ŠTA JE TO ZELENI KRMNNI KONVEJER ?
Pod zelenim krmnim konvejerom (redosledom) podrazumeva se proizvodnja krmnog bilja u toku cele vegetacije, od ranog proleća do kasne jeseni, radi podmirivanja stoke zelenom hranom, prvenstveno krava muzara. Ukratko, zeleni konvejer je setva i žetva krmnih useva tokom cele godine na određenoj površini.
Krmni konvejer je takva organizacija proizvodnje zelene krme koja osigurava neprekidnu kvalitetnu ishranu stoke zelenom krmom u toku čitave vegetacije. Ali to nije stalna zauzetost oranica nekom krmnom kulturom, jer neprekidna setva neke krmne kulture za drugom krmnom kulturom ne mora još da osigura neprekidnu ishranu stoke zelenom krmom, već samo intezivnu proizvodnju zelene krme.
Zavisno od različitih uslova, mogu se razlikovati tri glavna tipa zelenog konvejera:
- Krmni konvejer koji se temelji samo na iskorišćavanju krme sa prirodnih travnjaka. Međutim, naši prirodni travnjaci u uslovima izmenjene klime i suše ne mogu stoku opskrbiti kroz celu vegetaciju;
- Krmni konvejer koji se temelji samo na krmi proizvedenoj na oranici. Ovaj krmni konvejer mogao bi doći u obzir u žitorodnim područjima Srbije (Vojvodina);
- Krmni konvejer koji se temelji na kombinovanom iskorišćavanju prirodnih travnjaka i krmnih oraničnih površina. Može se uz prirodne travnjake dobar deo krme proizvesti i na oranici;
Ne mogu se davati recepti za sastav krmnog konvejera, jer izbor kultura zavisi od mnogih uslova, posebno od ekoloških faktora i tipa proizvodnje na dotičnom području.
Ipak, kao primer kombinovanog tipa zelenog konvejera, koji bi se mogao primeniti u mnogim područjima Srbije izgledao bi ovako:
Zelena kupusna repica, Zelena raž, Prirodni travnjak, Zelena raž + Ozimi grašak, Aleksandrijska detelina, Zelena lucerka, Krmni slez, Sudanska trava, Prirodni travnjak, Zeleni kukuruz + soja, Postrna zelena krmna repa, Krmni kelj, Postrni zeleni kukuruz.
Ovo je primer obezbeđivanja zelene krme po mesecima od aprila do kraja oktobra meseca. Ovaj krmni konvejer sastavljen je za 100 uslovnih grla (jedno uslovno grlo je težine 500 kg žive mere), za period oko 200 hranidbenih dana i površinu oko 20 hektara.
Osim zelene krme, na navedenoj površini proizvesti će se još određena količina krme za zimu (sena) sa prirodnih travnjaka i od lucerke i deteline. Pored toga, postrni kukuruz može se upotrebiti za spravljanje silaže.
Ovakav način proizvodnje zelene krme u zelenom konvejeru veoma je intezivan, te zahteva veoma intezivnu obradu i đubrenje zemljišta.
Primenom krmnog zelenog konvejera može se stvarno osigurati neprekidna ishrana stoke sa dovoljno kvalitetne zelene krme od ranog proleća do kasne jeseni i tako znatno povećati stočna proizvodnja (prvenstveno mleka). Osim toga, pravilnom organizacijom zelenog konvejera (redosleda) mogu se veoma sniziti i proizvodni troškovi stočnih proizvoda.
Autor, Stanko Nekić, dipl. ing. agronomije