Pretraživanje postova
Na Danu polja strnih žita Istrazivačko – razvojnog instituta Tamiš u Pančevu, održanog 6. juna, predstavnici kompanije KITE DOO su proizvodjačima sa područja južnog Banata predstavili dve sorte koje će ove jeseni ponuditi u svom prodajnom p... Više [+]
Na Danu polja strnih žita Istrazivačko – razvojnog instituta Tamiš u Pančevu, održanog 6. juna, predstavnici kompanije KITE DOO su proizvodjačima sa područja južnog Banata predstavili dve sorte koje će ove jeseni ponuditi u svom prodajnom programu - SOMTUOSO I LG ARNOVA.
ZA DODATNE INFORMACIJE PREGLEDAJTE BROŠURU KOMPLETNOG PRODAJNOG I USLUŽNOG PROGRAMA SEKTORA “AGRONOMIJA” KOMPANIJE KITE DOO KLIKOM NA LINK ISPOD
https://view.highspot.com/.../d61f9d097c99411beb3f9f73e93
...
ILI POZOVITE KOMPANIJU KITE DOO:
Stručna podrška: 063/ 865 77 21
Komercijala:
📱Severna Bačka: 062/80 15 892
📱Severna Bačka i Severni Banat: 063/291 312
📱Zapadna Bačka: 069/10 22 979
📱Srednji Banat i Južna Bačka: 069/20 10 047
📱Zapadna Bačka i Južna Bačka: 063/563 891
📱Srem i Mačva: 063/10 41 107
📱Južni Banat: 063/44 62 99
📱Srednji Banat: 069/10 22 113
📱Južna Srbija: 063/10 41 871
📱Menadžer programa trgovine sredstvima za zaštitu bilja: 063/ 563 798
📱Menadžer programa trgovine mineralnim đubrivima: 063/ 291 389
📱Menadžer programa trgovine semenom i semenskom proizvodnjom: 063/ 86 57 728
📱Menadžer programa trgovine merkantilnom robom: 062/ 801 58 91
Nova! 🆕 Jesenja salata na koju možeš da računaš! 🍂🥬 SINGAPORE je nova puterica za jesenju i zimsku proizvodnju – brzorastuća, otporna i laka za sečenje. 🌱 Nije zahtevna prema zemljištu 💡 Odlično uspeva i ispod agrila Stiže n... Više [+]
Nova! 🆕
Jesenja salata na koju možeš da računaš! 🍂🥬
SINGAPORE je nova puterica za jesenju i zimsku proizvodnju – brzorastuća, otporna i laka za sečenje.
🌱 Nije zahtevna prema zemljištu
💡 Odlično uspeva i ispod agrila
Stiže nova sezona – biraj pravu opciju!
#syngentaserbia #poljoprivrednici #semepovrca
Dragan Hrnjak, naš regionalni menadžer, javlja se iz useva sorte LG ANERI u Čeneju, gde se održavaju LG dani polja strnih žita ✨ LG ANERI je srednje rana sorta pšenice. Odlično se adaptira na različite tipove zemljišta i tehnologije gajenj... Više [+]
Dragan Hrnjak, naš regionalni menadžer, javlja se iz useva sorte LG ANERI u Čeneju, gde se održavaju LG dani polja strnih žita ✨
LG ANERI je srednje rana sorta pšenice. Odlično se adaptira na različite tipove zemljišta i tehnologije gajenja, zbog čega je sve više zastupljena na terenu. Formira dobro razvijen klas, krupnog zrna bez osja.
✅ Novija genetika koja obezbeđuje odličan prinos i kvalitet!
✅ Odlično bokorenje u toku jeseni / zime!
✅ Veoma visoka tolerantnost na značajne bolesti pšenice!
Više informacija možete da pronađete ovde
https://www.fitofarmacija.rs/.../galenika-fitofarmacija
...
