Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Nastavak Dunja (Cydonia sp.).Da bi dunjik redovno i obilno rađao i davao kvalitetne plodove potrebno je primenjivati redovno odgovarajuće agrotehničke mere, na koje ću se u daljem tekstu osvrnuti.
Đubrenje kompleksnim mineralnim đubrivima krajem novembra ili početkom decembra u količini 500 do 600 kg/ha formulacije 10:12:26, 8:16:24 ili slične. Tačan odnos komponenti i količine đubriva odrediti na bazi urađenih agrohemijskih analiza zemljišta.
Prihranu obavljati dva puta: na početku vegetacije sa 150 kg/ha KAN-a ili 100 kg/ha uree i posle cvetanja sa oko 100 kg/ha KAN-a.
Svake druge ili treće godine unositi po 20 do 30 t/ha zgorelog stajskog đubriva u redovima oko voćaka.
Zemljište održavati u vidu jalovog ugara ili kombinovano jalovi ugar i ledina sa mulčiranjem. U svakom slučaju u redu oko voćaka ne sme biti korovskih biljaka, a zemljište mora biti rastresito i obrađeno.
Navodnjavanje vršiti redovno u zavisnosti od količine padavina, a najmanje četiri puta u toku vegetacije: pred cvetanje, početkom juna, u julu, u avgustu, a u sušnim letima i u septembru radi uvećanja plodova. Norme zalivanja su 30 do 50 mm po jednom zalivanju i po metru kvadratnom. Dunji odgovara bilo koji način navodnjavanja, a na proizvođačima je da izaberu najracionalniji.
Pomotehničke mere. Rezidbu obavljati redovno u proleće u vidu proređivanja krošnje za bolje osvetljenje i provetravanje i za pospešivanje mladog prirasta na kome se formira rod. Za razliku od drugih jabučastih vrsta kod dunje se mogu prekraćivati i jednogodišnje grančice, ne samo za formiranje oblika krošnje već i za plodonošenje i ujedno ojačavanje skeletnih grana. Zelenu rezidbu obavljatu u junu proređivanjem vodopija i usmeravanjem grana. Ovu rezidbu treba obavezno da prati prskanje za sprečavanje širenja bolesti, naročito bakteriozne plamenjače.
Uklanjati trule, sasušene i moniliozne plodove radi sprečavanja širenja truleži plodova.
Vršiti redovnu kontrolu zasada na svakih 7 - 10 dana radi uočavanja i uklanjanja svake i najmanje pojave bakteriozne plamenjače dunje, čemu je ova voćna vrsta naročito podložna. Dunju prazitiraju brojne bolesti i štetočine. Program zaštite treba prilagoditi stanju na terenu, stepenu zaraze, starosti zasada, raspoloživim sredstvima na tržištu, itd.
Nekoliko zaštitnih prskanja u toku godine moraju se sprovesti kako bismo imali kvalitetan rod i visoke prinose. Najveće štete dunji nanose lisne vaši i smotavac ploda, zatim gljivična oboljenja trulež ploda i pegavost lišća i bakteriozno oboljenje plamenjača dunje i kruške, čiji je izazivač Erwinia amylovora. Virus kvrgavosti plodova se širi sve više i opasno ugrožava pojedine sorte (Hemus, Leskovačka), a mere borbe se svode isključivo na krčenje zaraženih stabala.
Berba dunje obavlja se početkom oktobra kada plodovi počnu dobijati intenzivnu limun žutu boju, a semenke su potpuno crne. Po vremenu zrenja najranije su sorte Morava i Asenica, zatim slede Vranjska, Leskovačka, Pazardžijska, Šampion, Hemus, a poslednja za berbu pristiže Trijumf. Razlika između najranije Morave i najkasnijeg Trijumfa može biti 15 i više dana, što je dobro za organizaciju berbe. Vrlo krupni plodovi omogućavaju laku berbu, a ona traje čak i do dve nedelje.
Čuvanje plodova dunje. Dunja se može relativno dobro čuvati pod uslovom da ne dođe do pojave fizioloških oboljenja, koja su ograničavajući faktor uspešnom čuvanju dunja. Prema Bünemanu i Hansenu (1972) dunja se čuva samo kada se ukaže preka potreba. Za duže čuvanje moraju se primeniti odgovarajuća prskanja u voćnjaku ili potapanje u odgovarajuće fungicide. Prema navedenim autorima, dunja se čuva oko 3 meseca na 0 - 2°C i pri relativnoj vlažnosti vazduha 90 - 92 %.
Manje količine dunje se mogu čuvati i u primitivnim uslovima. Kako se u nas dunja bere uglavnom kasnije, sredinom ili krajem oktobra, kada su dani već hladniji, ona se može uz dobro provetravanje podruma i drugih podobnih prostorija čuvati uspešno kraće vreme (do početka januara).
Stanko Nekić, dipl. ing. agronomije