Pretraživanje postova
Veliko finale desete sezone gastronomskog karavana „Izađi mi na teglu“ održano je danas na Adi Ciganliji u Beogradu. Trideset ekipa iz cele Srbije ukrstilo je svoje varjače i takmičilo se za titulu kraljeva ajvara. Pre finala, karavan je to... Više [+]
Veliko finale desete sezone gastronomskog karavana „Izađi mi na teglu“ održano je danas na Adi Ciganliji u Beogradu. Trideset ekipa iz cele Srbije ukrstilo je svoje varjače i takmičilo se za titulu kraljeva ajvara. Pre finala, karavan je tokom mesec i po dana obišao 15 gradova od severa do juga Srbije, tako da je u okviru ovogodišnjeg takmičenja učestvovalo više od 150 ekipa. Šampioni i vicešampioni kvalifikacionih nadmetanja plasirali su se u veliko finale da bi se odbarao vlasnik najboljeg recepta za spremanje ajvara za 2023. godinu.
Portal Recepti i Kuvar online raspisali su konkurs za najbolju gibanicu Srbije. Šest najboljih recepata sa najlepšim fotografijama KONKURSA ZA NAJBOLJU GIBANICU SRBIJE, po izboru uredništva Recepti i Kuvar online, naći će se u superfinalu.... Više [+]
Portal Recepti i Kuvar online raspisali su konkurs za najbolju gibanicu Srbije.
Šest najboljih recepata sa najlepšim fotografijama KONKURSA ZA NAJBOLJU GIBANICU SRBIJE, po izboru uredništva Recepti i Kuvar online, naći će se u superfinalu. Analiziraće se sve što bude dostupno uredništvu i žiriju: broj lajkova na Fejsbuk stranici Recepti i Kuvar online, broj deljenja na Fejsbuk stranici Recepti i Kuvar online, broj deljenja na stranici samog recepta, broj lajkova na Instagram stranici Recepti i Kuvar online… a najvažnije će biti: ocene žirija na licu mesta - vizuelna prezentacija i ukus gibanice.
Konkurs traje do 31.12.2023., dakle, recepti se prikupljaju do tog datuma, a finale i svečano proglašenje pobednika će biti u februaru 2024. godine.
foto: Gordana Nastić
Kvalifikacije za četvrtu po redu "Pekarijadu“ i takmičenje za naboljeg pekara Srbije završeno je u Lesaffre Pekarskom centru u Beogradu i FINS-u, Naučnom institutu za prehrambene tehnologije u Novom Sadu. Takmičenje po kategorijama nastavlj... Više [+]
Kvalifikacije za četvrtu po redu "Pekarijadu“ i takmičenje za naboljeg pekara Srbije završeno je u Lesaffre Pekarskom centru u Beogradu i FINS-u, Naučnom institutu za prehrambene tehnologije u Novom Sadu.
Takmičenje po kategorijama nastavlja se u Nišu 22. i 23. aprila. u Studentskom centru, a potom sledi Požega 26. i 27. aprila, gde će se pekari profesionalci takmičiti u kategorijama: domaći hleb, burek, štrudla sa makom, pizza i umetničko delo u srednjoj stručnoj školi "Ljubo Mićić“.
Finale najvećeg nacionalnog takmičenja planirano je za septembar i oktobar u Lesaffre Baking Centru u Beogradu, kada će se profesionalnim pekarima pridružiti i budući mladi pekari, koji će se takmičiti u kategoriji pogačica sa čvarcima. U novembru je planirano svečano proglašenje pobednika IV Pekarijade - kada ćemo znati ko je "Prvi među najboljima" u svakoj od kategorija.
Kako da postavite svoj video #MojeBlago na KLUB?
Ušli smo u drugu nedelju biranja najboljeg Agroklub videa #MojeBlago gde domaćini Srbije pokazuju svoje gazdinstvo, stoku, mašine i plodne oranice. Juče (8.2.) gazdinstvo...
Srbija ima svog predstavnika na takmičenju za najboljeg somelijera sveta u Parizu
Srpski somelijer Vuk Vuletić, predstavnik je Udruženja somelijera Srbije na Takmičenju za najboljeg somelijera sveta, koje se održava od 7. do 12. februara 2023. u parisk...
Zbog velikog interesovanja za učešće na “Pekarijadi 2023” produžen je rok za prijave i po prvi put ove godine takmičenje za najtalentovanije pekare će se održati na četiri lokacije u zemlji: Beograd, Novi Sad, Požega i Niš. Za prestižnu tit... Više [+]
Zbog velikog interesovanja za učešće na “Pekarijadi 2023” produžen je rok za prijave i po prvi put ove godine takmičenje za najtalentovanije pekare će se održati na četiri lokacije u zemlji: Beograd, Novi Sad, Požega i Niš. Za prestižnu titulu najboljeg profesionalnog i mladog pekara Srbije prijavljeni kandidati će se nadmetati u ukupno šest kategorija. Za pekare profesionalce, predviđeno je pet kategorija: domaći hleb, burek, štrudla sa makom, pizza i umetničko delo, dok će se najbolji mladi pekari takmičiti u pripremanju pogačice sa čvarcima. Predselekcija i kvalifikacije za finale će trajati do juna 2023. nakon čega će u septembru i oktobru 2023. biti organizovano veliko finale „Pekarijade“ u Lesaffre pekarskom centru Beograd.
