Pretraživanje postova
Lovor, maslina i aloe vera u stubištu, na sigurnom. Čekaju više temperature za iznošenje van, na balkon. Da, znam, treba obrisati prašinu s njih ;)
Maslinari u Trebinju ove godine imaju razloga za zadovoljstvo, jer na plantažama beru najkvalitetniji rod što garantuje i ekstra devičansko ulje. Prinos je na krajnjem jugu Republike Srpske zadovoljavajući, na nekim plantažama i bolji od pr... Više [+]
Maslinari u Trebinju ove godine imaju razloga za zadovoljstvo, jer na plantažama beru najkvalitetniji rod što garantuje i ekstra devičansko ulje. Prinos je na krajnjem jugu Republike Srpske zadovoljavajući, na nekim plantažama i bolji od prošlogodišnjeg. Proizvođači za to mogu da zahvale povoljnim vremenskim prilikama tokom jeseni zbog čega sa pravom očekuju da će maslinovo ulje biti vrhunskog kvaliteta. Najpoznatiji trebinjski vinogradar, ali i maslinar Radovan Vukoje kaže da imaju najveći maslinjak u komadu u Hercegovini. Naime u Zasad polju imaju 1.000 sadnica, a ova godina je, kako kaže, bila idealna za maslinu. Raduje ga što se sve više poljoprivrednika okreće ovoj mediteranskoj kulturi. #masline
Kako zaštititi masline?
KARATE TRAP® B nova lovka za suzbijanje maslinove muhe KARATE TRAP® B je novi tip lovke za učinkovitu i dugotrajnu zaštitu od maslinove muhe, najvažnijeg štetnika maslin...
KAKO SUZBITI ČAĐAVU KRASTAVOST I PEPELNICU JABUKE. I) Na listovima mrko ili maslinastozelene pege, pretežno na gornjoj strani, čiji se broj stalno povećava. Listovi žute, otpadaju. Iste pege su i na plodovima; neki propadaju, a većina ostaj... Više [+]
KAKO SUZBITI ČAĐAVU KRASTAVOST I PEPELNICU JABUKE.
I) Na listovima mrko ili maslinastozelene pege, pretežno na gornjoj strani, čiji se broj stalno povećava. Listovi žute, otpadaju. Iste pege su i na plodovima; neki propadaju, a većina ostaje, poprima krastav izgled, gubi na kvalitetu, a pojedini plodovi trunu, jer ih napada monilija.
- Čađava krastavost (Venturia inaequalis).
- Gljiva prezimljava u zaraženom, otpalom lišću, iz kojeg se u proleće razvijaju spore, koje nošene vetrom vrše prvu zarazu čim voćka prolista. Na prvim mrljama na lišću nastaju masovno letnje spore, koje dalje šire zarazu i na lišće i na već zametnute plodove. Širi se za vreme čitave vegetacije, sve do jeseni, leti nešto manje.
a) Zimsko prskanje je da se kora očisti od mahovina i lišajeva, a osim toga kod kruške prouzrokovač krastavosti prezimljava i na letorastima, te se jabuke i kruške prskaju "plavo" neposredno pred kretanje vegetacije. Preparati: Blauvit (0,7 %); bordovska čorba S - 20, plavi kamen (1,5 %); bakrocid - 50, bakarni oksihlorid S - 50, bakarni kreč - 50 (0,5 - 0,75 %); kupragrin (0,5 - 0,75 %); cuproxat (0,5 - 0,6 %) i dr.;
b) Prvo prskanje pred cvetanje, kada se iz pupoljaka razviju listići - fenofaza "mišje uši".
c) Drugo prskanje pred cvetanje, pred otvaranje cvetova - fenofaza "roze pupoljka".
d) Treće prskanje iza cvetanja, čim latice otpadnu, odnosno u fenofazi "precvetavanja".
e) Četvrto prskanje 10 - 14 dana iza prethodnog.
f) Iza ovih 4 - 5 osnovnih i najvažnijih prskanja, slede po potrebi 4 - 5 prskanja, u razmacima 12 - 14 dana. Posle svake jače kiše obnoviti tretman protiv prouzrokovača čađave krastavosti!
