Pretraživanje postova
Mehanizacija Trgomen i Uroš Davidović vas pozivaju na prezentaciju NOVOG voćarskog traktora - LOVOL F4100! 🚜 Pridružite nam se 3. jula na prezentaciji koju organizujemo u ambijentu vinarije Jeremić u Smederevu. Dobro došli ste da među prvi... Više [+]
Mehanizacija Trgomen i Uroš Davidović vas pozivaju na prezentaciju NOVOG voćarskog traktora - LOVOL F4100! 🚜
Pridružite nam se 3. jula na prezentaciji koju organizujemo u ambijentu vinarije Jeremić u Smederevu.
Dobro došli ste da među prvima upoznate traktor koji donosi novu snagu i preciznost radu u voćnjacima i vinogradima. 🍇
📍 Ulica 8. marta 1, vinarija Jeremić, Smederevo
🕤 Vreme okupljanja: 9.30 časova
Ulaz je slobodan. Radujemo se vašem prisustvu.
Subotica će ove godine biti domaćin nove vinske i gastro manifestacije pod nazivom "Tajne neispričanih kapi", koja će se održati 27. i 28. juna ispred Gradske kuće, u terminu od 17 časova do ponoći. Festival će okupiti više od trideset izla... Više [+]
Subotica će ove godine biti domaćin nove vinske i gastro manifestacije pod nazivom "Tajne neispričanih kapi", koja će se održati 27. i 28. juna ispred Gradske kuće, u terminu od 17 časova do ponoći. Festival će okupiti više od trideset izlagača – proizvođača domaće hrane i autentičnih vina iz Srbije, Mađarske i Hrvatske, najavila je direktorka TO Subotice Božidarka Golubović. Prema rečima pokrajinskog sekretara za privredu i turizam Nenada Ivaniševića, manifestacija je nedostajala Subotici kao prepoznatljivom vinskom regionu Zapadne i Severne Bačke, gde se gaji grožđe na pesku. Ivanišević je istakao i da ovaj festival zaslužuje da postane deo zvaničnog turističkog kalendara TO Vojvodine. #vinskifestival #subotica
Mali, ali moćan! 🚜
Lovol 354 je savršen izbor za voćnjake, vinograde i lakša zemljišta gde se traži preciznost i snaga u jednom.
📷: Edib Balic
Dolina Loar oduvek je privlačila talente, pošto se nalazi nedaleko od Pariza, a ima i veoma razvijenu industriju. Posebno je poznata po industriji parfema i brojnim dvorcima. Osim toga, dolinu Loar karakterišu i brojni vinogradi i vinski po... Više [+]
Dolina Loar oduvek je privlačila talente, pošto se nalazi nedaleko od Pariza, a ima i veoma razvijenu industriju. Posebno je poznata po industriji parfema i brojnim dvorcima. Osim toga, dolinu Loar karakterišu i brojni vinogradi i vinski podrum. U jednom od njih upoznali smo Fabrisa, dokumentarista koji u svojim filmovima promoviše rad vinogradara u dolini. U regiju je došao iz Brisela, gde je proveo veći dio života. Više u 23. epizodi serijala #TalentiEUregija
Kada i kako protiv Sive truleži grožđa (prouzrokovač: Botrytis cinerea). Siva trulež predstavlja jedno od najznačajnijih oboljenja vinove loze. Gubici prinosa koje prouzrokuje iznose 20 - 50%. Oboljenje je rasprostranjeno širom sveta, a pos... Više [+]
Kada i kako protiv Sive truleži grožđa (prouzrokovač: Botrytis cinerea).
Siva trulež predstavlja jedno od najznačajnijih oboljenja vinove loze. Gubici prinosa koje prouzrokuje iznose 20 - 50%. Oboljenje je rasprostranjeno širom sveta, a posebno u predelima sa kišnim vremenom i visokom vlažnošću vazduha od fenofaze šarka pa do berbe grožđa. Siva trulež u povoljnim uslovima može imati poguban efekat na prinos i kvalitet grožđa. Osnovna zaštita je od završetka cvetanja do zatvaranja grozdova.
