Pretraživanje postova
Na Institutu za voćarstvo u Čačku izabrana je najbolja srpska šljivovica među 84 rakije koje su tokom 2023. godine dobile visoke ocene na domaćim manifestacijama. Titulu je ponela rakija podruma ”Želja“ iz Nanomira kod Mionice, stara 12 god... Više [+]
Na Institutu za voćarstvo u Čačku izabrana je najbolja srpska šljivovica među 84 rakije koje su tokom 2023. godine dobile visoke ocene na domaćim manifestacijama. Titulu je ponela rakija podruma ”Želja“ iz Nanomira kod Mionice, stara 12 godina, sa ocenom 19,32. Drugo mesto zauzela je šljivovica Stojana Tasića iz Aranđelovca (2010. godište). Pravo učešća imale su rakije koje su prethodne godine na takmičenjima ocenjene sa više od 18,5 poena. Maksimalna ocena je 20 poena. Kvalitet šljivovica zavisi od sorte šljive, tehnoloških postupaka i načina sazrevanja, zbog čega se, kako kaže dr Branko Popović iz Instituta, u Srbiji proizvode različiti tipovi vrhunskih šljivovica. #najboljasrpskasljivovica
Šta biste rekli na činjenicu da je "Pepeljugina kočija" pretvorena u rakiju? Ovu neverovatno zanimljivu priču donosimo na naš portal već za vikend a domaću rakiju od bundeve pravi Silvester Ruskovski iz Kucure. Ne propustite apsolutni hit o... Više [+]
Šta biste rekli na činjenicu da je "Pepeljugina kočija" pretvorena u rakiju? Ovu neverovatno zanimljivu priču donosimo na naš portal već za vikend a domaću rakiju od bundeve pravi Silvester Ruskovski iz Kucure. Ne propustite apsolutni hit ovogodišnjeg poljoprivrednog sajma. :D
Na Beogradskom rakija festu, koji će biti održan 11. maja, učestvovaće preko 30 izlagača. Savetnik predsednika PKS Veljko Jovanović rekao je da je ta manifestacija prepoznata kao centralna tačka za razmenu znanja o rakiji kao nacionalnom, a... Više [+]
Na Beogradskom rakija festu, koji će biti održan 11. maja, učestvovaće preko 30 izlagača. Savetnik predsednika PKS Veljko Jovanović rekao je da je ta manifestacija prepoznata kao centralna tačka za razmenu znanja o rakiji kao nacionalnom, ali i regionalnom brendu. ”Beogradski Rakija fest, manifestacija koja već slavi punoletstvo i koju Privredna komora Srbije i ove godine podržava, biće održan u Barel hausu u Beogradu”, rekao je Jovanović. On je istakao da će Grupacija proizvođača jakih alkoholnih pića Privredne komore Srbije pokrenuti inicijativu da se proglasi Svetski dan šljivovice, i to na datum kada je šljivovica upisana na UNESCO listu nematerijalne kulturne baštine. #rakijafest
Srpske rakije sve značajnije osvajaju međunarodno tržište, a njihov kvalitet prepoznaju i posetioci sajma Vinitaly u Veroni, jednog od najvažnijih svetskih događaja posvećenih vinu i žestokim pićima. Pored srpskih vinarija, na sajmu se ove... Više [+]
Srpske rakije sve značajnije osvajaju međunarodno tržište, a njihov kvalitet prepoznaju i posetioci sajma Vinitaly u Veroni, jednog od najvažnijih svetskih događaja posvećenih vinu i žestokim pićima. Pored srpskih vinarija, na sajmu se ove godine predstavlja i 20 destilerija iz Srbije, što je jasan pokazatelj strateškog pozicioniranja rakije kao autentičnog domaćeg proizvoda, saopštila je PKS. ”Ovo je sjajna prilika za srpsku rakiju. Na sreću, nije jedina – trudimo se da budemo prisutni na svim važnim međunarodnim manifestacijama”, kaže Aleksandar Janjić, zastupnik Saveza proizvođača rakije. U prilog razvoju ove industrije govore i brojke - danas u Srbiji postoji više od 1.300 destilerija. #srpskerakije
Foto: PKS
Udruženje građana ”Vredni Šumadinci“ i Mesna zajednica ”Vlaška“, pod pokroviteljstvom opštine Mladenovac, organizovaće 1. i 2. marta tradicionalnu manifestaciju ”Šumadijski dani suvog mesa“ u Domu kulture u Vlaškoj. Očekuje se učešće više o... Više [+]
Udruženje građana ”Vredni Šumadinci“ i Mesna zajednica ”Vlaška“, pod pokroviteljstvom opštine Mladenovac, organizovaće 1. i 2. marta tradicionalnu manifestaciju ”Šumadijski dani suvog mesa“ u Domu kulture u Vlaškoj. Očekuje se učešće više od 40 proizvođača mesnih prerađevina kao i proizvođača sireva, vina i rakije, ali i drugih izlagača, zanatlija i udruženja koja promovišu domaće proizvode i radinosti. Tradicionalna Rumenačka pihtijada, 22. po redu, održaće se u takođe u subotu 1. marta, u Rumenci. Rumenačka pihtijada obuhvata obeležavanje tradicionalne gastronomske međunarodne višedecenijske manifestacije – pihtijade uz prigodan kulturni kontekst i muzičko-zabavni program. #sumadijskidanisuvogmesa #pihtijada
