Pretraživanje postova
Iz trećeg pokušaja prodata imovina kompanije "Yuko" iz Žitišta
Preostala imovina kompanije "Yuko“ iz Žitišta prodata je iz trećeg pokušaja i to firmi "Metal-reciklaža 2015“ iz Beograda, prenosi zrenjaninski.com. Ova kompanija, koja j...
U Srbiji godišnje nastane od 80 do 250 hiljada tona sporednih proizvoda životinjskog porekla, od čega od 17 do 25 hiljada tona uginulih životinja. Samo 20% ovih proizvoda se tretira na neki od zakonom predviđenih načina, dok se ostatak odla... Više [+]
U Srbiji godišnje nastane od 80 do 250 hiljada tona sporednih proizvoda životinjskog porekla, od čega od 17 do 25 hiljada tona uginulih životinja. Samo 20% ovih proizvoda se tretira na neki od zakonom predviđenih načina, dok se ostatak odlaže na neodgovarajućim mestima. Ukoliko se ne tretiraju na pravi način, ovi proizvodi mogu izazvati zdravstvene probleme, naročito kada su u pitanju zoonoze – zarazne bolesti životinja od kojih mogu oboleti i ljudi. Takođe, nanose štete u stočarstvu, i zbog toga što su ovi proizvodi visoko-kalorična biomasa, ali štete i životnoj sredini. Tranziciono iskustvo drugih država upozorava da samo 3–5% subjekata (uglavnom oni najveći) ”preživi” usaglašavanje sa propisima EU. Struktura je u celoj Srbiji nepovoljna – postoji veliki broj malih proizvođača, koji ne mogu sami da ispune uslove za neškodljivo odlaganje ovih proizvoda. Međutim, prema rečima Dejana Maksimovića iz Ekološkog centra Stanište Vršac, ne treba posmatrati tretiranje sporednih proizvoda životinjskog porekla kao nov trošak, već kao novu priliku za proizvođače i prerađivače. #sporedniproizvodizivotinjskogporekla
Foto: EC Stanište
Da li je moguće izbeći ekonomske gubitke usled truleži korena šećerne repe?
𝗨𝘇 𝗕𝗜𝗢𝗙𝗢𝗥 𝗔𝗖𝗧𝗜𝗩𝗘 𝗽𝗿𝗲𝗽𝗮𝗿𝗮𝘁, 𝗼𝗱𝗴𝗼𝘃𝗼𝗿 𝗷𝗲 – 𝗗𝗔! Ovaj prirodni saveznik u uzgoju šećerne repe pruža ključne benefite koji mogu značajno SMANJITI rizik od truleži korena, čime...
Održiva poljoprivreda nastoji da kroz ekološki prihvatljive prakse postigne ravnotežu između zadovoljenja potreba za hranom i profitabilnosti, ali istovremeno čuvajući prirodne resurse za buduće generacije. 🌿🌍 Smanjenju zagađenja vazduha,... Više [+]
Održiva poljoprivreda nastoji da kroz ekološki prihvatljive prakse postigne ravnotežu između zadovoljenja potreba za hranom i profitabilnosti, ali istovremeno čuvajući prirodne resurse za buduće generacije. 🌿🌍
Smanjenju zagađenja vazduha, zemljišta i vode doprinos daju i Lovol modeli sa EURO 5 standardom motora i smanjenom emisijom štetnih gasova.
Modeli sa EURO 5 motorom koji su dostupni za poručivanje su:
👉 Lovol 504
👉 Lovol 754
👉 Lovol 1104
👉 Lovol 1304
Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika ove godine bira najboljeg mladog poljoprivrednika i najuspešniju ženu u poljoprivredi na konkursu ZLATNI PETAO - powered by Banca Intesa. Rukovođeni kriterijumima inventivnosti, održivosti i ekologij... Više [+]
Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika ove godine bira najboljeg mladog poljoprivrednika i najuspešniju ženu u poljoprivredi na konkursu ZLATNI PETAO - powered by Banca Intesa.
Rukovođeni kriterijumima inventivnosti, održivosti i ekologije, želja nam je da poljoprivredu, naročito među mladima promovišemo kao biznis budućnosti umesto alternativu životu u urbanim sredinama. Našu manifestaciju podržavaju Privredna komora Srbije i Privredna komora Vojvodine.
ЗЛАТНИ ПЕТАО
Kонкурс за 2024. годинуSaznaj više Позив за пријављивање на конкурс важи до 26.04.202...
