Pčelari sa kojima smo razgovarali na 49. Međunarodnom sajmu pčelarstva u Beogradu kažu da ako se dešava da se medu dodaju neke vrste šećera u različitim procentima i plasiraju na tržište, to sigurno ne čine oni.
Nedavno saopšteni rezultati testiranja meda po novoj akreditovanoj metodi za utvrđivanje falsifikata hrane i pića, po kojima su od 25 uzoraka, 23 bila neispravna, izazvali su veliku pažnju javnosti, odnosno pre svih potrošača, ali naravno i samih proizvođača pčelara, mada su oni jednodušni u oceni da to - nije do njih!
Pčelari sa kojima smo razgovarali na 49. Međunarodnom sajmu pčelarstva u Beogradu kažu da, problem, ako postoji, odnosno ako se dešava da se medu dodaju neke vrste šećera u različitim procentima i plasiraju na tržište, to sigurno ne čine oni.
"Otkupljivači od nas uzimaju i plaćaju med samo ako je dobar, ako su izvršene analize. Ako ima slučajeva da se medu naknadno dodaje nešto, to se, dakle, dešava tek pošto je on otišao od nas", tvrdi pčelar Miroslav Ljubomirović iz Kamenova.
Njegov kolega iz istog sela poznatog upravo po proizvodnji osnovnog pčelinjeg proizvoda Ratko Milojković kaže da su pčelari veoma časni ljudi, da rade pošteno i da nisu skloni nikakvim malverzacijama.
"A, falsifikata na tržištu sigurno da ima", iskren je Milojković.
"Ima tih firmi koje imaju najmoderniju opremu za punjenje i pakovanje meda, a koje nemaju nijednu košnicu. I kod njih svašta može da se nađe, ali verujte da kod nas pčelara to nije slučaj."
Predsednik Društva pčelara Beograda Slobodan Čumić takođe povrđuje da pčelari mogu da prodaju med otkupljivačima samo ako su prethodno uradili sve analize i koje potvrđuju da je isti ispravan.
"Šta se dešava dalje posle otkupa, od bureta do tegle, možemo samo da nagađamo. Našim građanima zato preporučujemo da potraže med direktno od proizvođača, da ih pronađu na izložbama i sajmovima kao što je ovaj tašmajdanski i tu će kod pravih pčelara, da nađu pravi, stopostotni prirodni med", kaže Čumić.
Jedan od ovih pčelara Miroslav Milošević iz Gornje Kamenice kod Knjaževca potvrđuje da se proizvodnjom meda bavi po sistemu "dobre pčelarske prakse" i da ima redovne kontrole koju su uvek potvrdile ispravnost njegovog proizvoda.
"Ne možemo mi, pčelari, da garantujemo za naš med koji je otišao od nas i već se nalazi u njihovim magacinima", naglašava Milošević i dodaje da bi, ipak, voleo da što pre uradi analizu i po najnovijoj, EIM-IRMS metodi i da sazna, pa makar samo iz radoznalosti, kakvi će biti rezulati za njegov med.
I on i svi pčelari kažu da očekuju da vide šta će pokazati vanredna kontrola meda koju će da sprovede Veterinarska inspekcija, a koja je inicirana prethodnim izveštajem o neispravnosti ovog pčelinjeg proizvoda u trgovinama. Iz Ministarstva poljoprivrede je u međuvremenu saopšteno i da laboratorija koja je radila pomenute analize nije ovlašćena da obavlja službenu kontrolu, te da njihove rezultate treba uzeti sa rezervom.
Tagovi
Autor