Simptomi. Najznačajnije zaraze dešavaju se u fazi cvetanja loze. Ove zaraze ostaju pritajene do sazrevanja grožđa kada počinje njihova trulež. Direktna zaraza bobica ostvaruje se kroz ozlede ili direktno kroz epidermis. Na zareženim bobicama belih sorti formiraju se mrke pege, dok su kod crnih sorti pege crvenkaste boje. Pokožica u okviru pega se lako odvaja od mesa ploda, pege se šire i zahvataju celu bobicu. U sušnim uslovima, dolazi do smežuravanja bobica, dok u uslovima vlage dolazi do pojave pepeljastosive prevlake na bobicama. Siva trulež lako prelazi sa bobice na bobicu, posebno kod sorti sa zbijenim grozdovima, i zahvata čitav grozd.
Patogen predstavlja problem i posle berbe. U hladnjači se simptomi manifestuju u vidu vlažne truleži na šepurini na kojoj se formira micelijska prevlaka. Na bobicama dolazi do formiranja okruglih, mrkih pega koje se šire i zahvataju celu bobicu usled čega dolazi do ljušćenja bobica.
Na lastarima dolazi do izbeljivanja kore i sušenja vršnih delova. Na površini lastara dolazi do sporulacije, dok se u unutrašnjosti formiraju crne sklerocije (tkivo prožeto micelijom patogena).
Životni ciklus gljivice. Patogen se održava micelijom i sklerocijama u drvenastim lastarima, biljnim ostacima i različitim domaćinima bilo na divljim biljkama ili na susednim gajenim biljkama. Micelija i sklerocije u proleće obilno sporulišu dajući konidije koje predstavljaju primarni izvor inokuluma. Optimalna temperatura za klijanje sklerocija je 20 - 25 ºC. U retkim slučajevima se na sklerocijama mogu formirati apotecije koje, kao primarni izvor inokuluma, oslobađaju askospore. Konidije se raznose kišnim kapima i vetrom i vrlo je verovatno da su, usled obilne sporulacije, konidije od ranog proleća konstantno prisutne u vazduhu. Najveća brojnost konidija u vazduhu je u toplim danima nakon obilnih kiša. Konidije klijaju i vrše infekciju prodirući u biljno tkivo direktno mehanički, formirajući apresorijum mada sam prodor direktno u biljno tkivo nije jedino već i dejstvom različitih enzima. Pored direktnog prodora i enzima, zaraza se ostvaruje kroz prirodne otvore, kao i kroz ozlede, posebno na plodovima. Za klijanje konidija potrebna je slobodna voda u trajanju od 15 sati pri temperaturi od 15 do 20ºC. Konidije mogu klijati i pri nižim temperaturama, ali tada je potrebno duže vlaženje. Najintenzivnije primarne zaraze cvetova ostvaruje se pri temperaturi od 20ºC. Na zaraženim listovima i cvetovima dolazi do sporulacije i formiranja konidija koje predstavljaju izvor sekundarnih infekcija kojih može biti više u toku vegetacije.
Suzbijanje. Osnovni pristup u suzbijanju sive truleži podrazumeva kombinaciju agrotehničkih i hemijskih mera. Vinograde je poželjno zasnivati na vetrovitim mestima, sa orijentacijom redova u pravcu dominanatnih vetrova. Budući da primarni izvor inokuluma predstavljaju konidije koje se formiraju na prezimelim sklerocijama ili miceliji u biljnom materijalu, sanitarne mere imaju veliki značaj. Adekvatna rezidba u fazi mirovanja obezbeđuje značajno smanjenje infektivnog potencijala, dok zelena rezidba obezbeđuje bolje provetravanje i time sprečava uspostavljanje povoljne vlažnosti za ostvarivanje zaraze.
