FORMIRANJE GIJO-PUSAREVOG UZGOJNOG OBLIKA VINOVE LOZE
Gijo - Pusarev način rezidbe je poboljšan jednogubi način rezidbe, jer se prave manje rane na čokotu (brže zarašćuju). Osim toga, postoji bolja mogućnost da se reguliše rodnost čokota, pošto se luk premešta s kraka na krak, kad jedan od njih oslabi. Na čokotu se nalaze 2 kraka, s tim što se na 1. kraku nalazi luk i kondir za zamenu, a na drugom kraku samo kondir. Rastojanje među čokotima je 1,5 - 1,8 m između redova, a 1 - 1,2 m u redu, a što zavisi od mehanizacije za međurednu primenu. Za naslon se koriste stubovi i 3 reda žice.
Noviji način formiranja ovog uzgojnog oblika. Gijo - pusarev uzgojni oblik karakteriše se visinom stabla 30 do 80 cm. Na jednom kraku se nalazi jedan luk sa najmanje 6 okaca i reznikom za zamenu, dok na drugom kraku jedan kratak kondir sa 2 okca koji daje lastare za premeštanje loze. Na levom kratkom kraku (D) ostavlja se reznik sa 1. okcem za zamenu, a na drugom kraku kondir sa 2 okca koji služi da se luk premesti sa jednog kraka na drugi i time izbegne izduživanje krakova i gubljenje osnovnog oblika za Gijo - pusarev način rezidbe. U ovom slučaju primenjuje se špalirski način gajenja, sa stubovima i 3 reda žice. Praktično, kroz crtež obeležen sa A, B, C, D, E, ilustrovan je jedan od načina formiranja Gijo - pusarevog uzgojnog oblika i premeštanje luka jednogodišnje loze sa jednog na drugi krak. Svaki rez obeležen je tako da je lako po godinama formirati ovaj uzgojni špalirski oblik, koji može biti i sa niskim stablom, te je moguće zagrtanje loze, čime se onemogućava izmrzavanje jednogodišnje loze, koja će dati rod naredne godine. Ipak, ovaj uzgojni oblik sa niskim stablom se retko primenjuje.
Autor, Stanko Nekić, dipl. ing. agronomije