Srbija ima potencijal da postane konkurentan i pouzdan proizvođač hrane u regionu, uz primenu klimatski pametnih i održivih poljoprivrednih praksi i sprovođenje reformi koje će ojačati otpornost sektora, ocenio je Nabil Gangi, zamenik regionalnog predstavnika Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) za Evropu i centralnu Aziju. ”Srbija ima bogatu poljoprivrednu tradiciju i ogroman potencijal da bude lider u izgradnji održivih prehrambenih sistema. Ali obezbeđivanje zdrave, bezbedne i hranljive hrane za sve zahteva kolektivnu odgovornost – od poljoprivrednika i donosilaca odluka, do preduzeća i potrošača“, poručio je Gangi. Prema njegovim rečima, srpski poljoprivredno-prehrambeni sektor suočava se s ozbiljnim izazovima – od klimatskih promena, suša i poplava, do strukturnih ograničenja poput usitnjenog zemljišta i starenja poljoprivrednog stanovništva. Ipak, Srbija ima značajne razvojne šanse zahvaljujući rastu izvoza, modernizaciji proizvodnje i sve većem usvajanju digitalnih i klimatski pametnih tehnologija. #odrzivapoljoprivreda