Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

PRIPREMA STAJNJAKA.Nemački agronom Kranc 1928. godine predložio je pripremu stajnjaka po blagorodnom ili prelaznom tipu.
Stajnjak se iznosi nedaleko od staje (ali ne suviše blizu) i stavlja na betoniranu površinu na jednu gomilu. Drugog dana stajnjak se iznosi na drugu gomilu i to ponavljamo na obe gomile do sedmog dana. Navedene gomile su u rastresitom stanju, gde se omogućava razvoj aerobne mikroflore. Osmog dana stavlja se nova količina na prvu gomilu i taj postupak se ponavlja do četrnaestog dana. Petnaestog dana, stajnjak se iznosi i stavlja na drugu gomilu i taj postupak se nastavlja do dvadesetprvog dana. Usled sabijanja stajnjaka nastupa druga faza fermentacije, koja se obavlja u anaerobnim uslovima. Na ovaj način dobija se dosta stajnjaka, manji su gubici u suvoj materiji i azotu, a kvalitet je odličan. Za razliku od hladnog načina pripreme stajnjaka koji se obavlja u anaerobnim uslovima i temperaturi do 300C, gde su gubici organske materije do 15 %, ali u ovom slučaju razlaganje organske materije je slabo, te ne dovodi ni do dovoljne humifikacije. Kod blagorodnog tipa pripreme stajnjaka, gubici organske materije su do 30 %, a razlaganje organske materije dobro, dolazi i do humifikacije, tako da je kvalitet stajnjaka odličan i on ima čokoladnu boju. Topli način pripreme stajnjaka nije za preporuku, jer razlaganje organske materije ide i do 50 %, usled visoke temperature pripreme (do 600C) i prisustva aerobnih mikroorganizama, a gubitak azota volatizacijom (gubici gasovitog azota u obliku amonijaka - NH3) je povećan.
Treba praviti razliku između humizacije, koja predstavlja unošenje organske materije sa humusom (huminske, fulvo kiseline i dr.) u zemljište i humifikacije, koja predstavlja stvaranje humusa iz organske materije ili u zemljištu uz aktivnost odgovarajućih mikroorganizama (obrada, dipl. ing. S. Nekić, 2015.).
Stanko Nekić, dipl. ing. agronomije