Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Kako od jedne grane dobiti više ožiljenih reznica smokve 👩‍🌾

Ožiljavanje reznica smokve je zaista jednostavan proces, i na ovaj način se može razmnožiti bilo koja sorta.

Smokva je zdrava, puna je vlakana, minerala i vitamina. Može da se jede sirova, sušena, u kolačima, od nje se pravi džem, rakija, i meni omiljeno slatko (još kad se kuva sa rozetlom 😋). 

Moj motiv za ožiljavanje reznica je bila puna kesa krupnih, sočnih i slatkih smokvi koje mi je stric doneo krajem jula. ☀️

Odluku da od njega uzmem reznice sam donela tek u martu, tačnije, 14. marta, kada je priroda već počela da se budi. 

Reznice se prave tako što se makazama za orezivanje iseku grane, a od njih naprave manje, dužine oko 20 cm. Svaka grana ima veći broj pupoljaka, a kada pripremamo reznice, važno je da jedan od njih ostane pri vrhu, kako ne bi bio u vodi. Iz njega će da izbiju nove grančice, dok će se na delu koji je bio u vodi pojaviti korenčići. Ja sam moje reznice držala u teglama, na prozoru, i menjala vodu na 10-15 dana. 

Bile su spremne za sadnju 11. maja, što znači da je proces trajao 2 meseca. Odlučila sam da ih prvo posadim u saksije, da ojačaju do jeseni. Tokom jeseni je veća mogućnost da se sadnice prime, ali nije greška ni ako se posade u proleće. Zemlja koju sam koristila bila je iz naše bašte, pomešana sa 30-40% komposta (sa naše kompostne gomile). 

Na slici ispod je jedna uspešno ožiljena reznica koja je u našem dvorištu na selu. 😊 Nju je mama posadila prošle godine na jesen. 

reznica smokve

Smokva voli zavetrinu, te gledajte da joj nađete takvo mesto. Biće vam zahvalna - obilno će rađati. 🙂 Ukoliko kao ja ne uspete da sve sadnice udomite na vreme, nađite im mesto na kom im neće biti hladno tokom zime (dovoljno je da to bude neka nus prostorija, šupa, letnja kuhinja). 

Slikovit prikaz celokupnog procesa pogledajte 📷 ovde

Ako krenete danas, početkom maja možete u bašti imati smokvu koje ste sami odnegovali. 🙂

#Smokva #UradiSamNaSelu