Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pogled u prošlost
  • 05.05.2024. 09:00

Praznik kao u stara vremena: Otkud crveno jaje i običaj tucanja?

U poljoprivrednim domaćinstvima zadržala se u najvećoj meri većina starih običaja za Uskrs, pre svega farbanje što veće količine kokošijih jaja u žive boje, naročito u crvenu.

Praznik kao u stara vremena: Otkud crveno jaje i običaj tucanja?
Foto: Depositphotos/tchara
258
42
0

Vaskrs je ne samo najveći praznik u hrišćanstvu, nego, po svemu sudeći i najstariji. Veselin Čajkanović (1881. - 1946.), akademik, etnolog, filolog, univerzitetski profesor i prevodilac sa više jezika, svedoči u svojim delima da je većina običaja povodom Uskrsa preuzeta iz prehrišćanskih vremena i da je u pitanju bio prvenstveno praznik proleća.

U većini tih starih vera božanstvo umire (ili biva ubijeno) i ustaje iz groba posle nekoliko dana, što je poljoprivrednicima bilo potpuno blisko, jer su videli na primeru semena posejanog u zemlju, koje posle nekoliko dana nikne i tako pokaže da je život neuništiv.

Kuvana jaja, hleb i luk

U poljoprivrednim domaćinstvima zadržala se u najvećoj meri većina starih običaja, pre svega farbanje što veće količine kokošijih jaja u žive boje, naročito u crvenu. Za ovaj obavezan postupak istoričari hrišćanstva daju više objašnjenja. Manje je poznato ono o četiri rimska vojnika koji su čuvali grob raspetog Hrista. Bila je noć između subote i nedelje, a oni su popili dosta vina i mezetili kuvana jaja, hleb i luk. Onaj vojnik, koji je leđima bio okrenut grobu, svaki čas se osvrtao preko ramena, zbog čega su mu se njegovi drugovi mnogo smejali: "Zar se ti bojiš da bi ovaj čovek mogao da ustane iz mrtvih? To ne može biti, pre će ova kuvana jaja od belih postati crvena."

Značenje crvene boje (foto: Depositphoto/viperagp)

U tom trenutku, pred zoru, jaja odjednom dobiše crvenu ljusku, a njih četvorica, kad su pregledali grob i videli da je prazan, pobegoše s tog mesta i iz rimske vojske u najvećem strahu. Po drugoj verziji, zasluga pripada Mariji Magdaleni. Ona je rimskom caru odnela crveno obojeno jaje i objasnila mu čudo vaskrsenja poredeći život sa piletom koje razbija ljusku jajeta. Inače, ljuske obojenih jaja nalažena su u grobovima starim od 4.000 do 6.000 godina, širom Evrope i velikog dela Azije. Vuk Karadžić (1787. - 1864.) svedoči da je običaj u potpunosti poštovan u doba njegovih istraživanja.

"O, Vaskrseniju se tuku šarenim i crvenim jajima to jest udaraju vrhovima jaje o jaje, pa kome se razbije, ono uzme onaj koji je razbio. To čine kod namastira (manastira) i kod crkve i nepoznati ljudi, ali treba najprije da vide jaje jedan drugome, jer neki probiju jaje odozdo te iscijede žujce i bjelance, pa naliju voska da je tvrđe", beleži Karadžić.

Tucanijade

U ovom običaju je očigledno koren svih "tucanijada" koje se danas održavaju u Srbiji, čak je i varanje sa voskom ostalo isto. Jedino što je u Vukovo doba razbijanje jaja praktikovano posle službe u crkvi i nije trajalo dugo, dok se danas "tucanijade" pretvaraju u pravi društveni događaj za celo selo, sa takmičenjem, nagradama, celodnevnim programom i koncertom uveče, vašarom i višenedeljnim pripremama u kojima takmičari traže jaja sa najtvrđom ljuskom obilazeći sve salaše i prošlogodišnje pobednike.

U poljoprivrednim domaćinstvima današnji praznik se proslavlja po ugledu na stara vremena: priprema se bogat ručak na kome su obavezna i jela od mladog zeleniša (zelena salata, spanać, rotkvice), meso, slatkiši, ofarbana jaja i naravno velika količina alkohola. Kuća i sto ukrašavaju se zelenilom i cvećem, negde vrbom ili jasikom, travom, jorgovanom, đurđevkom i lalama, naročito crvenim. Sad postoji čitava industrija uskršnjih ukrasa koji se kupuju u prodavnicama, ali, tradicionalno nastrojene domaćice uvek više vole da same naprave dekoraciju.

Bojenje u lukovini (foto: Julijana Kuzmić)

Obojena jaja ukućani će u veselju, posle mesa, a pre kolača, porazbijati među sobom, a ko razbije više jaja, pobeđuje u ovom malom takmičenju. Kako po pravilu drže živinu, poljoprivrednici obično imaju i najviše jaja za bojenje i ukrašavanje, prirodnim bojama iz biljaka, kupovnim iz marketa, prehrambenim bojama za jači efekat ili nekim neočekivanim sredstvom. Najvažnije je da su sve ove boje neškodljive za ljudsko zdravlje, pa, ako baš i probiju ljusku i budu pojedene, neće biti nikakvih posledica.

Osim onih očekivanih, jer, kad se posle posta, ko je postio, pojede veća količina mesa i tvrdo kuvanih jaja, događa se da stomak zaboli.


Tagovi

Farbanje jaja Vaskrs Običaji za Vaskrs Crveno jaje Tucanijada Post Vaskršnja trpeza


Autorka

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorka tri romana i pesnikinja u ilegali. Sarađivala je sa redakcijama glasila Republika, Helsinška povelja i sa većim brojem portala. Posebno interesovanje pokazuje za život žena na selu. Vodi rubriku "Kikindski nostalgični život" za "Kikindske".

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Vreme je za kupovinu novogodišnje jelke! Raspitali smo se koje su cene prirodnih jelki u rasadnicima širom Srbije. A znate li kako da ih sačuvate od propadanja? Više o tome čitajte uskoro na portalu!