Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pogled u prošlost
  • 28.03.2021. 14:00

Dobar komšiluk biljaka donosi bolji prinos - kako ih "složiti"?

Još u antičko doba uzgajivači su znali da će jagode biti slađe ako je u njihovoj blizini posađen beli luk, a od koprive i lekovitog bilja pravili su sredstva protiv štetočina.

Dobar komšiluk biljaka donosi bolji prinos - kako ih "složiti"?
Foto: Depositphotos/wawritto
  • 6.808
  • 2.620
  • 3

April je doba velikog posla, kad se u povrtnjaku pikira rasad paradajza i paprike, rasađuje rani kupus, kelj, karfiol, keleraba, kasnije vrste salata i "pozni" krompir, ako to nije učinjeno ranije, zbog povoljnih vremenskih prilika u martu (kojih ove godine nije bilo), a seju se krastavci, tikvica i boranija.

Plastenici danas pružaju priliku da se sve ovo povrće odgaji u optimalnim uslovima, ali, preci nisu imali plastenike, mnogi ni tople leje, nisu imali ni meteorološku prognozu, jer meteorologija kao nauka nije postojala, pa su svejedno uspevali da proizvedu povrće, a cveće se podrazumevalo čak i u najsiromašnijim domaćinstvima. Polodored se poštovao, preci su znali kad koja biljka ima "svoje vreme", koja se seje ili sadi prva, a koja posle nje, kao što su znali i kad koji komad plodne zemlje, posle skidanja roda, treba ostaviti "da se odmori", obilno nađubren stajskim đubrivom, za sledeću godinu. 

Biljke jedna drugu štite

Ti nekadašnji odgajivači povrća i cveća dobro su primetili da u prirodi ne postoji monokultura. Biljka koja raste na velikoj površini bez ikakvih drugih biljaka moguća je samo na velikim obradivim površinama u vlasništvu moćnog pojedinca ili porodice i podložnija je biljnim bolestima, dok, naprotiv, različite vrste, posejane i posađene u bizini, bukvalno štite jedna drugu, a plodna zemlja se manje iscrpljuje jer svaka vrsta uzima iz nje druge sastojke.

Još su stari Rimljani znali da će baštenske jagode biti slađe ako je u njihovoj blizini posađen beli luk, a da će beli luk, u blizini jagoda, biti zaštićen od štetočina i plesni. Ovo znanje prenosilo se kroz generacije, čak i kroz vekove, u doba kad za poljoprivrednike nije bilo knjiga, a neorganska đubriva još nisu bila napravljena.

Koje su biljke dobre, a koje loše komšije u bašti?

Celer i kupus, na primer, daće manji prinos kad su razmešteni odvojeno nego kad su blizu jedan drugom. Celer svojim mirisom tera leptira kupusara i onemogućava mu da položi jaja u kupusu. Ren i krompir se dobro slažu, jer će krompir u blizini rena imati bolji ukus i biti zaštićen od štetočina, kao što se i kamilica seje blizu paradajza.

Najbolja komšinica u bašti

Šargarepa povoljno deluje na rast svih ostalih biljaka u povrtnjaku i cvetnim lejama, zbog čega zaslužuje titulu "najbolja komšinica u bašti", a crni luk i praziluk brane šargarepu od mušica. Obično blizu kuće naše pramajke su gajile narcis, "petlovo oko", krasuljke, jaglace, zumbul, obični i "duplovani", lalu, pristiglu u doba Osmanskog carstva, pazile zasad ruža da bi se rascvetao u maju i sejale sitno seme malog domaćeg karanfila, koji tek u leto otpušta svoj snažni miris. Našle bi se u bašti i divlje i poludivlje biljke začinskog tipa; čubar, anis, mirođija, nana i druge. 

Protiv štetočina i biljnih bolesti preci su se borili kako su znali pre nego što je pronađena hemija koja se danas koristi. Snalazili su se, pokušavali, a uspele pokušaje unosili u celokupan fond znanja o svom poslu. Kuvali su koprive, pa tom tečnošću, čim se ohladi, polivali biljke. Na isti način, samo u različitoj razmeri, pripremali su sredstvo za prskanje od odoljena, rastavića (preslice), gaveza, crnog i belog luka, u novije vreme od listova paradajza i duvana.

Nijedno od ovih sredstava ne menja ukus povrća, a srazmerno su delotvorna. U stvari, tečnost dobijena kuvanjem duvana služila je da mirisom otera štetočine, a ne da ih istrebi, govore i danas poljoprivrednici koji ne koriste mnogo hemije u procesu odgajanja povrća. 

I pre toplih leja i plastenika, nekadašnji poljoprivrednici su znali da povrće i cveće, ako nema kiše, a proleće bude hladno, treba zalivati mlakom vodom. Većina ovih znanja može da se primeni i danas, naročito u malim porodičnim baštama, iako poljoprivrednici imaju na raspolaganju više podataka i neuporedivo bolju opremu za rad od nekadašnjih. 

Izvori: Moj bio vrt, Marija Omahen, posebno izdanje revije "Zdravlje", Ljubljana 1986. i NIP "Mala poljoprivredna biblioteka" (časopis), Beograd, 1973. 


Tagovi

Dobri odnosi među biljem Prirodna zaštita bilja Organski uzgoj povrća Đubrenje zemljiša Slaganje bilja


Autorka

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorka tri romana i pesnikinja u ilegali. Sarađivala je sa redakcijama glasila Republika, Helsinška povelja i sa većim brojem portala. Posebno interesovanje pokazuje za život žena na selu. Vodi rubriku "Kikindski nostalgični život" za "Kikindske".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Primer jednog od mnogobrojnih bezbednosnih izazova koje sa sobom donosi bavljenje poljoprivredom. Naime, zbog visokog nagiba a malog ugla u odnosu na put sa kojim se ukršta, ova ćuprija predstavlja jedno od najnebezbednijih prelaza u katast... Više [+]