Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Pravo je vreme za berbu sremuša 🐻

U narodu poznat i kao divlji beli luk i medveđi luk, ovo je biljka koja je hrana, lek, i začin.

Nakon buđenja iz dugog zimskog sna, medvedi jedu samo sremuš 2-3 nedelje kako bi očistili organizam i povratili snagu. Na mene je delovao suprotno - učinio je da se osećam pospano, na čemu mu je Dragan bio sigurno zahvalan (manje sam brbljala 😂). 

Dragan je moj bivši kolega sa terena, agronom sa više godina radnog iskustva u poljoprivredi nego što ja imam godina, jednom rečju - enciklopedija, i to otvorena. U penzionerskim danima pčelari 🍯 i ima još uvek strpljenja za nas radoznale i pričljive.

Nas dvoje smo se jednog nedeljnog jutra uputili ka manastiru Petkovica na Fruškoj Gori jer u obližnjoj šumi raste ova čudesna biljka koja je čak 20 puta lekovitija od belog luka. Tajna je u alicinu koji nastaje, najjednostavnije rečeno, u trenutku kada se kida list sremuša - dok ga beremo ili seckamo. 

petkovica fruška gora sremuš

Kako alicin deluje na naš organizam?

Ovo jedinjenje se ponaša kao razređivač u našim krvnim sudovima i čisti sve što mu se nađe na putu. Samim tim reguliše nivo holesterova i triglicerida na prirodan način, snižava krvni pritisak, čisti creva. Najjači je prirodni antibiotik, a pored toga ima i antivirusna i antigljivična svojstva (bakterije, virusi i gljivice). Sve u jedan.

Naravno, nije sve tako jednostavno, ali za sve postoji rešenje. 🙂 Sremuš u organizam treba da se unosi 5-7 dana u kontinuitetu kako bi količina alicina dostigla nivo koji je potreban da bi očistio krvne sudove. Ukoliko se uzimanje prekine samo jedan dan, ciklus je potrebno ponovo započeti. S obzirom da je za veliki broj nas nemoguće da 7 dana provedemo u šumi i grickamo sremuš, možemo da napravimo tinkturu. 

Zašto pravimo tinkturu od sremuša u šumi?

Da bismo sačuvali alicin u što većim količinama. Ovo hemijsko jedinjenje se gubi nakon branja prosečno 2-3% tokom jednog sata. Pravljenjem tinkture u šumi sačuvaćemo skoro celokupnu količinu alicina. Tinkturu pravimo tako što otprilike ⅔ posude (obična staklena tegla) napunimo listovima sremuša koji smo sitno iseckali i na to sipamo rakije koliko stane. Treba da odstoji 40 dana, da se vremena na vreme promeša (svakodnevno bi bilo najbolje), procedi kroz gazu i istisne sve iz listova.

Pored tinkture, lekovita svojstva sremuša na sličan način možemo sačuvati ukoliko ga pomešamo sa medom. Zamrzut ili osušen sremuš će izgubiti alicin, ali će zadržati vitamine i minerale. Još jedna ideja je pesto od sremuša koji možete napraviti po povratku iz šume. Pesto se pravi tako što se u blenderu izmiksa sremuš sa maslinovim uljem. U to se doda so, sok od limuna i orasi (ili neki drugi orašasti plodovi koje volite) po ukusu. 😋

Ukoliko ste u potrazi sa medom i rakijom od proverenih malih prozvođača, pišite. 😊

I naravno, ne propustite priliku da sremuš jedete dok ga berete. Gde god da sam ove godine brala sremuš, bilo je i plućnjaka. Njega takođe možete da konzumirate. Odličan je za čišćenje organa za disanje. 

Ukoliko niste sigurni da li je biljka koju ste ubrali sremuš, protrljajte je i po mirisu ćete znati. 😀

P.S. komunalne službe na Fruškoj Gori ne postoje. Čuvajte je da nam i dalje bude lepa - ne ostavljajte smeće za sobom. 

Slike našeg izleta do manastira Petkovica, Šišatovac i obližnje šume u kojoj raste sremuš su 📷 ovde

#NPFruškaGora #LekoviteTravke #DivanKićeniSrem #DanNaPlanini