BELI LUK (Allium sativum L.).
Karakterističan miris i ukus belom luku daju eterična ulja, koja čine smešu raznih sulfida i imaju fitocidno delovanje. Beli luk sadrži dosta vitamina, kao što su vitamin C, B1 i dr. Snažan je antibiotik, zatim proširuje sužene krvne sudove i tako snižava krvni pritisak. Utiče na smanjenje holesterola u krvi. Naučnici u velikoj Britaniji ističu da beli luk sprečava stvaranje krvnih pločica, koje uzrokuju nastanak ugrušaka u krvi i začepljenja krvnih sudova, što izaziva infrakt.
Dokazano je da Beli luk pozitivno utiče na metabolizam vitamina B1 u organizmu. Ima zaštitnu ulogu u sprečavanju štetnog delovanja olova iz zagađenog vazduha. Sprečava razaranje crvenih krvnih zrnaca izazvano teškim metalima, a zahvaljujući selenu i sumporu, kojih ima dosta u belom luku, potpomaže izlučivanje teških metala iz organizma.
Ima veliku ulogu u funkcionisanju rada srca i sprečavanju arterioskleroze. Smanjuje opasnost od raka želuca, a za 2/3 opasnost od raka debelog creva. Pruža dobru zaštitu od raka digestivnog trakta, zahvaljujući antibakterijskim svojstvima, pošto ubija bakteriju Heliobacter pylori.
Beli luk uništava crevne parazite, te služi kao lek protiv žuljeva i bradavica.
Selen u belom luku u jedinjenju sa vitaminima stvara lanac antioksidanata, koji sprečavaju oksidaciju slobodnih radikala, odnosno sprečava se oksidacija delova velikih molekula u organizmu, što inače dovodi do kancerogenog, mutagenog, teratogenog delovanja.
Pripremio,
Stanko Nekić, dipl. ing. agronomije