(a) Izbor preparata: Systhane - MZ (0,2 - 0,3 %); score 250 - EC (0,013 - 0,020 %); anvil (0,05 %); delan SC - 750 (0,035 - 0,05 %); melprex S - 65 (0,06 - 0,1 % ); punch 40 - EC (0,005 - 0,0075 %); olymp 10 - EC (0,024 %); rubigan (0,03 - 0,04 %); clarinet (0,1 - 0,15 % u zasadu jabuke); saprol (0,1 - 0,125 % u fazi roze pupoljka i precvetavanja); chorus 75 - WG (0,02 % do završetka cvetanja jabuke); stroby - DF (0,02 % tokom trajanja perioda primarnih infekcija u jabuke); zato (0,01 % tokom trajanja perioda primarnih zaraza u jabuke) i dr.; Navedeni preparati mogu se koristiti za preventivno i kurativno tretiranje. Od tipično preventivnih zaštitnih sredstava u upotrebi su: Mankogal - 80, dithane M - 45 (0,2 - 0,25 %); venturin S - 50, kaptaflon, kaptan - V, kaptan 48 - SC, captan WP - 50 (0,3 %); folpan WP - 50 (0,2 %); antracol (0,2 %); ciram S - 75 (0,20 - 0,25 %); cecineb S - 65 (0,25 - 0,30 %) i dr.;
(b) Praktični preventivni zahvati: Ne saditi voćke pregusto. Krošnju prorediti. U jesen sakupiti i spaliti ili zaorati otpalo lišće u voćnjaku. Uzgajati i stare otpornije sorte, naročito kalemljene na divlju jabuku (bobovec i sl.), a ima i novih otpornijih sorti.
II) Iz zaraženih pupoljaka izbijaju "beli mladari". Tokom vegetacije na naličju pojedinačnih listova, najpre duž glavnog nerva, pepeljastobela prevlaka, koja se širi zahvatajući čitav list. Na licu lišća hlorotične zone, list gubi zelenu boju, uvrće se i suši. Pojedini cvetovi bez latica, vodenasti, zakržljali, sterilni.
- Pepelnica jabuke (Podosphaera leucotricha).
- Pepelnica, uz čađavu krastavost, najopasnija je bolest danas uzgajanih sorti jabuke. Vrlo se brzo širi, lišće se suši, pa je krošnja retka, slaba je ishrana, plodovi su sitni, a i otpadaju. Gljiva prezimljava u pupoljcima. Takvi se pupoljci prepoznaju jer su nakostrešeni i poluotvoreni. Pepelnica se naročito javlja posle blage zime, jer zaraženi pupoljci ne izmrzavaju. Iz pupoljaka se razvija bolestan mladar. Leti se širi sporama, kojima za zarazu ne treba kap vode (kiša, rosa). Kritični period za zaraze poklapa se sa fenofazom intezivnog porasta lista i mladara, od fenofaze cvetanja do formiranja plodova veličine oraha.
- Suzbija se u prvom redu sumpornim preparatima: Cosan, kolosul, kvašljivi sumpor (0,5 - 0,6 % pre cvetanja, 0,3 - 0,4 % posle cvetanja). Kod osetljivih sorata obavezna je primena sistemičnih fungicida: Punch 40 - EC (0,005 - 0,0075 %), olymp 10 - EC (0,03 %); anvil (0,05 %); score 250 (0,13 %); rubigan (0,03 - 0,04 %); systhane - MZ (0,2 - 0,3 %); trifmine 30 - WP (0,04 - 0,05 %); topas 100 - EC (0,025 %); afugan, poljogan (0,075 - 0,10 %); saprol (0,125 %); stroby - DF (0,2 kg/ha); clarinet (0,15 %); webeton (0,05 - 0,1 %); zato (150 g/ha); folicur EM 50 - WP (0,075 %); ostali organski fungicidi: karathane FN - 57 (0,09 - 0,12 %); pallitop (0,05 - 0,075 %) i dr.; plan prskanja kao kod krastavosti (5 - 10 puta); posle svake jače kiše obnoviti tretman!;
Treba rezati zaražene letoraste zimi (izrazito su dlakavi i prekriveni sivom pervlakom), kao i u toku proleća.
🞂Svakom tretmanu protiv čađave krastavosti i pepelnice (kombinovati preparate dozvoljene uputstvom) dodati neki od okvašivača, bez obzira što ih preparati sadrže!
