Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

JALOVI UGAR U KOMBINACIJI SA FOLIJOM ILI HERBICIDIMA U VOĆNJACIMA.

Način je održavanja zemljišta u voćnjaku u stalno obrađenom stanju. Sastoji se od osnovne duboke obrade koja se izvodi u jesen na dubini 9 - 15 cm posle razbacivanja mineralnih i/ili organskih đubriva radnim telima koja iza sebe ostavljaju ravnu površinu (tanjirače, čizel plugovi i kultivatori), zatim nekoliko plitkih prolećno-letnjih obrada na dubini 5 - 7 cm. Prva obrada je na početku vegetacije kada se zemljište dovoljno prosuši, a poslednja krajem jula/početkom avgusta. Izvode se nakon nicanja korova ili pojave jače pokorice. Mogu se koristiti ista radna tela kao i za osnovnu obradu ili roto drljače, roto freze, setvospremači. Dve do tri plitke obrade ostvaruju isti efekat na vodni bilans zemljišta kao i jedno zalivanje.
Međutim, najbolje je da se zemljište održava u međurednom prostoru u vidu jalovog ugara, a redni prostor pokrije plastičnom folijom.
Dakle, malč folije sprečavaju isparavanje vode iz zemljišta, te tako osiguravaju veće količine vode u zemljištu povoljne za rast i razvoj biljke. Bez obzira na relativno brzu razgradnju, biorazgradive malč folije takođe povoljno utiču na povećanje sadržaja vode u zemljištu. Smatra se kako malč folije mogu podići temperaturu zemljišta, a na samu visinu temperature utiče boja malč folije. Povećanjem temperature zemljišta malč folije mogu ubrzati rast biljke, što dovodi do ranije berbe i u krajnjem slučaju do veće konkurentnosti na tržištu.
Kod nas se folija još praktično ne primenjuje za zastiranje zemljišta u drvenastih voćaka, uglavnom zbog visoke cene folija i njene ograničene trajnosti (obično 1 - 2 godine).
U voćarstvu se koristi tamna, najčešće polietilenska folija širine do 1 metra, debljine 0,15 - 0,20 mm. Postoje i PVC folije, koje traju do 4 godine i posle se uklanjaju.
Najčešće se pokriva zemljište u redu, između voćki gde je otežana mašinska obrada. Folija se postavlja kod mladih i starijih zasada.
Način postavljanja folija: Sa jedne i druge strane voćke se po dužini iskopa jarak 7 - 8 cm dubine i širine 10 - 15 cm. Zatim se folija nagrne prvo sa jedne strane u dužini 10 - 15 m, zatim se pređe na drugu stranu i pomalo zateže po širini i dužini i tako nagrne. Na mestu kada se naiđe na voćku vrši se presecanje folije do polovine tako da voćka ostane okružena folijom sa jedne i druge strane. Na tom mestu gde je folija presečena stavlja se zemlja kako je vetar ne bi pocepao. Između redova se obično ne postavlja, jer je na tim mestima moguća mašinska obrada u vidu jalovog ugara. Folija u redom prostoru voćaka dreba da zauzima širinu 1 m.
Ovaj kombinovani sistem je pogodan za održavanje zemljišta, gde padne manja količina padavina u toku vegetacije. Osim toga, posle dve do tri ili četiri godine korišćenja folije mlada stabla dovoljno razviju snažan korenov sistem, te folija kasnije i nije potrebna. Suzbijanje miševa i drugih glodara ispod folije sastavni je deo agrotehnike pri primeni ovog kombinovanog sistema. Posle skidanja folije, moguće je redni prostor držati čistim od korova bočnim frezama - pipalicama ili upotrebom herbicida, što je najčešći slučaj. Upotreba herbicida u rednom prostoru i jalovi ugar u međurednom prostoru se najčešće kod nas primenjuje, naročito u gustim zasadima voćaka, ali ipak treba dati prednost kombinaciji jalovi ugar i malč folija.

Autor, Stanko Nekić, dipl. ing. agronomije