U vinogradima sa osetljivim sortama, prisutnim inokulumom, i u uslovima povoljnim za razvoj oboljenja, specifični tretmani, usmereni ka zaštiti od sive truleži sprovode se 4 do 5 puta u toku vegetacije specifičnim botricidima (fenfeksamid 1,5 l/ha; boskalid 1,2 kg/ha; ciprodinil+fludioksonil 0,8 kg/ha; pirimetanil 2,5l/ha ) - pri cvetanju, zatvaranju grozdova bobicama (2), na početku zrenja (fenofaza šarka) i pre berbe. Ukoliko se sprovodi tretman pre berbe, neophodno je voditi računa o izboru preparata čija karenca omogućava bezbednu primenu. Međutim, biološka zaštita od sive truleži dobija sve više na značaju. U literaturi se navodi zadovoljavajuća efikasnost bioloških preparata na bazi različitih korisnih mikroorganizama kao što su Bacillus ili Trichoderma vrste i sojevi, Aureobasidium pullulans, Metschnikowia fructicola i Pythium oligandrum u slučaju njihove primene u fazi sazrevanja bobica.
Stanko Nekić, dipl. ing. agronomije
Drugi po redu festival vina u Pančevu biće održan 13. i 14. juna u prelepoj hladovini Narodne bašte. Očekuje vas više od 35 vinarija iz Srbije i regiona, uz bogatu gastronomsku ponudu – sirevi, pršute, kolači i još mnogo toga. Degustacija v... Više [+]
Drugi po redu festival vina u Pančevu biće održan 13. i 14. juna u prelepoj hladovini Narodne bašte. Očekuje vas više od 35 vinarija iz Srbije i regiona, uz bogatu gastronomsku ponudu – sirevi, pršute, kolači i još mnogo toga. Degustacija vina je besplatna, a čaše za degustaciju mogu se iznajmiti za 500 dinara (uz refundaciju). Posetioci će uživati i u zvucima džeza, tamburica i klasične muzike – nastupaju Ivan Radivojević kvartet, tamburaši, hor i DJ-evi. Festival organizuje TO Pančeva uz podršku Grada i Pokrajinskog sekretarijata. Ulaz je slobodan, a događaj traje oba dana od 17 do 23 časa. Pridružite se i uživajte u sinergiji vina, hrane i muzike – na otvorenom, pod zvezdama.
Od 7. do 14. juna, u više od 50 ugostiteljskih objekata širom Srbije, obeležava se Nedelja grašca – manifestacija posvećena autohtonoj sorti vina koja se sve više uparuje sa vrhunskom gastronomijom. Tokom nedelju dana, ljubitelji vina moći... Više [+]
Od 7. do 14. juna, u više od 50 ugostiteljskih objekata širom Srbije, obeležava se Nedelja grašca – manifestacija posvećena autohtonoj sorti vina koja se sve više uparuje sa vrhunskom gastronomijom. Tokom nedelju dana, ljubitelji vina moći će da učestvuju u radionicama i master klasovima i uživaju u specijalnim cenama, degustacijama i vinskim promocijama u poznatim vinotekama, bistroima, splavovima i fine dining restoranima – od Vojvodine, preko Beograda i Šumadije, do juga zemlje. U Nedelji grašca učestvuju i prestižni restorani poput Langouste, Fleur de Sel, Homa, Magellan, Salon 1905, kao i Jasmin a Maslina iz Novog Sada koji u vinskim kartama odavno imaju ulistana vina od grašca. #nedeljagrasca
NEKE MORFOLOŠKE OSOBINE LOZNIH PODLOGA. Adventivni koren obrazuje se razvijanjem žila iz vegetativnih delova loze, a prvenstveno iz zrelih ili zelenih reznica. Deo reznice koji se stavlja u zemlju radi ožiljavanja naziva se korenovo stablo,... Više [+]
NEKE MORFOLOŠKE OSOBINE LOZNIH PODLOGA.