Udruženje proizvođača i ljubitelja voćnih rakija “Čuvari tradicije” Apatin organizovaće 23. marta treću po redu Rakijašku radionicu. Organizatori navode da će radionica biti realizovana na marini u Apatinu, od 9 do 16 sati, a kotizacija za... Više [+]
Udruženje proizvođača i ljubitelja voćnih rakija “Čuvari tradicije” Apatin organizovaće 23. marta treću po redu Rakijašku radionicu. Organizatori navode da će radionica biti realizovana na marini u Apatinu, od 9 do 16 sati, a kotizacija za učešće iznosi 2.400 dinara i obuhvata brošuru o savremenom načinu proizvodnje rakije (celokupan tekst predavanja), degustaciju rakija i ručak. Predavači radionice biće Petar Horti i Zoran Ristić, sa temama “Oprema, priručna sredstva i pomagala”, “Izbor enoloških sredstava i ukomljavanje”, “Teorija destilacije i praktični deo (destilacija meke rakije i prepeka)” i “Tretiranje rakije posle prepeka”. Prijave se primaju do 15. marta. #rakijaskaradionica
Opština Knić planira da uđe u fond "Destilati za destilerije", koji od 2024. sprovodi Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja u saradnji sa Gradom Kragujevcem, opštinama Aranđelovac i Rača, Asocijacijom proizvođača rak... Više [+]
Opština Knić planira da uđe u fond "Destilati za destilerije", koji od 2024. sprovodi Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja u saradnji sa Gradom Kragujevcem, opštinama Aranđelovac i Rača, Asocijacijom proizvođača rakije Šumadijska rakija i Centrom za strna žita i razvoja sela. Ovo je rečeno nakon sastanka predsednika Opštine Knić Srećka Ilića i članova opštinskog rukovodstva sa direktorom Agencije Nenadom Popovićem. Projekat ima za cilj stvaranje uslova za obezbeđenje sigurnog snabdevanja registrovanih destilerija destilatima visokog kvaliteta i optimalnih količina, ali i unapređenje ekonomskih aktivnosti i prihoda gazdinstava koja proizvode voće i voćne destilate. #destilatizadestilerije
Proizvodi sa ekonomije Okružnog zatvora u Smederevu, jedinstvenom poljoprivrednom dobru na 35 hektara, predstavljeni su po prvi put na Međunarodnom sajmu voća, povrća i vinogradarstva ”Agro Belgrade 2025“. U saopštenju Uprave za izvršenje k... Više [+]
Proizvodi sa ekonomije Okružnog zatvora u Smederevu, jedinstvenom poljoprivrednom dobru na 35 hektara, predstavljeni su po prvi put na Međunarodnom sajmu voća, povrća i vinogradarstva ”Agro Belgrade 2025“. U saopštenju Uprave za izvršenje krivičnih sankcija se navodi da su na sajmu predstavljene voćne rakije ”Aps“ proizvodene od jabuka, šljiva, dunja i kajsija koje se uzgajaju na ekonomiji ovog zavoda. – Kvalitet proizvedene rakije se godinama unazad proverava u Enološkoj stanici iz Vršca – navode iz Uprave i dodaju da se voće čuva u hladnjači, kapaciteta 100 tona robe, opremljenoj po HASSAP standardu. Osim hladnjače za voće, na ekonomiji se nalaze i dve komore za povrće, kapaciteta od po osam tona. Iz Uprave objašnjavaju da su u procesu pravljenja rakije osuđenici iz otvorenog i poluotvorenog odeljenja angažovani na pomoćnim poslovima, poput branja voća, njihovog pranja i čišćenja i drugih poslova koje mogu da nauče od instruktora u ovom zavodu. #rakijaaps
”Beloblatska kobasica“, tradicionalni gastro festival posvećen kobasici, biće održan 1. i 2. februara u Belom Blatu. Nedelja (2. februar) je drugi dan festivala, a centralni povod za okupljanje je veliko ekipno takmičenje u pravljenju sveži... Više [+]
”Beloblatska kobasica“, tradicionalni gastro festival posvećen kobasici, biće održan 1. i 2. februara u Belom Blatu. Nedelja (2. februar) je drugi dan festivala, a centralni povod za okupljanje je veliko ekipno takmičenje u pravljenju svežih domaćih kobasica, sa vrednim nagradama za gastro ekipe koje pripreme najbolje kobasice. Pored toga, biće organizovane i prodajne izložbe suhomesnatih proizvoda, alata i pribora za svinjokolje, kao i rakije, vina, sireva, meda… Prijave ekipa za takmičenje u pravljenju kobasica su putem onlajn forme ili na telefon 063/179-76-39. Kotizacija za takmičenje iznosi 5.000 dinara po ekipi, a prijave su u toku. Krajnji rok za prijave je 27. januar. #beloblatskakobasicijada
Foto: Fb/Kobasicijada belo blato