Opština Sečanj, Fondacija Ana i Vlade Divac i Regionalni centar za društveno ekonomski razvoj Banat, potpisli su u petak ugovor o saradnji kojim je zvanično osnovan Lokalni fond za razvoj poljoprivredne proizvodnje u opštini Sečanj. Ovime j... Više [+]
Opština Sečanj, Fondacija Ana i Vlade Divac i Regionalni centar za društveno ekonomski razvoj Banat, potpisli su u petak ugovor o saradnji kojim je zvanično osnovan Lokalni fond za razvoj poljoprivredne proizvodnje u opštini Sečanj. Ovime je opština Sečanj postala druga opština koja je ove godine osnovala Lokalni fond za razvoj poljoprivrede, a pridružuje se grupi od još 17 opština u kojima su slični fondovi osnovani. Osnivanje Fonda podržao je Projekat Velika mala privreda koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi ACDI/VOCA. Namena Fonda je pružanje višegodišnje podrške poljoprivrednicima u vidu beskamatnih finansijskih pozajmica za ulaganje u proizvodnju. #fondzarazvojpoljoprivrede
Šandor Juhas iz Debeljače: Kod mene nije bilo trule repe
Ratar iz Debeljače Šandor Juhas prošle godine je sejao repu na 40 hektara i imao malo više od 6,5 vagona plative repe po hektaru sa 0 odsto truleži. Uveren je da je za t...
BioGnezdo daje početnu prednost mladoj biljci 🌱 u prvim fazama razvoja. 💪 Zahvaljujući jednostavnom načinu tretiranja semena pre setve, ovaj preparat pokreće procese klijanja i nicanja, osiguravajući brži razvoj klice i korenovog sistema.... Više [+]
BioGnezdo daje početnu prednost mladoj biljci 🌱 u prvim fazama razvoja. 💪
Zahvaljujući jednostavnom načinu tretiranja semena pre setve, ovaj preparat pokreće procese klijanja i nicanja, osiguravajući brži razvoj klice i korenovog sistema.👇
Sa BioGnezdom mlade biljke formiraju sve potrebne organe na vreme. Počinju kvalitetno da se hrane i usvajaju hranljive materije iz zemljišta, osiguravajući optimalan sklop i ujednačen razvoj. A to je ujedno preduslov za dobre i održive prinose.
👉 Količina primene je 250 ml za tretman hektarske doze semena.
#BioGnezdo
Branislav Anđelić, vlasnik organske vinarije Plavinci, govorio je u podkastu Život na zemlji o razlici između organskog i konvencionalnog vina. ”Za vrhunsko vino prinos grožđa treba da iznosi od šest do osam tona po hektaru što znači da vin... Više [+]
Branislav Anđelić, vlasnik organske vinarije Plavinci, govorio je u podkastu Život na zemlji o razlici između organskog i konvencionalnog vina. ”Za vrhunsko vino prinos grožđa treba da iznosi od šest do osam tona po hektaru što znači da vinogradar treba da ograničava rod i to važi i u konvencionalnoj i u organskoj proizvodnji. Što se same proizvodnje vina tiče, zakon omogućava upotrebu pedesetak različitih aditiva, pa tako proizvođač u konvencionalnoj proizvodnji može potpuno legalno da promeni ukus, boju vina..”, kaže Anđelić. Dodaje da je čudo šta sve može da se doda u konvencionalno vino i da na kraju, zahvaljujući različitim enzimima, proizvođač od lošeg grožđa dobije vino koje nije dobro ali čiji ukus se sviđa publici. U organsko vino ide samo grožđe i malo sumpora na kraju. #organskovino
Foto: Vinarija Plavinci
Na izlaznoj stanici Gold Gondole u baru na vrhu Tornika postavljen je mlekomat i prateći suspenzor, tako da će svim posetiocima Zlatibora domaće, organsko mleko sada biti na dohvat ruke. Mlekomat ima zamenljivu jedinicu od 200 litara, a dis... Više [+]
Na izlaznoj stanici Gold Gondole u baru na vrhu Tornika postavljen je mlekomat i prateći suspenzor, tako da će svim posetiocima Zlatibora domaće, organsko mleko sada biti na dohvat ruke. Mlekomat ima zamenljivu jedinicu od 200 litara, a dispensor koji se nalazi pored mlekomata može da skladišti boce za mleko i ostale proizvode. ”Trenutno se u njemu nalaze proizvodi zlatiborske mlekare ”Naša Zlatka“ i trudićemo se da bude zastupljeno što više proizvoda našeg kraja sa teritorije opštine Čajetina. Ovde se mogu naći i organska jaja, suvo meso u slajsima, med i sve što bude proizvedeno, a da zadovoljava propisane standarde. Trenutno smo ponudili sireve”, kaže direktor Zlatiborskog eko agrara Marko Marić. #mlekomat
Foto: Yputube/Screenshot