Sektor se pokrenuo, a Vinska vizija Otvorenog Blkana postaje sve značajniji igrač na mapi svetskih vinskih sajmova.
Dobro je. I konstantno je. I raste od 2000. godine. I nastaviće da raste. Reč je o vinogradarsko-vinarskom sektoru kod nas. Nečemu retkom u poljoprivredi o čemu možemo pohvalno da govorimo. Argumentovano.
Dežurni kritičari naravno da će naći dlaku u jajetu. U tipu, "lako je da raste, kad je 2000. godine skoro da je bilo pred nestajanjem". Mislim na proizvodnju kvalitetnih vina. Da, baš tako je bilo. Proizvodili smo, uglavnom, nekvalitetna vina. Čokoti opterećeni velikim rodom. Loše grožđe, takvo i vino. Plasman u rinfuzi. Na galone. I nije ni čudo što se "špriceralo" u tom obimu. A koliko njih danas meša vino i vodu? U tragovima. I verovatno da okruženje sa podsmehom gleda retke koji se odluče na tu "akciju".
Promene 2000. godine su bile "okidač". Dominantno, "stvar" su "povukli" oni koji su imali hrpu novca na gomili stečenu devedesetih. Angažovali su najbolje agronome, tehnologe ,pa i gastronome. Proizvodili grožđe. Prerađivali ga u vino. A posle se to, logično, nastavilo sa vinskim turizmom. Sektor se pokrenuo.
Danas, niko ko je u sektoru ne može sebi da dozvoli da proizvodi nedovoljno dobro vino. Tržište će ga kazniti.
Što zbog naših najboljih proizvođača, što zbog uvoza. Promenile su se navike potrošača. Uostalom, ako ste ljubitelj vina, setite se kada ste poslednji put pili presumporisano ili vino koje je oksidiralo? Upravo vam o tome pričam.
U tom vinskom mozaiku, savršeno se uklopila "Vinska vizija otvorenog Balkana" (Wine Vision by Open Balkan), čije je četvrto izdanje održano od 22. do 25. novembra na Beogradskom sajmu. Po veličini, opet četvrtog, vinskog sajma u Evropi.
Prvo da se suočimo sa "širom slikom". Obilazeći izlagače, svakom sam, između ostalih postavio i sledeće pitanje: "Prema vašem mišljenju, u čemu je značaj Vinske vizije otvorenog Balkana?"
Možda mi je najbolji odgovor dao Jordan Trajkov, vlasnik vinarije "Popova kula" iz Kavadaraca, Severna Makedonija. Jordan je konstatovao da otkako je pokrenuta "Vinska Vizija", vina iz Srbije na ino tržištu postižu znatno veću cenu. Kako reče, "odavno ste nas 'prešišali' sa cenom u izvozu".
Kako je to postignuto? Uglavnom, "jedan čovek" je odlučio da hoće najbolji sajam vina u ovom delu Evrope. I to je dobio. Iz budžeta se nije žalo novca. Angažovao je najbolje operativce, ljude sa iskustvom u ovom poslu. Oni su postigli traženo. Dovedeni su iz sveta "vinski autoriteti". Vinski trgovci, novinari, influenseri ,a svake godine tu je sve više osoba sa titulom "Master of wine". U ove četiri godine, raširila se priča o karakteru kvalitetnih vina iz Srbije.
Kako internacionalnih, poput kaberne sovinjona, merloa, sovinjona belog, šardonea, do naših lokalnih ili odomaćenih sorti poput prokupca, tamjanike, grašca, zatim novostvorenih sorti probusa, sile, neoplante, morave...
Kroz brojeve, najveći regionalni vinski događaj tokom četiri dana okupio je više od 600 izlagača iz 34 zemlje. Više od 1.500 poslovnih sastanaka održanih putem Open Balkan B2B platforme, 88o uzoraka vina na ocenjivanju Open Balkan Wine Trophy, 12 dodeljenih trofeja.