Svako dobro,
GALENIKA - FITOFARMACIJA
Zbog prošlogodišnje suše i slabih prinosa kukuruza, soje i suncokreta, poljoprivrednici u Vojvodini ove jeseni znatno su povećali površine pod makom. U Padini, u opštini Kovačica, posejano je čak 250 do 300 ha – duplo više nego ranijih godi... Više [+]
Zbog prošlogodišnje suše i slabih prinosa kukuruza, soje i suncokreta, poljoprivrednici u Vojvodini ove jeseni znatno su povećali površine pod makom. U Padini, u opštini Kovačica, posejano je čak 250 do 300 ha – duplo više nego ranijih godina, navodi dugogodišnji proizvođač Miša Hromčik. Međutim, Hromčik upozorava da samo mak koji prođe potrebne analize može biti izvezen, dok ostali, zbog nepoštovanja standarda EU i mešanja industrijskog i prehrambenog maka, završava na domaćem tržištu. ”Ako ne prođe analize, domaće tržište će biti preplavljeno makom sa previše morfijuma“, ističe Hromčik, dodajući da klima ove godine obećava dobre prinose. Trenutna otkupna cena kreće se od 280 do 300 din/kg. #proizvodnjamaka
Foto: Pixabay
Susam (Sesamum indicum L.) i njegovo gajenje. Upotrebna vrednost. Susam se gaji za proizvodnju kvalitetnog ulja koje se u kulinarstvu smatra najboljim po ukusu i aromi. Primenjuje se pri izradi margarina i u konzervisanju hrane. Hladnim pre... Više [+]
Susam (Sesamum indicum L.) i njegovo gajenje.
Upotrebna vrednost. Susam se gaji za proizvodnju kvalitetnog ulja koje se u kulinarstvu smatra najboljim po ukusu i aromi. Primenjuje se pri izradi margarina i u konzervisanju hrane. Hladnim presovanjem semena dobije se ulje svetle boje. Ne fermentira, odnosno ne može se užegnuti jer sadrži sezamin.
Ulje dobijeno toplim presovanjem slabijeg je kvaliteta, a služi za podmazivanje, izradu sapuna, parfema, hartije za kopiranje, za fiksiranje cvetnih mirisa. Čađ od sagorelog susamovog ulja upotrebljava se za izradu crne boje za crtanje i pisanje (tuša). Susamom se pre pečenja posipaju razne vrste peciva, što je karakteristično u novo doba.
Morfologija. Koren je vretenast i dopire 70 do110 cm u dubinu. Razgranat je i najveća masa razvija se do 30 cm, u sušnijim krajevima ponekad i do 50 cm. Najintenzivnije se razvija iza cvetanja i pre zrenja čaura. Stablo je uspravno, maljavo ili golo, visoko 40 do 100 cm, u preseku četvrtasto ili osmouglasto. Ima 2 do 4 ili 6 bočnih grana, koje izbijaju po celoj dužini ili pri osnovi stabla. Boje je zelene ili ljubičaste, a takve mogu biti i čaure. Listovi su naizmenični, otvorenozeleni do zatvorenozeleni, na dugoj peteljci, slabo nazubljeni ili jako usečene liske. Većinom su maljavi. Pri zrenju čaura listovi počinju žuteti i opadati od osnove ka vrhu stabla. Plod (čaura) i zvonasti izgled cveta susama su karakteristični. Cvet je zvonast, petodelan, beo, ružičast ili ljubičast. Cvetovi izbijaju po 1 do 3 u pazuhu lista. Cveta 35 do 50 dana. Susam je samooplodna ili stranooplodna biljka. Oplođuje se pomoću vetra i insektima.
Uslovi uspevanja. Susam je osetljiv na niske temperature. Uginjava od mraza na 0oC. Minimalna temperatura za klijanje je od 15o do 18oC. Niže temperature od 15oC temperature zaustavljaju rast i razvoj susama. Za period vegetacije koja traje 90 do 120 dana, treba mu oko 2500oC. Otporan je na sušu. Semenjača je tanka pa seme brzo bubri i klija ako u zemljištu ima dovoljno vlage i toplote. Klija za 24 sata, a niče za 4 do 5 dana, samo ako je zemljište dobro obrađeno i nezakorovljeno. Najbolje uspeva ako vlage ima od 70 do 80 % od poljskog vodnog kapaciteta zemljišta. Najveće zahteve prema vlazi ima u fazi cvetanja i u početku zrenja. Atmosferska suša ispod 15 % relativne vlažnosti vrlo je štetna za susam. Prevelika vlažnost u toku cvetanja izaziva bakteriozu.
