GROŽĐANI MOLJCI.
I) Cvetovi, zelene i zrele bobice grožđa izgriženi ili izbušeni. Oštećeni organi zapredeni pređom. Na njima gusenica zelenkaste ili ružičaste boje (naraste do oko 10 mm).
- Grožđani moljci (Lobesia botrana i Clysia ambiguella) - Pepeljasti i žuti grožđani moljac.
- Najčešće i najvažnije štetočine vinove loze kod nas. U nekim krajevima skoro su redovna pojava, a u drugim se masovno javljaju samo u pojedinim godinama. Pepeljasti moljac ima godišnje tri, a žuti dve generacije godišnje.
- Generacija koja napada cvet suzbija se ako se nađe zaraza na oko 15 % pregledanih cvetova, generacija koja napada zelene bobice ako je zaraženo više od 5 - 7 % grozdova, a ona koja napada zrele bobice kada je zaraženo 1 - 2 % grozdova.
Rokovi suzbijanja zavise od izveštaja prognozne službe, te uputstva stručnjaka, ali najpovoljnije je suzbijanjem prve generacije sprečiti jaču pojavu ostale dve.
Za tretiranje se naročito preporučuju biološki insekticidi, koji su bezopasni za ljude i okolinu: To su Baturad, bactospeine - WP, biobit - WP (0,1 %), kojima se kod suzbijanja prve generacije doda 0,5 - 1 % šećera. Od hemijskih insekticida koriste se sledeći: Rimon 10 EC; laser; success; boxer; insegar; cascade; karate zeon; zolone liq. (0,2 %); poljotion, etiol tečni 500, insektin (0,2 %); agrohlorin, dihin, fumigan E - 50, nogos 500 - EC, nuvan 500 - EC (0,2 %); fastak 10 - SC, fastol (0,012 - 0,015 %); decis 2,5 EC (0,05-0,07 %); volley 20 - SP, mospilan 20 - SP, zlaticid (0,025 %); talstar 10 - EC, tajga (0,02 - 0,05 %); cipkord 20 - EC, cipermetrin 200 - EC, ciprazor 20 - EC, sucip 20 - EC, tajfun (0,03 % za prvu generaciju); sumi alfa 5 - EC (0,015 - 0,02 %); lannate 25 - WP (0,15 - 0,20%), lannate - 90 (0,045 - 0,055 %); enduro 258 - EC (0,03 % za drugu generaciju); nomolt (0,1 %); fury 10 - EC (0,01 - 0,015 %); imidan WP-50 (0,15-0,25 %); Prilikom prskanja treba tretirati isključivo delove loze, gde se nalaze grozdovi. Voditi računa o karenci, kada se tretira grožđe u zrenju!!!
Autor, Stanko Nekić, dipl. ing. agronomije