UPL OpenAg
pre 3 godine
3593
Nova tehnologija za kontrolu i sprečavanje klijanja konzumnog krompira
Zbog novih regulativa u Evropskoj uniji proizvođači krompira našli su se na prekretnici i u situaciji da moraju da prihvate novu tehnologiju u uzgoju krompira koja im garantuje održivost i profitabilnost na tržištu.
Kompanija UPL zbog toga želi svim proizvođačima krompira da približi informacije o proizvodima i tehnologiji koja postaje standard kod kontrole i sprečavanja klijanja konzumnog krompira. Proizvođačima krompira kompanija UPL nudi dva tipa proizvoda za sprečavanje i kontrolu klijanja konzumnog krompira, proizvod ROYAL MH 30 / FAZOR® (a.t. maleini - hidrazid kalijum) za tretiranje krtola krompira u polju i proizvod ARGOS® (a.t. narandžino ulje) za tretiranje krtola krompira zamagljivanjem (fumigacijom) u ventilacionim skladištima.
Dormantnost krompira je fiziološko stanje krtola u kojem se neće odvijati autonomni rast klica u roku od nekoliko nedelja, čak i kada se krtole drže u uslovima idealnim za rast klica. Tokom perioda dormantnosti, uslovi sredine i skladištenja krompira nakon berbe imaju samo ograničeni uticaj na potencijalni početak klijanja.
Trajanje dormantnosti najviše zavisi od sorte, stadijuma razvoja krtola i o uslovima tokom rasta i razvoja krtola. Važni činioci u kontroli dormantnosti su temperatura, vodni režim, fotoperiod i skladišni uslovi.
Krompir počinje prirodno nicati nekoliko nedelja nakon berbe. Kontrolisani uslovi skladištenja krompira produžuju dormantnost za nekoliko nedelja. Profesionalna skladišta sa opremom koja omogućuje kontrolu nad zasenjivanjem, temperaturom i preciznim kontrolisanjem vlage, imaju najbolje rezultate u borbi protiv klijanja konzumnog krompira.
Za duže periode skladištenja konzumnog krompira, potreban je tretman u polju proizvodom ROYAL MH 30 / FAZOR®, tretmani u skladištu proizvodom ARGOS® ili njihovom kombinacijom. Upotrebom navedenih proizvoda može se dodatno odložiti početak klijanja, čuvajući što je više moguće težinu i kvalitet krtola.
Aktivna materija: malein - hidrazid kalijum 250 g/l.
Formulacija: koncentrovani rastvor (SL).
Registrovana upotreba: krompir, merkantilni crni luk, duvan.
Maksimalni broj tretiranja: Jedno tretiranje u sezoni u krompiru, merkantilnom crnom luku i duvanu.
Karenca: Sedam dana u merkantilnom crnom luku; obezbeđena vremenom primene u krompiru i duvanu.
Doza: krompir 12,5 l/ha, merkantilni crni luk i duvan 12,5 l/ha.
Potrošnja vode: do 350 l/ha (idealno 150-200 l/ha).
Aktivna materija malein - hidrazid kalijum se upija u list i distribuira kroz žile lista. Odlazi u centre odgovorne za rast gde efikasno sprečava neželjeni rast kroz inhibiciju deobe ćelija. Malein-hidrazid kalijum sprečava deobu ćelija, ali ne ubija ćelije (nema trajno delovanje).
Proizvod ARGOS® novi je prirodni regulator rasta klica krompira u Srbiji koji se upotrebljava za kontrolu i sprečavanje klijanja krtola krompira u skladištima. ARGOS® je klasifikovan kao regulator rasta biljaka i zasniva se na esencijalnom ulju narandže.
Ulje narandže vadi se iz celog ploda narandže, stoga je ova aktivna materija prirodnog porekla. Aktivna materija ne sadrži hemijske rastvarače ni hemijske aditive. Proizvod ARGOS® mora se primenjivati sa uređajima za zamagljivanje (fumigatorima). Može se koristiti sa električnim uređajima za toplu fumigaciju, gde temperatura aplikacije mora biti između 170-190°C.
