Pretraživanje postova
Afrička kuga svinja ponovo se pojavila u Mačvi — jednom od najvažnijih svinjarskih regiona u zemlji. Virus je trenutno aktivan u tri okruga – Mačvanskom, Podunavskom i Zapadnobačkom. Nadležni apeluju na strogo poštovanje biosigurnosnih mera... Više [+]
Afrička kuga svinja ponovo se pojavila u Mačvi — jednom od najvažnijih svinjarskih regiona u zemlji. Virus je trenutno aktivan u tri okruga – Mačvanskom, Podunavskom i Zapadnobačkom. Nadležni apeluju na strogo poštovanje biosigurnosnih mera i blagovremenu prijavu simptoma bolesti. Veterinar i virusolog dr Milanko Šekler upozorava da je ovakva situacija izuzetno ozbiljna, jer je virus teško iskoreniti. ”Kad bolest uđe u zemlju, gotovo nikada ne izađe. Nema leka, nema vakcine, virus je otporan i može da preživi dugo u spoljašnjoj sredini“, kaže Šekler i dodaje da su ljudi često glavni prenosnici virusa – kroz nepažljivo ponašanje, kupovinu zaraženih životinja ili ulaske u različita gazdinstva bez dezinfekcije. On upozorava da je izuzetno važno da država brzo reaguje i odmah isplati pravednu nadoknadu stočarima. ”Ako ubijete čoveku 40 svinja i ne isplatite ga mesecima, sledeći neće prijaviti bolest, već će pokušati da sakrije slučaj ili da svinje proda pre nego što se zaraza otkrije“, kaže on i naglašava da se bolest najbolje suzbija – novcem. #africkakugasvinja
Kako zaštititi zasad od crvene voćne grinje tokom letnjeg perioda
Crvena voćna grinja (Panonychus ulmi) predstavlja jednog od najopasnijih neprijatelja zasada jabuke, breskve i nektarine, a neretko napada i druge voćne vrste. Prezimljav...
NEKA VAM JE SVAKA SEZONA ZELENO – ŽUTA, KAO GARANT USPEHA I NAPRETKA VAŠE FARME! Za svakog stočara priprema hrane na farmi je najvažniji posao u sezoni. Količina i kvalitet prihrane su od presudnog značaja za duge zimske mesece, zato je sad... Više [+]
NEKA VAM JE SVAKA SEZONA ZELENO – ŽUTA, KAO GARANT USPEHA I NAPRETKA VAŠE FARME!
Za svakog stočara priprema hrane na farmi je najvažniji posao u sezoni. Količina i kvalitet prihrane su od presudnog značaja za duge zimske mesece, zato je sada najvažnije da izvučete maksimum iz svojih mašina i spremno dočekate zimu.
Mi smo tu da Vam pomognemo svojom stručnom servisnom podrškom, originalnim rezervnim delovima vrhunskog kvailteta i savetima za nadogradnju i unapređenje performansi Vaših mašina, da ovaj odgovoran posao završite bez problema i zastoja i da Vašoj farmi zagarantujete prosperitet u narednim godinama.
Specijalne ponude koje imamo za Vas imaju za cilj da Vam olakšaju svakodnevni rad, da povećate produktivnost i smanjite troškove poslovanja.
Ukoliko se sezona rada može opisati bojom, ovu kao i svaku narednu obojite Zeleno - Žutom.
Neka vam je svaka sezona Zeleno – Žuta, kao garant uspeha i napretka vaše farme!
Pođite sa nama u Zeleno – Žutu budućnost!
