Iako se u Srbiji krompir često doživljava kao ”skromna“ kultura, reč je o biljci od globalnog značaja, koja se nalazi među pet najzastupljenijih u svetu. Dok Evropa dominira u preradi i inovacijama, domaća proizvodnja i sorte pokazuju potencijal koji još uvek nije dovoljno iskorišćen. Nedavno osnovano Udruženje za krompir Srbije najavljuje novi talas povezivanja i razvoja ovog važnog sektora. Naime, 30. maja ove godine, na Svetski dan krompira, u Guči je osnovano Udruženje za krompir Srbije. Udruženje će delovati kao mesto okupljanja svih aktera iz sveta krompira – od poljoprivrednih proizvođača, naučnih institucija, obrazovnih ustanova, do prerađivača, trgovaca, ugostitelja i potrošača. Osnovni cilj je povezivanje i zajedničko delovanje u cilju unapređenja proizvodnje, prerade i promocije krompira u Srbiji. Ovo udruženje otvara nove mogućnosti za saradnju, razmenu znanja, zajedničke projekte i promociju krompira kao važne strategijske kulture u poljoprivredi Srbije – navedeno je saopštenju Udruženja za krompir. #udruzenjezakrompir