Autor, Stanko Nekić, dipl. ing. agronomije
Poslednjih godina sirevi se sve više prave sa raznim dodacima. Tako i porodica Miletić iz sela Laćisled kod Aleksandrovca dobija pohvale kupaca za proizvodnju (na tradicionalan način) pečenog sira sa slaninom. Postupak pravljenja ovog sira... Više [+]
Poslednjih godina sirevi se sve više prave sa raznim dodacima. Tako i porodica Miletić iz sela Laćisled kod Aleksandrovca dobija pohvale kupaca za proizvodnju (na tradicionalan način) pečenog sira sa slaninom. Postupak pravljenja ovog sira osmislila je i usavršila Živadinka Miletić, a njen sin Milan, koji je specijalizirao prehrambenu tehnologiju, podigao je malu proodičnu mlekaru, unapredio proizvodnju i plasman. Osim sira sa domaćom slaninom, Miletići proizvode i sir sa slaninom od mangulica, kao i sa goveđom pršutom (po HALAL i KOSER standardima), dok za one koji ne konzumiraju meso prave sireve sa dodatkom zelenih maslina punjenih crvenom paprikom. Ovi sireve privukli su veliku pažnju posetilaca i na nedavno održanom Sajmu etnu hrane i pića u Beogradu.
Prodajem domace ekstra devicansko maslinovo ulje sa podrucja Dalmacije. Ulje je dobijeno od sorti maslina oblica. U ulje nije nista dodavano sem morske soli. Ulje je cedjeno 1.11.2022. Ekstra devicansko maslinovo ulje konzumira se kao dodat... Više [+]
Prodajem domace ekstra devicansko maslinovo ulje sa podrucja Dalmacije.
Ulje je dobijeno od sorti maslina oblica.
U ulje nije nista dodavano sem morske soli.
Ulje je cedjeno 1.11.2022.
Ekstra devicansko maslinovo ulje konzumira se kao dodatak koji obogacuje svako jelo,a zdravstvena preporuka jeste jedna supena kasika svakog jutra koja donosi visestruku korist.
Na najvećem svetskom takmičenju u kvalitetu maslinovog ulja u Njujorku (NYIOOC World Olive Oil Competition) crnogorski maslinari osvojili su zlatnu i dve srebrne medalje. Maslinar i uljar iz Budve Stevo Davidović je za kvalitet svog ulja do... Više [+]
Na najvećem svetskom takmičenju u kvalitetu maslinovog ulja u Njujorku (NYIOOC World Olive Oil Competition) crnogorski maslinari osvojili su zlatnu i dve srebrne medalje. Maslinar i uljar iz Budve Stevo Davidović je za kvalitet svog ulja dobio zlatnu medalju, a ulja Barsko zlato Barske uljare i porodice Veselina Vulićevića iz Bara, srebrne. Stevo Davidović ponosan je na priznanje koje je donio gradu i državi. ”Ponosan sam što je moje ulje dobilo ovu prestižnu nagradu, a laska i činjenica da je u pitanju prva zlatna medalja iz Crne Gore na prestižnom globalnom takmičenju na čijem sertifikatu piše da je ulje Davidović proglašeno za jedno od najboljih na svetu u 2022. godini” Davidović. #maslinovoulje
Maslinova ulja iz Hercegovine dostigla su zavidan nivo kvaliteta, što potvrđuju ocene na domaćim i međunarodnim takmičenjima, a upućeni poručuju da su se italijanske sorte masline pokazale veoma dobrim za to podneblje. Naime, velika potražn... Više [+]
Maslinova ulja iz Hercegovine dostigla su zavidan nivo kvaliteta, što potvrđuju ocene na domaćim i međunarodnim takmičenjima, a upućeni poručuju da su se italijanske sorte masline pokazale veoma dobrim za to podneblje. Naime, velika potražnja za maslinovim uljem sve češće motiviše Hercegovce da pokušaju sa uzgojem maslina, a među prvima koji su se upustili u ovu priču su monasi manastira Tvrdoš, ali i porodica Vukoje. U njihovim maslinjacima zasađene su italijanske sorte pendolino, lećino, ćepresino, koratina i fontoja. Kad je reč o uzgoju ove kulture, pozitivan signal, kako kažu iz manastira Tvrdoš, su uveravanja stručnjaka da je blaga trebinjska klima pogodna za bavljenje maslinarstvom. #uzgojmaslina #hercegovina
Aktuelna zaštita protiv kupusne sovice u povrću
Kupusna sovica (Mamestra brassicae) spada u značajne štetočine kupusa i kupusnjača, ali kao polifagna štetočina pravi štete i na drugim poljoprivrednim kulturama kao što...
International "Green Week", "Grüne Woche " (18. - 27. januar), Berlin, Germany
BERLIN DAN 1. - Let je kasnio zbog jutarnjeg snega u Berlinu gde nas je sačekalo lepo ali hladno vreme i vozač Mohamad. Odmah po sletanju sam odjurio na sajam zbog zakaza...