Pretraživanje postova
„A gde beše Trgomen predstavništvo u Novom Sadu?“ 🤔 Ako ste se nekada zapitali - evo odgovora iz prve ruke! 🚗 Pogledajte video, posetite nas, saznajte sve o Lovol modelima koji vas interesuju i isprobajte ih, a mi ćemo vas kao pravi domać... Više [+]
„A gde beše Trgomen predstavništvo u Novom Sadu?“ 🤔
Ako ste se nekada zapitali - evo odgovora iz prve ruke! 🚗
Pogledajte video, posetite nas, saznajte sve o Lovol modelima koji vas interesuju i isprobajte ih,
a mi ćemo vas kao pravi domaćini uvek rado dočekati. 🙂
📍 Rumenački put 95, Novi Sad
⏰ Radnim danima od 8 do 16h
📞 +381 62 888 59 74
Dobro došli!
Na Institutu za voćarstvo u Čačku izabrana je najbolja srpska šljivovica među 84 rakije koje su tokom 2023. godine dobile visoke ocene na domaćim manifestacijama. Titulu je ponela rakija podruma ”Želja“ iz Nanomira kod Mionice, stara 12 god... Više [+]
Na Institutu za voćarstvo u Čačku izabrana je najbolja srpska šljivovica među 84 rakije koje su tokom 2023. godine dobile visoke ocene na domaćim manifestacijama. Titulu je ponela rakija podruma ”Želja“ iz Nanomira kod Mionice, stara 12 godina, sa ocenom 19,32. Drugo mesto zauzela je šljivovica Stojana Tasića iz Aranđelovca (2010. godište). Pravo učešća imale su rakije koje su prethodne godine na takmičenjima ocenjene sa više od 18,5 poena. Maksimalna ocena je 20 poena. Kvalitet šljivovica zavisi od sorte šljive, tehnoloških postupaka i načina sazrevanja, zbog čega se, kako kaže dr Branko Popović iz Instituta, u Srbiji proizvode različiti tipovi vrhunskih šljivovica. #najboljasrpskasljivovica
Iako se globalno tržište hmelja brzo širi – procenjeno na 8,94 milijarde dolara u 2024. i sa očekivanim rastom od 6,4% godišnje – Srbija tek pokušava da se pozicionira u toj industriji. Nekada se hmelj kod nas uzgajao na 1.500 ha, danas su... Više [+]
Iako se globalno tržište hmelja brzo širi – procenjeno na 8,94 milijarde dolara u 2024. i sa očekivanim rastom od 6,4% godišnje – Srbija tek pokušava da se pozicionira u toj industriji. Nekada se hmelj kod nas uzgajao na 1.500 ha, danas su zasadi znatno manji. U Bačkom Petrovcu, centru domaćeg hmeljarstva, preduzeće Hopseeker razvija novu aromatičnu sortu hmelja, namenjenu ekskluzivnim pivima. Igor Đuriš iz ove firme navodi da sa samo 12 hektara pod zasadom mogu proizvesti hmelj za trećinu domaće proizvodnje piva. Najveći izazov je plasman – velike pivare (koje drže 90% tržišta) uvoze sirovinu kroz svoje matične kompanije, dok domaći hmelj kupuju tek poneke srednje i kraft pivare. #hmelj
Posle trešanja koje su u maju dostizale i 1.500 dinara, titulu najskupljeg voća u junu preuzela je kupina – na beogradskim pijacama košta i do 1.600 dinara po kilogramu. Iako je sezona u jeku, cene voća ostaju visoke zbog drastičnog pada ro... Više [+]
Posle trešanja koje su u maju dostizale i 1.500 dinara, titulu najskupljeg voća u junu preuzela je kupina – na beogradskim pijacama košta i do 1.600 dinara po kilogramu. Iako je sezona u jeku, cene voća ostaju visoke zbog drastičnog pada roda. ”Pad prinosa trešanja i kajsija ide od 30 do čak 80 odsto, posebno u zapadnoj Srbiji. Neminovno se to odražava na cene koje su ove godine znatno više“, navodi Duško Bodroža iz Instituta ekonomskih nauka. Uprkos padu domaće proizvodnje, trgovci ističu da uvoz neće mnogo pomoći jer su vremenske nepogode pogodile i okolne zemlje poput Bugarske, Rumunije i Makedonije. Stručnjaci savetuju proizvođačima da se zbog klimatskih rizika okrenu otpornijim sortama. #cenakupine
Na poljoprivrednom gazdinstvu "Pearl Jam" u Parku prirode Ponjavica, 4. jula biće organizovana praktična škola letnje rezidbe borovnica. Događaj zajednički realizuju savetodavna agencija Agronom SOS, domaćin Dejan Domazet i partneri. ”Akcen... Više [+]
Na poljoprivrednom gazdinstvu "Pearl Jam" u Parku prirode Ponjavica, 4. jula biće organizovana praktična škola letnje rezidbe borovnica. Događaj zajednički realizuju savetodavna agencija Agronom SOS, domaćin Dejan Domazet i partneri. ”Akcenat je na pokaznoj vežbi letnje rezidbe – posetioci će direktno na terenu dobiti korisne i primenljive savete“, ističe Stanko Simović iz Agronom SOS-a. Biće reči i o značaju zelene rezidbe za formiranje rodnog potencijala u narednoj sezoni. Na događaju će, pored organizatora, učestvovati i partneri iz kompanije Agrodron, predstavnici Ministarstva poljoprivrede i profesor dr Aleksandar Leposavić. Za više informacija kontakt organizatora: 065/6922335. #rezidbaborovnice
