Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pogled u prošlost
  • 13.03.2022. 13:30

Lek i hrana koja pecka - koje su sve blagodeti koprive?

Od starine poznata lekovita biljka potpuno je opravdala svoj ugled u svetlu savremenih istraživanja. Otkrivamo zašto "neće grom u koprive" i šta sve leči ovaj korov?

Lek i hrana koja pecka - koje su sve blagodeti koprive?
Foto: Depositphotos/Xalanx
  • 668
  • 58
  • 0

Kopriva je poljoprivrednicima poznata biljka još od nastanka poljoprivrede u Evropi, kako izgleda: nalazila se u usevu, na livadama i u šumi, a pojavljivala se nekad i pre početka proleća. Pošto izaziva snažan svrab i reakciju kože kao na opekotine, moglo bi se očekivati da je ljudi unište čim je vide. Naprotiv, ova korovska biljka je od starine poznato lekovito sredstvo, a služila je i kao hrana.

"Žari i pali"

U oskudna vremena, siromašnije poljoprivredne porodice pravile su od brašna i kopriva neku vrstu hleba. Od koprive se kuva čorba, njeni listovi se koriste kao zamena za spanać u pitama zeljanicama i varivu, a smatra se i da je veoma zdravo krajem zime i početkom proleća jesti "čimbur na žari", to jest jaje "na oko" sa koprivom. "Odrasla na koprivama", kaže se za osobu koja se "pogospodila" i obogatila, pa zaboravila sirotinjsku hranu iz rodne kuće. 

Ojačajte imunitet na potpuno zdrav način - pomoću koprive

U narodnoj medicini kopriva se koristila kao sredstvo za opšte jačanje organizma, "čišćenje" krvi, za zdrave zube i kosti, lepu kosu i imunitet, protiv groznice, jakih krvarenja i žutice. Dodavana je u ishranu trudnica i dojilja, smatralo se da deluje protiv senilnosti i veneričnih bolesti, a zbog njene osobine da "žari" izgleda su verovali da poseduje i afrodizijsko dejstvo.

Za zdravlje ljudi i stoke

Savremena istraživanja su u potpunosti potvrdila većinu ovih verovanja, dokazujući da kopriva sadrži selen, gvožđe, kalcijum, mangan, magnezijum i čitav spisak vitamina i minerala neophodnih organizmu, tako da je treba koristiti u svakom životnom dobu, može i svakodnevno. Deluje i protiv bolesti savremenog doba, suvišne telesne težine i upala prostate. Ublažava tegobe dijabetesa, artritisa i raznih drugih bolesti i stanja. Dobra je dopuna mnogim terapijama, osobito kod krvarenja, a po pravilu se dobro podnosi. Koristi se (od davnina) svež list i osušen koren koprive, čaj od koprive, a još od srednjeg veka poznat je tonik od soka koprive sačuvan u alkoholu ili u medu.

Kad pusti seme, ovu biljku možemo dalje razmnožavati (Depositphotos/gwolters)

Stočari starih vremena dodavali su koprivu u stočnu hranu, kad je zima već na izmaku a još nije vreme da se stoka istera na pašu, "radi zdravlja i izobilja mleka". Pojedini to rade i danas, naročito u ishrani živine.

"Zaštita" od Peruna

Osim konkretnog, dokazanog povoljnog dejstva na zdravlje, kopriva ima i izvesne "zaštitne" moći u koje su verovali nekadašnji poljoprivrednici. Poznati izraz "neće grom u koprive" u polupodrugljivom značenju - neće se to baš tebi dogoditi, za nekadašnje ljude imao je sasvim drugo značenje. Kopriva je jedna od biljaka posvećenih Perunu Gromovniku, zato služi kao zaštita od groma.

Čobani i ostali poljoprivrednici koji su mnogo vremena provodili napolju, kačili su koprive za kapu ili za pojas čim primete olujne oblake. Koprivu su stavljali u kolevku gde spava beba, da detetu ne naudi "senka" - neka zla sila koja oduzima snagu. Korenom koprive promešali bi žito pred setvu, pa onda taj koren zakopali u sred njive, da letini ne naškodi grad, a sokom od koprive mazali su vimena stoci, da "činilice" (veštice) ne mogu da oduzmu mleko. 

Kopriva je tokom dugih vekova potpuno opravdala poverenje koje su ljudi imali u nju. A svrab i peckanje koje izaziva kad je neko neoprezno uhvati rukom bez rukavice ili nagazi - prolaze relativno brzo i ne ostavljaju nikakav trag niti štetnu reakciju. 


Tagovi

Kopriva Perun Peckanje Lek Imunitet Hrana Stoka


Autorka

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorka tri romana i pesnikinja u ilegali. Sarađivala je sa redakcijama glasila Republika, Helsinška povelja i sa većim brojem portala. Posebno interesovanje pokazuje za život žena na selu. Vodi rubriku "Kikindski nostalgični život" za "Kikindske".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Erwinia amylovora, prouzrokovač bakterijske plamenjače jabučastih voćnih vrsta u povoljnim uslovima može da nanese 100%-nu štetu, pogotovo u zasadima dunje. Jedna od najvažnijih mera u borbi protiv ovog upornog patogena je obavezno uklanjan... Više [+]