Susamu najbolje odgovaraju strukturna zemljišta, odnosno aluvijalna, karbonatne smonice, černozem. Na vrlo lakim zemljištima kao što su peskuše daje vrlo slabe prinose. Nepodesna su i zaslanjena, teška, zbijena zemljišta, na kojima se lako stvara pokorica.
Biljka je kratkog dana i kratkog stadijuma jarovizacije. Rane forme susama nisu toliko osetljive na dužinu dana. Prva dva ovalna zatvorenozelena listića pojavljuju se 5 do 10 dana posle nicanja a zatim svakih 2 do 5 dana drugi parovi. Susam voli svetlost. Pupoljanje počinje 20 dana posle nicanja, a posle 20 do 25 dana javljaju se cvetovi. Cvetanje traje 35 do 50 dana. Listovi počinju opadati 60 dana od početka cvetanja, a tada dozrevaju i pucaju prve čaure.
Agrotehnika. Od stranih sorata mogu doći u obzir: Dolco, Rio, Palmento, Sadovo 1, Kubaniec 55, Taškent 122 i dr. Susam najbolje uspeva posle strnina i jednogodišnjih leguminoza. U jesen se ore na 20 do 25 cm. Prolećna obrada je detaljna na dubinu 8 do 10 cm. Za visoke prinose, susam zahteva 60 do 80 kg N, 80 do 100 kg P2O5 i 100 do 120 kg K2O. Đubrenje susama je prilikom dubokog oranja.
Setva se obavlja u drugoj polovini maja i završava se u drugoj polovini juna (druga setva), kada je zemljište zagrejano na dubini 10 cm od 15 do 18 CoC. Setva je sejalicama za kukuruz, međuredno 40 do 60 cm i u redu 10 cm, odnosno u gustini 200-250.000 biljaka/ha. Količina semena je 12 do 15 kg/ha. Dubina setve je 2 do 3 cm. Sa dva zalivanja (u početku stvaranja cvetnih pupoljaka i punog cvetanja) sa 300 do 400 m3 vode/ha, a potom izvođenja kultiviranja, može se dobiti prinos preko 1. t/ha semena.
Berba. Izvodi se kada su čaure mrke, najčešće u prvoj polovini septembra. Zbog osipanja semena iz čaura, najbolja je dvofazna berba, žetelicama i samovezačicama. Pokošene biljke u „snopovima“ se suše i u drugoj fazi vršu na prilagođenim vršalicama sa brojem obrtaja bubnja od 600 u minutu. Ovršeno seme se skladišti i čuva u džakovima sa vlagom 9 do 10 % ili se čuva u magacinima u sloju od 30 cm.
Autor, Stanko Nekić, dipl. ing. agronomije
Zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima, na vojvođanskim poljima počela je setva šećerne repe. Kompanija "Sunoko" minule jeseni izašla je sa uslovima ugovora za ovu godinu i otkupna cena je niža od prošle godine i iznosi 45 evra po toni.... Više [+]
Zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima, na vojvođanskim poljima počela je setva šećerne repe. Kompanija "Sunoko" minule jeseni izašla je sa uslovima ugovora za ovu godinu i otkupna cena je niža od prošle godine i iznosi 45 evra po toni. Međutim, to nije omelo poljoprivrednike koji tradicionalno seju šećernu repu da je gaje jer je repa, iako zahtevna biljna vrsta u pogledu agrotehnike najisplativija ratarska kultura. Kompanija ”Sunoko” ugovorila je proizvodnju slatkog korena na 23 hiljade hektara, a kako se očekuje da će pod repom biti zasejano nešto više od 30 hiljada hektara oranica, to će omogućiti proizvodnju dovoljne količine šećera kako za domaće potrebe, tako i za izvoz. #setvasecernerepe
Ukoliko planirate da obogatite svoj voćnjak ili baštu kvalitetnim sadnicama jabuke, sada je pravo vreme za akciju! Kompanija Xor Agrar nudi izuzetnu ponudu koja će zadovoljiti potrebe i najzahtevnijih voćara. Raznovrsna ponuda sadnica jabuk... Više [+]
Ukoliko planirate da obogatite svoj voćnjak ili baštu kvalitetnim sadnicama jabuke, sada je pravo vreme za akciju! Kompanija Xor Agrar nudi izuzetnu ponudu koja će zadovoljiti potrebe i najzahtevnijih voćara.
