Njena u svetu prepoznata nutritivna vrednost i potencijalna korist u očuvanju ljudskog zdravlja svrstali su je u proizvod od interesa kako naučnika, tako i zdravstvenih entuzijasta širom sveta.
Kako već odavno znamo da sve pčele ne proizvode med, tako ni sve ne proizvode matičnu mleč. Pa čak u jednoj pčelinjoj zajednici razlikujemo pčele koje je proizvode i one koje se 'bave' drugom proizvodnjom.
Matična mleč spada u jedan od najvrednijih proizvoda medonosnih vrsta pčela. Njena u svetu prepoznata izvanredna nutritivna vrednost i potencijalna korist u očuvanju ljudskog zdravlja svrstali su je u proizvod od interesa kako naučnika, tako i zdravstvenih entuzijasta širom sveta. Ovaj prirodni proizvod proizvode neke pčele radilice i koristi se kao hrana, kao dodatak prehrani za ljude i kao proizvod za dizanje imuniteta, poboljšanje krvne slike posebno nakon operacija i u vreme hemoterapije. Evo nekih detalja koje bi trebalo da znamo o njoj i njenoj upotrebi.
Ona je gusta, mlečno-bela supstanca koju proizvode žlezde mladih pčela radilica. To je osnovna hrana za pčelinje larve tokom njihovog razvoja, ali i posebna hrana kojom pčele hrane larve kako bi ih pretvorile u pčelinje matice. Matice se hrane isključivo matičnom mleči, postaju plodne i celi svoj život će da posvete tome da položu jajašca i nastave životni ciklus jedne pčelinje zajednice.
Vrlo je bogata hranljivim supstancama i biološki aktivnim vezama koje su ključne za rast i razvoj pčelinjih larvi i život matica. Neki od sastojaka uključuju:
Takođe, odavno je to poznato, ima celi niz potencijalnih zdravstvenih koristi za ljude, iako istraživanja tog pčelinjeg proizvoda traju i dan danas s ciljem kako bi se u potpunosti razumeli svi njeni učinci, ako je to ikako moguće. Neki od potencijalnih učinaka konzumacije uključuju:
Možete je konzumirati kao dodatak prehrani u obliku kapsula dostupnih na tržištu ili konzumacijom sirove. Važno je obratiti pažnju na doziranje jer je u svežem stanju čista izuzetno jaka. Svakako, posebno ako imate neke alergijske reakcije, važno je konsultovati se sa lekarom pre uzimanja bilo kojeg dodatka ishrani u kapsulama pa tako i sveže matične mleči. U svežem se stanju konzumira na način da se ili pomeša sa medom ili stavi direktno pod jezik, veličine pšeničnog zrna, gde se rastvara u pljuvački i guta.
Ona sveža, izvanredan je potpuno prirodni proizvod koji je privukao pažnju naučne i zdravstvene zajednice zbog svojih potencijalnih zdravstvenih koristi. Iako istraživanja još uvek traju kako bi se potvrdili svi njeni učinci, mnogi ljudi širom sveta koriste je kao dodatak ishrani zbog poboljšanja energije i opšteg zdravlja. U kombinaciji sa medom koristi se kod sportista za postizanje vrhunskih rezultata. Ali svakako, ponavljamo, pre nego što počnete da je koristite, preporučuje se konsultacija sa lekarom, a sve kako bi bili sigurni da je to pravi izbor za vas.
Svakako je jedan fascinantan prirodni proizvod sa mnogo obećavajućih karakteristika. Kada počnete da je koristite, a kako biste obezbedili da je sigurna i prikladna za vaše individualne potrebe i zdravstveno stanje, potrebno je prilikom upotrebe pratiti učinak na vaš organizam.
Tagovi
Autor