Najtalentovaniji domaći pekari, posle pauze od tri godine, imaće priliku da se 2023. takmiče na Pekarijadi za prestižnu titulu najboljeg profesionalnog i mladog pekara Srbije. Kompanija Lesaffre, koja je organizator ovog takmičenja, bila je... Više [+]
Najtalentovaniji domaći pekari, posle pauze od tri godine, imaće priliku da se 2023. takmiče na Pekarijadi za prestižnu titulu najboljeg profesionalnog i mladog pekara Srbije. Kompanija Lesaffre, koja je organizator ovog takmičenja, bila je domaćin članovima žirija, pekarima, tehnolozima i predstavnicima trgovaca na prvom radnom sastanku na kom su se prisutni upoznali sa dinamikom i programom takmičenja.
Prijavljivanje profesionalnih pekara i onih koji se školuju za ovu profesiju traje od 1. decembra 2022. do 15. januara 2023. Predselekcija i kvalifikacije za finale će trajati do juna 2023. nakon čega će u septembru i oktobru 2023. biti organizovano veliko finale „Pekarijade“ u Lesaffre pekarskom centru Beograd.
Srpski startapi ATAR i Green Hydrogen, kao i inovatorka Aleksandra Ivetić odabrani su u selekciji TOP 6 najboljih rešenja na regionalnom finalu konkursa BASF Innovation Hub namenjenog inovatorima i startapima koji direktno ili indirektno do... Više [+]
Srpski startapi ATAR i Green Hydrogen, kao i inovatorka Aleksandra Ivetić odabrani su u selekciji TOP 6 najboljih rešenja na regionalnom finalu konkursa BASF Innovation Hub namenjenog inovatorima i startapima koji direktno ili indirektno doprinose stubovima Zelene agende – čistoj energiji, održivoj poljoprivredi i pametnom transportu. Domaći inovatori predstavili su ideje koje se odnose na pametnu prskalicu za detekciju i prskanje korova na usevima, rešenje za stvaranje, skladištenje i transport zelenog vodonika i rešenje za efikasan pre-tretman za produkciju biogasa. Prvo mesto i plasman u međunarodno finale pripali su hrvatskom startapu Green Energy Pal, platformi okrenutoj MSP-u. #basfinnovationhub
Naslovna
Od 27. do 29. oktobra, u beogradskom hotelu Hyatt Regency, Udruženje somelijera Srbije – SERSA okupiće najbolje somelijere 13 zemalja Balkana sa ciljem osvajanja titule najboljeg na takmičenju Balkan Sommelier Challenge – Open Balkan 2022.... Više [+]
Od 27. do 29. oktobra, u beogradskom hotelu Hyatt Regency, Udruženje somelijera Srbije – SERSA okupiće najbolje somelijere 13 zemalja Balkana sa ciljem osvajanja titule najboljeg na takmičenju Balkan Sommelier Challenge – Open Balkan 2022. Više od 50 stranih gostiju uživaće prvog dana na Reviji srpskih vina i rakija, dok je drugi rezervisan za kvalifikacije (9 – 13 časova) i polufinale (16:30 – 18:30) takmičenja uz slobodan ulaz. Međunarodne sudije iz osam zemalja pripremile su maštovite zadatke a da li će somelijersko zlato još jednom ostati u Srbiji, znaće se 29. oktobra kada je finale od 16 do 19 časova. #takmicenjesomelijera
KOJI JE RECEPT ZA NAJBOLJI AJVAR U Beogradu je 8. oktobra održano veliko finale gastronomskog karavana „Izađi mi na teglu“ na kome su učestvovali majstori ajavara iz skoro cele Srbije, pobednici predtakmičenja održanih u desetak mesta širom... Više [+]
KOJI JE RECEPT ZA NAJBOLJI AJVAR
U Beogradu je 8. oktobra održano veliko finale gastronomskog karavana „Izađi mi na teglu“ na kome su učestvovali majstori ajavara iz skoro cele Srbije, pobednici predtakmičenja održanih u desetak mesta širom zemlje. I koliko se god o tome već pričalo, i tokom ove manifestacije postavljalo se pitanje „koji je recept za najbolji ajvar“. Zna se da postoji blagi i ljuti ajvar, da ta podela zavisi od paprike koja se koristi, a potom i da je za dobar ajvar potrebna kvalitetna paprika, dobro oprana, isečena, potom samlevena, ali i dobri začini. Obavezni su so i šećer, a pojedini proizvođači znaju da dodaju i još ponešto po svom nahođenju.
„Koji je recept za najbolji ajvar daju potrošači, oni odlučuju, kao što na ovom takmičenju odlučuju članovi žirija“, rekla nam je Danijela Stanković iz sela Batuša (opština Malo Crniće), članica Udruženja žena „Zlatni suncokreti“ iz Stiga. „O najboljem receptu, znači, odlučuje ukus svakog konzumenta ili svakog člana žirija ponaosob. Svi oni ne vole isto, pa gledaju, recimo, i boju ajvara, ne vole da je svetlo narandžasta, ali pre svega gledaju da je dobro upržen. Ne sme da bude redak i čorbast, nego da je jako lepo upržen i da podseća, kako oni kažu, na kavijar“.
Uz recept za dobar ajvar mora da se doda i važnost mešanja na šporetu sa drvima. Učesnici finala takmičenja „Izađi mi na teglu“ dobili su od organizatora po 30 kg paprike od kojih se, kako nam reče naša sagovrnica, može dobiti sedam-osam tegli ajvara, i to posle puna četiri sata mešanja. Kako smo saznali, članice Udruženja iz Stiga gaje papriku u svojim baštama, a ako im zatrebaju dodatne količine nabavljaju ih od ljudi koji imaju zasijane veće površine“. Uglavnom idemo u Osipaonicu, koja nam je najbliže, oni imaju dobru papriku i ne moramo da idemo na jug Srbije, ne bi nam se ni isplatilo“, kaže Danijela Stanković.