U četiri hale Beogradskog sajma bilo je vinskih iznenađenja, ali i izuzetnih vina koja se piju "jednom u životu".
Od čak 880, izabrano 12 najboljih vina sajma "Vinska vizija Otvorenog Balkana". Evo koja su
Vinarije iz Severne Makedonije su se pojavile, u tradicionalno, najjačem sastavu. U italijanskom paviljonu predstavilo se 67 vinarija, zahvaljujući agenciji za spoljnu trgovinu ICE. Od Sicilije do Friulija. Od juga do severa. Po prvi put sam mogao da probam vrhunska vina Tunisa. I Kinezi su sve brojniji na sajmu. I tako dalje.
Deo sa destilatima, sa stotinak izlagača, bio je odlično posećen, a predstavljene rakije potvrđuju da su naši proizvođači našli su balans između tradicije i zahteva tržišta. Od svih rakija, više od 70 odsto su bile šljivovice, ali nisu izostale ni vrhunske kajsijevače, dunjevače, kruškovače i lozovače, a proglašene su i one najbolje. Dizajn ovih, sada se može već reći, vrhunskih brendova, zaslužuje jedan poseban članak.
"Food vision" sa kulinarskim ekspertima, takmičenjem mladih kuvara i ponudom jedinstvene hrane samo je upotpunio događaj. Masterklasovi ili jednostavnije rečeno radionice potvrdili su opravdanost. Od brojnih, posetio sam onu na kojoj nas je Kerolajn Gilbi MW, provela kroz osam najboljih šardone Srbije.
Ova žene ispoljava neverovatnu strast na svojim nastupima. Školski primer kako se predaje tako da u publici ne ostane niko ravnodušan. Izuzetno je bilo zanimljvo na radionici na kojoj su nas urednici bloga "Rakija" uglavnom proveli kroz vrhunske rakije Srbije.
Treba spomenuti i da je ovaj sajam stekao status "UFI Approved Event", koji dodeljuje UFI – Globalno udruženje sajamske industrije, najznačajnija svetska organizacija u ovoj oblasti. Ovaj status predstavlja globalno priznatu garanciju kvaliteta i dodeljuje se sajmovima koji ispunjavaju jasno definisane međunarodne standarde, uz obaveznu nezavisnu reviziju ključnih pokazatelja – od ukupne izložbene površine, broja izlagača, do broja poseta i posetilaca.
Kako je saopštio Beogradski sajam, Vinska vizija Otvorenog Balkana tako postaje prvi i jedini sajam vina, hrane i turizma u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana sa ovom oznakom čime dodatno potvrđuje poziciju centralnog mesta susreta vinske, rakijske i gastronomske industrije u ovom delu Evrope.
Glamočić: Država nastavlja ulaganja u vinski sektor - novi pravilnici i podsticaji do kraja godine
Izlagače sam pitao i šta ove godine nije bilo na nivou ove vrhunske manifestacije. Pritužbe su se odnosile na servis (led, voda), neki su se žalili da mobilna aplikacija za B2B sastanke nije bila upotrebljiva, masterklasovi su bili u prostoru u kome je bilo 30+ stepeni, posetilaca je bilo evidentno manje nego prethodnih godina. Bilo je onih koji su zaključili da je bolje da je sajam počeo u četvrtak, pa trajao do nedelje nego što je bio od subote do utorka ... I dalje. Ostaje samo da organizatori sagledaju opravdane pritužbe i isprave ih do narednog izdanja.
I za kraj, a ne manje važno, loše je to što dobar deo javnosti "Wine vision by open Balkan" povezuje isključivo za ličnost predsednika. Zato su i učestale glasine da će sajma biti dok bude ove političke garniture na vlasti u Srbiji. Sajam bi svakako trebalo učiniti samoodrživim na korist celokupne vinske scene.
Tagovi
Autor