Subotica će ove godine biti domaćin nove vinske i gastro manifestacije pod nazivom "Tajne neispričanih kapi", koja će se održati 27. i 28. juna ispred Gradske kuće, u terminu od 17 časova do ponoći. Festival će okupiti više od trideset izla... Više [+]
Subotica će ove godine biti domaćin nove vinske i gastro manifestacije pod nazivom "Tajne neispričanih kapi", koja će se održati 27. i 28. juna ispred Gradske kuće, u terminu od 17 časova do ponoći. Festival će okupiti više od trideset izlagača – proizvođača domaće hrane i autentičnih vina iz Srbije, Mađarske i Hrvatske, najavila je direktorka TO Subotice Božidarka Golubović. Prema rečima pokrajinskog sekretara za privredu i turizam Nenada Ivaniševića, manifestacija je nedostajala Subotici kao prepoznatljivom vinskom regionu Zapadne i Severne Bačke, gde se gaji grožđe na pesku. Ivanišević je istakao i da ovaj festival zaslužuje da postane deo zvaničnog turističkog kalendara TO Vojvodine. #vinskifestival #subotica
Inovativno gnijezdo za domaće koke, očekuje se podmladak #RuralFoto #životinje
Srbija će biti zemlja partner na 63. Međunarodnom sajmu poljoprivrede i hrane ”AGRA 2025“, koji će se održati od 23. do 28. avgusta u Gornjoj Radgoni u Sloveniji, najavila je Privredna komora Srbije. Ova manifestacija, koja okuplja više od... Više [+]
Srbija će biti zemlja partner na 63. Međunarodnom sajmu poljoprivrede i hrane ”AGRA 2025“, koji će se održati od 23. do 28. avgusta u Gornjoj Radgoni u Sloveniji, najavila je Privredna komora Srbije. Ova manifestacija, koja okuplja više od 1.700 izlagača iz 35 zemalja i privlači preko 100.000 posetilaca, biće prilika za promociju domaćih firmi i jačanje regionalne saradnje. U fokusu će biti održiva proizvodnja, inovacije i povezivanje proizvođača i potrošača. Tokom sajma biće održana i regionalna konferencija o samodovoljnosti i izvozu prehrambenog sektora do 2030. godine. Pravo učešća na sajmu imaju registrovana srpska preduzeća iz sektora agrara, prehrane i poljoprivredne mehanizacije. #agra2025
Gazdinstvo ”Gralo“ u Divcima kod Valjeva postalo je prvo cirkularno seosko turističko i poljoprivredno domaćinstvo u Srbiji. Uz podršku projekta EU za Zelenu agendu (finansiranog od strane Švajcarske, uz podršku UNDP a, EU, Švedske i EIB),... Više [+]
Gazdinstvo ”Gralo“ u Divcima kod Valjeva postalo je prvo cirkularno seosko turističko i poljoprivredno domaćinstvo u Srbiji. Uz podršku projekta EU za Zelenu agendu (finansiranog od strane Švajcarske, uz podršku UNDP a, EU, Švedske i EIB), uvedeni su sistemi za prečišćavanje otpadnih voda. Više od tri miliona litara prečišćene vode godišnje se koristi za navodnjavanje i grejanje biomasom, što smanjuje potrošnju pijaće vode i emisije fosilnih goriva. Gazdinstvo ima i 100 ovaca, a stajnjak se koristi za kompostiranje, čime se smanjuju emisije metana. Ambasadori i predstavnici Švajcarske, EU, UNDP a i Ministarstva životne sredine ocenili su projekat kao inspirativan primer zelene tranzicije. #cirkularnaekonomija
Iako se u Srbiji krompir često doživljava kao ”skromna“ kultura, reč je o biljci od globalnog značaja, koja se nalazi među pet najzastupljenijih u svetu. Dok Evropa dominira u preradi i inovacijama, domaća proizvodnja i sorte pokazuju poten... Više [+]
Iako se u Srbiji krompir često doživljava kao ”skromna“ kultura, reč je o biljci od globalnog značaja, koja se nalazi među pet najzastupljenijih u svetu. Dok Evropa dominira u preradi i inovacijama, domaća proizvodnja i sorte pokazuju potencijal koji još uvek nije dovoljno iskorišćen. Nedavno osnovano Udruženje za krompir Srbije najavljuje novi talas povezivanja i razvoja ovog važnog sektora. Naime, 30. maja ove godine, na Svetski dan krompira, u Guči je osnovano Udruženje za krompir Srbije. Udruženje će delovati kao mesto okupljanja svih aktera iz sveta krompira – od poljoprivrednih proizvođača, naučnih institucija, obrazovnih ustanova, do prerađivača, trgovaca, ugostitelja i potrošača. Osnovni cilj je povezivanje i zajedničko delovanje u cilju unapređenja proizvodnje, prerade i promocije krompira u Srbiji. Ovo udruženje otvara nove mogućnosti za saradnju, razmenu znanja, zajedničke projekte i promociju krompira kao važne strategijske kulture u poljoprivredi Srbije – navedeno je saopštenju Udruženja za krompir. #udruzenjezakrompir