Ne peče se bundeva samo u rerni, nego i u kazanu
Zdrava je bundeva, zdrava je rakija, zašto to ne pretočiti u jedan proizvod? Tom idejom se vodio Silvester Ruskovski iz Kucure pre desetak godina kada je shvatio da mu kao nusproizvod u proizvodnji semenki ostaje meso ludaje. Znao je da je ovo povrće zdravo, da se ne prska i da se kašice i sokići za decu izvoze u Nemačku i Sloveniju, tako da je odlučio da pokuša da uradi ono što niko do tada u Srbiji nije - da bundevu ispeče, ali ne u rerni, već da on nje napravi rakiju.
Dodaje da se kod njega svaka rakija može probati (što potvrđuje slika ispod), a dobra je samo ona koja ti prija dok je piješ - da je dovoljno jaka, ali da nije ni prejaka, ni preslaba. Rakija od bundeve je upravo takva, izuzetno lepo miriše i najbolje ide uz pihtije.
U proizvodnju je uključena Silvesterova supruga, ćerka i dva sina. Bundevu gaje u Kucuri, a ostalo voće na imanju na Rudniku.
Pored pomenute rakije, za tržište izdvajaju i rakiju od duda (dudovača). Proizvode i rakije od kruške, šljive, kajsije, grožđa, dunje, liker od višnje. Prave i džemove od šljive, kajsije, suše i prodaju nanu za čaj, imaju hladno ceđeno ulje od suncokreta, paradajz sok i semenke tikve.
Proizvode najviše plasiraju na sajmovima i manifestacijama, a pored toga ih šalju kupcima brzom poštom na kućnu adresu.
Ako vas put nanese na neku manifestaciju, obavezno potražite Silvestera i probajte njegovu rakiju od bundeve.