S obzirom na hemijska i fizička svojstva proizvoda ARGOS®, pre primene proizvoda treba pažljivo pročitati i razmotriti uputstva i pravila. Ovim priručnikom želimo da približimo svim proizvođačima krompira u Srbiji informacije za optimalno korišćenje i delotvornost proizvoda ARGOS®. Pre svake upotrebe pogledajte uputstva o primeni proizvoda opisane u ovom priručniku. Kad god osećate potrebu za dodatnim informacijama, ne ustručavajte se da kontaktirate kompaniju UPL da dobijete novije i bolje informacije oko upotrebe proizvoda ARGOS®.
Proizvod ARGOS® je u procesu registracije u Republici Srbiji.
Proizvod ARGOS® je spreman za upotrebu kod hladnog ili toplog zamagljivanja korišćenjem primerenih uređaja i opreme. Sledite uputstva proizvođača uređaja kod korišćenja ovih vrsta zamagljivača.
Zamagljivanje treba izvoditi ovlašćenim uređajima smeštenim izvan skladišta, pri čemu se magla dovodi u skladište kroz otvor za aplikaciju ili na drugi siguran način. Samo opremljena i ventilaciona skladišta trebaju biti tretirana ovakvim tipom proizvoda.
Trebao bi da postoji sastav ventilacije vazduha u skladištu koji omogućuje raspodelu fine magle kroz krtole i kako bi se izbeglo stvaranje kondenzacije. Svi ostali spoljni otvori i vrata trebaju biti zatvoreni tokom aplikacije kako bi se obezbedila maksimalna efikasnost proizvoda. Važno je održavati blagi protok vazduha tokom aplikacije. Vrata i spoljni otvori za ventilaciju na mestima za skladištenje krompira moraju biti pravilno zatvoreni tokom aplikacije. Potrebna je samo unutrašnja ventilacija.
Nakon tretmana, skladište treba provetravati unutrašnjom ventilacijom dok se magla ne slegne. Nakon toga skladište držite zatvoreno otprilike 48 sati, nakon čega je spoljna ventilacija moguća na normalniji način. Nezaštićene osobe moraju se držati izvan apliciranih skladišta najmanje 24 sata nakon aplikacije.
Suzbijanje klijanja krtola krompira narandžinim uljem, kao i kod ostalih esencijalnih ulja prirodnog porekla, izvodi se fizičkim oštećivanjem klice. Interakcijom poremećaja fluidnosti membrane ćelija sa učincima na enzime, smatra se ključnim za delotvornost proizvoda ARGOS®.
Tretiranje kompira u skladištu proizvodom ARGOS® vrši se zamagljivanjem (fumigacijom). Proizvod ARGOS® uređaji za zamagljivanje pretvaraju u finu maglu koja se ventilacijom raspoređuje po skladištu.
Zbog svoje niske viskoznosti, proizvod ARGOS® je isparljiv i lako prodire u gomile ili bokseve sa krompirom. Kod toplog zamagljivanja presudno koristiti uređaje koji imaju termostatsku kontrolu (kontrolu temperature) da bi se izbegla bilo kakva opasnost od požara. Testirani i preporučeni uređaji za toplo zamagljivanje su CROPFOG, SYNOFOG i RESONATOR HOTFOG.
Hladno zamagljivanje se takođe može raditi sa uređajem Resonator Coldfog proizvođača Besteman Techno Support. Kompanija Frans Veugen BV, proizvođači uređaja Synofog, takođe trenutno razvijaju hladni zamagljivač koji uskoro očekujemo na tržištu. Praktični testovi pokazali su da duže vreme aplikacije (približno šest sati) nema negativnih rezultata niti uticaja na efikasnost.
Više o tehnologiji za kontrolu i sprečavanje klijanja konzumnog krompira pročitajte u brošuri OVDE.
Za dodatne informacije o proizvodu kontaktirajte:
Aleksandar Lazar
mob: +381 64 647 8454
mail: aleksandar.lazar@upl-ltd.com
foto: Bigstock/LenMAXS/yuris010/UPL OpenAg