenović priča da je tajna takvog uspeha, starinski način sadnje. ”Ovu sortu starih, belih pečenki, uzgajali su još moj pradeda, deda i otac. Ja sam četvrta generacija, pa mogu da kažem da ih na našim njivama sadimo minimum jedan vek. Ove godine sam na 30 ari njive, imao plodove koji su težili i do 40 kilograma. Izvezao sam nekoliko prikolica roda, pa sam s obzirom na uloženo i cenu, prezadovoljan”, kaže Stojmenović. Kilogram bele bundeve na pijaci košta 100 dinara. #belabundeva
Domaća bela bundeva, najbolja za pečenje i pite, suva i slatka!!!
Počela je sezona žutih bundeva − tamburica. Suva i topla klima nije ni njima godila, zbog čega su prinosi niži, kaže poljoprivrednik iz Đurđeva, Aleksandar Šovljanski, koji godinama gaji muskante tikve − tamburice. ”Nije teško gajiti tambur... Više [+]
Počela je sezona žutih bundeva − tamburica. Suva i topla klima nije ni njima godila, zbog čega su prinosi niži, kaže poljoprivrednik iz Đurđeva, Aleksandar Šovljanski, koji godinama gaji muskante tikve − tamburice. ”Nije teško gajiti tamburice, premda nijedan poljoprivredni posao nije lak. Ali, za razliku od paprika ili krastavaca kornišona, koji zahtevaju svakodnevnu brigu i angažovanje sezonskih radnika, tikve bez po muke mogu da proizvede jedno domaćinstvo”, objašnjava on. Šovljanski prodaje svoje bundeve kupcima, koji pazare jednu, eventualno dve-tri. Kilogram tamburica doskora je bio 130 dinara, ali kako ih ima više na tržištu i cena je niža, od 85 do 100 dinara. #bundevetamburice