Raznovrsna ponuda sadnica jabuke
Xor Agrar se ponosi širokim asortimanom sorti jabuka, među kojima se izdvajaju:
Gala: Hrskava i sočna jabuka koja osvaja svojom slatkoćom.
Ajdared: Jedna od najpopularnijih sorti u Srbiji, poznata po svom izbalansiranom ukusu.
Crveni Delišes: Sočna jesenja poslastica koja osvaja svojim izgledom i ukusom.
Zlatni Delišes: Sorta koja donosi zlato na vaš sto svojim prepoznatljivim ukusom.
Sve ove sorte dostupne su po pristupačnim cenama, a dodatne informacije možete pronaći na njihovoj zvaničnoj stranici.
Specijalna ponuda
Za sve ljubitelje voćarstva, Xor Agrar je pripremio specijalnu ponudu:
Popust od 10% za porudzbine veće od 10000 rsd: Iskoristite kupon kod "popust10" prilikom kupovine i ostvarite dodatnih 10% popusta na sve sadnice voća.
Kvalitetne sadnice jabuke - Uzgoj i briga za zdrave plodove
Kupite kvalitetne sadnice jabuke i uživajte u svežim plodovima iz svog vrta. Naše sad...
U Srbiji je tokom jesenje setve 2024. godine zasejano 788.815 hektara, što je 8,5 odsto više u poređenju sa konačnim rezultatima jesenje setve u 2023. godini, objavio je juče Republički zavod za statistiku. Kako je navedeno, zasejano je 8,6... Više [+]
U Srbiji je tokom jesenje setve 2024. godine zasejano 788.815 hektara, što je 8,5 odsto više u poređenju sa konačnim rezultatima jesenje setve u 2023. godini, objavio je juče Republički zavod za statistiku. Kako je navedeno, zasejano je 8,6 odsto više pšenice, jedan procenat više ječma, 36,8% više uljane repice, ali devet odsto manje ovsa i 1,7% manje raži. U poređenju sa desetogodišnjim prosekom jesenje setve (2014‒2023), površine pod pšenicom povećane su za 0,1%, saopštio je RZS. Podaci u ovom saopštenju dobijeni su na osnovu Ankete o poljoprivrednoj proizvodnji, koju je sproveo RZS tokom decembra 2024. godine, kao i procene o površinama poljoprivrednih savetodavnih stručnih službi. #setva
Rezidba na rod crne ribizle obavlja se u periodu dubokog (biološkog) mirovanja, od jeseni do početka proleća. Ribizla stvara razgranat žbun, sa mnogobrojnim granama koje stare, te ako se ne orezuje, onda je izbijanje novih grana svedeno na... Više [+]
Rezidba na rod crne ribizle obavlja se u periodu dubokog (biološkog) mirovanja, od jeseni do početka proleća. Ribizla stvara razgranat žbun, sa mnogobrojnim granama koje stare, te ako se ne orezuje, onda je izbijanje novih grana svedeno na minimum. Takvi žbunovi brzo stare, njihova produktivnost je mala i kratkog su veka. Crna ribizla daje najbolje plodove i najviše rađa na jednogodišnjim izdancima, a onda na dvogodišnjem i trogodišnjem drvetu. Nastavak sledi.
Iako je poznato da se deklarisano seme može pohvaliti stabilnijim prinosima i boljim kvalitetom žitarica, procenjuje se da čak polovina oranica pod pšenicom u Srbiji i dalje koristi seme sa tavana. Prema procenama stručnjaka, tokom ove jese... Više [+]
Iako je poznato da se deklarisano seme može pohvaliti stabilnijim prinosima i boljim kvalitetom žitarica, procenjuje se da čak polovina oranica pod pšenicom u Srbiji i dalje koristi seme sa tavana. Prema procenama stručnjaka, tokom ove jeseni u Srbiji je oko 280.000 hektara zasejano deklarisanim semenom, dok ukupna površina pod pšenicom iznosi oko 580.000 hektara. Naša zemlja godišnje proizvodi oko 65.000 tona semenske pšenice, što je daleko ispod potrebnih 120.000 do 130.000 tona za setvu svih površina. Nedovoljna proizvodnja semenske pšenice tera proizvođače da posežu za alternativama, čime se otvara prostor za uvoz i jačanje zavisnosti od multinacionalnih kompanija. #deklarisano seme