Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

SPECIFIČNOSTI REZIDBE KAJSIJE.

Kajsija (Prunus armeniaca L.) je voćka toplog podneblja. Prirodno traži dosta prostora za uzgoj, dobro podnosi zimske mrazeve, ali u prinudnom mirovanju može izmrznuti. Rano cveta, pa često je oštećuju pozni prolećni mrazevi, te može doći do kompromitovanja berbe. U cvetanju i kiša može ugroziti donošenje plodova. Genetski je podložna alternativnom rađanju, koje može još više biti potencirano gore navedenim klimatskim faktorima. Osetljiva je na rezidbu usled naseljavanja tkiva raznoraznim gljivicama i bakterijama, a pojava smole na orezanom mestu izvlači vodu, dovodi do sušenja grana, a u krajnjem slučaju i cele voćke.
Naročito je važno orezivanje stabala kajsije napadnute monilijom. Njih treba orezivati odmah, čim se zaraza pojavi, ne vodeći računa o dobu vegetacije. Ovo zato da bi se sprečilo da bolest zahvati i starije drvo, koje može postepeno izumreti. Napadnute mladare i grančice treba skratiti tako da taj presek bude niži od zaraženog mesta za 10 - 12 cm.
Česta je pojava "iznenadne smrti" ili "apopleksije" voćke neposredno pred berbu. Karakteristično za kajsiju je i to da na starom drvetu i periferiji krošnje dolazi do jakog izbijanja mladara iz spavajućih pupoljaka. Za vreme mladalačkog perioda, po mogućnosti ne vršiti rezidbu, već vršiti otklon grana i grančica odbojnicima i povijanjem, uz pomoć armature (kolja i žica). Vodopije, još dok su zeljaste i male, ukloniti. Kada počne da rađa, kajsiju u najboljem slučaju rezati od kraja maja pa do 20. juna, eventualno posle berbe plodova. Zaustavljanje bujnosti vršimo "povratnim rezom" starijih grana na mlađu granu i proređivanjem grančica u unutrašnjosti krošnje. Neophodno je ostaviti što više mešovitih grančica srednje dužine i majskih kitica na dvo ili višegodišnjim granama. Kajsija koja se gaji na našim prostorima nije toliko visoka voćka i teži širenju vegetacije u vodoravan položaj, što dovodi do ranog prorođavanja, ako je rezidba pravilna i adekvatna primena ostalih pomo i agrotehničkih mera.
Pojedini autori preporučuju rezidbu kajsije na početku vegetacije do početka cvetanja, gde je neophodno izvesti "lagane" rezove na bujnim voćkama, odnosno vršiti proređivanje grančica smeštenih u najvišim delovima krošnje i koje su predugačke ili preguste. Idealno bi bilo sačuvati mešovite rodne grančice dužine 40 do 70 cm, koje daju kvalitetne plodove. Letnju rezidbu ili odstranjenje vrhova mladara za 1/3 vršiti u periodu krajem maja do 20. juna, samo u slučaju da su mladari duži od 30 cm. Tako dobijamo prevremene rodne grančice, otpornije na mrazeve. Ovu meru treba da prati đubrenje azotnim đubrivom i navodnjavanje. Povratnim rezom ostavljamo granu okrenutu prema gore i prema unutra, koja će kasnije pod teretom roda poprimiti prirodan položaj, odnosno prirodno će se saviti. Mešovite rodne grančice i majske kitice, koje se nalaze na starijem drvetu se obnavljaju kroz ciklus od 3 do 4 godine. To se vrši sporije nego kod breskve i to do 25 % rodnih grana godišnje.
Posle rezidbe vršimo premazivanje preseka pastom SANTAR - M (ima baktericidno delovanje i stimulatore za kalusiranje rana). Prethodno vršimo zaglađivanje preseka kalemarskim nožem. Kod rezidbe možemo izvršiti i dezinfekciju preseka 5 % - nim plavim kamenom, a zatim premazati preseke kalem voskom ili belom farbom za drvo.
Na mestu rezidbe može da se razvije Eutypa lata (armeniaca) i da izazove propadanje stabala. Ali za pojavu apopleksije je vezano više faktora: Pseudomonas syringae - parazit, Cytospora cincta - saprofit, a navodi se i gljiva Verticillium albo - atrum. Venu prvo pojedini delovi krune (lišće gubi turgor - klone, delimično se obezbojava), te zatim suši se celo stablo. Kada dođemo u voćnjak i ako je jedan deo grana ogoljen (osnova) i ako pri zasecanju nožem primetimo braon boju like - radi se o "apopleksiji". Ukoliko je lišće savijeno u vidu školjke - uzrok je nepodudarnost između podloge i plemke.

Autor, Stanko Nekić, dipl. ing. agronomije