Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Od 1. decembra, sudeći prema pravilniku koje je Ministarstvo poljoprivrede donelo u avgustu, dozvoljena koncentracija aflatoksina ponovo se spušta, sa 0,25 na 0,05 mikrograma po kilogramu mleka. To je nivo koji važi u Evropskoj uniji. Ipak, proizvođači mleka tvrde da bi to ove godine bilo neizvodljivo i da bi to bio veliki udarac na njihovo poslovanje. Predsednik Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga Goran Vasić kaže da oni ne mogu to da to ispune. ”Imamo katastrofalnu godinu kada je u pitanju suša. Ona je ta koja donosi aflatoksin, imali smo oko 60 izuzetno vrelih dana gde je kukuruz spržen i zbog toga imamo i ogromnu količinu aflatoskina“, pojašnjava on. Vasić dodaje da se oni trude da što više smanje nivo afatoksina, ali da je u ovakvoj situaciji nemoguće dostići taj nivo. ”Mi njega rešavao adsorbentima i mešanjem zdravog i tog bolesnog kukuruza, čime se smanjuje srednja vrednost aflatoksina u kukuruzu“, objašnjava Vasić. #nivoaflatoksinaumleju