Adventivni koren obrazuje se razvijanjem žila iz vegetativnih delova loze, a prvenstveno iz zrelih ili zelenih reznica. Deo reznice koji se stavlja u zemlju radi ožiljavanja naziva se korenovo stablo, iz koga se razvijaju 3 grupe žila i to:
• površinske (brandusi), koje se razvijaju na prvom kolencu ispod površine zemlje (na oko 10 - 15 cm ispod površine zemljišta),
• središnje (bočne), koje izbijaju iz srednjih kolenaca (na dubini 15 - 25 cm) i
• dubinske (osnovne), koje se razvijaju iz najnižeg dela reznice (najdonjeg kolenca) na dubini od 25 cm i dublje.
Brandusi i bočno korenje nemaju veće značenje za razvoj i ishranu, a mogu dovesti do kržljanja glavnog korena jer troše hranljive materije na njegovu štetu. Međutim, usled plitkog smeštaja suše se leti i izmrzavaju zimi. Branduse odstranjivati u korenilištu i vinogradu, a pogotovo kad se razviju iz plemke jer je ovo korenje neotporno na filokseru (propadanje čokota).
Glavna masa korena je na dubini 30 - 60 cm, a pojedino korenje prodire 4 - 5 i 10 m duboko. Ugao geotropizma:
• Riparia portalis 80o
• Berlandieri 30o (berlandieri x riparia, podloga Kober 5BB i podloga SO4)
• Rupestris du lot 20o
• Berlandieri x riparia 35o
Lozne podloge sa manjim uglom geotropizma su povoljne za suvlja, skeletna i veoma propusna zemljišta, dok su sa većim uglom geotropizma pogodne za plodnija i vlažnija zemljišta.
Podloga Kober 5BB podnosi fiziološki aktivni kreč do 20 %, dok podloga SO4 do 17 %. Obe su umereno otporne na kiselost zemljišta, a veoma izražene otpornosti na filokseru i nematode.
Stanko Nekić, dipl. ing. agronomije
Kompanije zainteresovane za učešće u okviru nacionalnog štanda na međunarodnom sajmu vina ”Prowine Shanghai“ mogu da se prijave do 13. juna, objavila je Razvojna agencija Srbije koja zajedno sa PKS organizuje nastup naših kompanija. Sajam se održava od 12. do 14. novembra u Šangaju, u Kini, i predst... Više [+]
Kompanije zainteresovane za učešće u okviru nacionalnog štanda na međunarodnom sajmu vina ”Prowine Shanghai“ mogu da se prijave do 13. juna, objavila je Razvojna agencija Srbije koja zajedno sa PKS organizuje nastup naših kompanija. Sajam se održava od 12. do 14. novembra u Šangaju, u Kini, i predstavlja jednu od najvećih i najznačajnijih izložbi u oblasti vina i alkoholnih pića u Aziji. Manifestacija svake godine okuplja više od 800 izlagača iz 39 zemalja i oko 20.000 posetilaca. Učesnici imaju priliku da predstave svoje proizvode i da uspostave nova partnerstva. Pravo učešća imaju privredna društva i preduzetnici koji se bave proizvodnjom i preradom vina i alkoholnih pića. #sajamvina #prowineshanghai
🍇 Od vinove loze i paradajza do salate i lubenica – jedna formulacija, više useva, pouzdana kontrola plamenjače 🌧️ Otporan na kišu Pojačan bakrom! RIDOMIL Gold® R – kada vam treba sigurnost koja se ne ispira! #syngentaserbia #poljopr... Više [+]
🍇 Od vinove loze i paradajza do salate i lubenica – jedna formulacija, više useva, pouzdana kontrola plamenjače
🌧️ Otporan na kišu
Pojačan bakrom!
RIDOMIL Gold® R – kada vam treba sigurnost koja se ne ispira!
#syngentaserbia #poljoprivrednici