Pozovite:
📱KITE DOO OGRANAK ČENEJ: 021/ 400 850
📱KITE DOO OGRANAK BAČKA TOPOLA: 024/ 224 222
📱KITE DOO OGRANAK SREMSKA MITROVICA: 022/ 21 56 171
Na Institutu za voćarstvo u Čačku izabrana je najbolja srpska šljivovica među 84 rakije koje su tokom 2023. godine dobile visoke ocene na domaćim manifestacijama. Titulu je ponela rakija podruma ”Želja“ iz Nanomira kod Mionice, stara 12 god... Više [+]
Na Institutu za voćarstvo u Čačku izabrana je najbolja srpska šljivovica među 84 rakije koje su tokom 2023. godine dobile visoke ocene na domaćim manifestacijama. Titulu je ponela rakija podruma ”Želja“ iz Nanomira kod Mionice, stara 12 godina, sa ocenom 19,32. Drugo mesto zauzela je šljivovica Stojana Tasića iz Aranđelovca (2010. godište). Pravo učešća imale su rakije koje su prethodne godine na takmičenjima ocenjene sa više od 18,5 poena. Maksimalna ocena je 20 poena. Kvalitet šljivovica zavisi od sorte šljive, tehnoloških postupaka i načina sazrevanja, zbog čega se, kako kaže dr Branko Popović iz Instituta, u Srbiji proizvode različiti tipovi vrhunskih šljivovica. #najboljasrpskasljivovica
Visoke temperature i pored redovnog navodnjavanja ugrožavaju rod kornišona, pa povrtari strahuju da će se sezona završiti pre vremena. Iako je berba počela pre mesec dana i očekivalo se da traje do oktobra, zbog suše listovi žute, a pojavil... Više [+]
Visoke temperature i pored redovnog navodnjavanja ugrožavaju rod kornišona, pa povrtari strahuju da će se sezona završiti pre vremena. Iako je berba počela pre mesec dana i očekivalo se da traje do oktobra, zbog suše listovi žute, a pojavile su se i štetočine. Na području Gospođinaca i okolnih sela u opštini Žabalj kornišon je posejan na oko 100 ha. Veći plodovi se prerađuju u lokalnoj fabrici, dok se prva klasa izvozi u Nemačku. Plodovi se razvrstavaju u sedam klasa. Cena je ostala kao prošle godine – 40 do 45 din/kg za sitnije plodove, a oko 30 dinara za krupnije. Zbog skromne zarade i rasta troškova proizvodnje, sve više proizvođača razmišlja da odustane od ove kulture. #kornisoni
Iza svake pune gajbice voća stoje sati, dani i meseci rada - i jedan traktor koji nikada ne izneveri. 🙂 Za naše voćare koji traže okretnost, snagu i preciznost - tu su naši modeli: 🚜 Lovol 254 🚜 Lovol 354 🚜 Lovol 454 🚜 Lovol 504 🚜 Lov... Više [+]
Iza svake pune gajbice voća stoje sati, dani i meseci rada - i jedan traktor koji nikada ne izneveri. 🙂
Za naše voćare koji traže okretnost, snagu i preciznost - tu su naši modeli:
🚜 Lovol 254
🚜 Lovol 354
🚜 Lovol 454
🚜 Lovol 504
🚜 Lovol 504N
⭐🚜 I zvezda među voćarskim traktorima - novi Lovol F4100.
Dragi naši poljoprivrednici, srećan vam 1. jul - Svetski dan voća! 🍏🍇
Konzumacija insekata kao zamena za meso teško će zaživeti, uprkos ekološkim prednostima, navodi nova studija objavljena u časopisu Sustainable Agriculture. Glavni razlog je široko rasprostranjena odbojnost, naročito u zapadnim zemljama, gde... Više [+]
Konzumacija insekata kao zamena za meso teško će zaživeti, uprkos ekološkim prednostima, navodi nova studija objavljena u časopisu Sustainable Agriculture. Glavni razlog je široko rasprostranjena odbojnost, naročito u zapadnim zemljama, gde bi svega 20% ljudi razmotrilo da ih uvrsti u ishranu, dok bi 91% radije probalo biljne zamene. Iako uzgoj insekata ima znatno manji uticaj na životnu sredinu u poređenju sa stočarstvom, većina kompanija ih uzgaja za stočnu ishranu. Potražnja za insektima je niska, čak i u zemljama koje ih tradicionalno konzumiraju. Autori studije smatraju da je realniji put u zameni mesa – biljna ishrana, koja može biti ukusnija, jeftinija i dostupnija široj populaciji. #insekti #hrana
Foto: Pixabay
U srcu planine Maljen, u neposrednoj blizini Divčibara, prostire se Tometino Polje – sve poželjnija destinacija za izgradnju vikendica. Nadmorska visina kao na Zlatiboru, svež planinski vazduh i tišina čine ovo mesto idealnim za beg od grad... Više [+]
U srcu planine Maljen, u neposrednoj blizini Divčibara, prostire se Tometino Polje – sve poželjnija destinacija za izgradnju vikendica. Nadmorska visina kao na Zlatiboru, svež planinski vazduh i tišina čine ovo mesto idealnim za beg od gradske gužve. Zbog toga cena zemljišta raste, pa ar u zavisnosti od lokacije premašuje i hiljadu evra. Meštani, poput porodice Vasović, umesto prodaje imovine ulažu u brvnare i turistički sadržaj, verujući da će to vratiti život u kraj. ”Vidimo mlade, decu, nadamo se da će se neko i zadržati“, kaže Vlade Vasović. Ljubitelji prirode nadaju se da će razvoj naselja ići uz očuvanje planinskog sklada, jer upravo ti uslovi i jesu ono što privlači nove stanovnike. #povrataknaselo
Neka sigurnost bude na vašoj strani! 💪
Uz novog Lovol pomoćnika dobijate i garanciju od 24 meseca jer verujemo u kvalitet i želimo da budete bez brige dok radite. 🚜