Pretraživanje tekstova
Košnice koje imaju ravne krovove, i samim tim nezaštićena leta, potrebno je držati čistim od snega zbog same ventilacije košnice, dok sneg sa krovova nije potrebno čistiti, jer se smatra da je dobar izolator.
Pčelari koji su u jesenjem periodu uspešno pripremili svoje pčele za zimu (obezbedili dovoljne količine hrane, izolovali košnice od jakog udara vetra) u decembru nemaju potrebe za radovima na samom pčelinjaku.
U ovom periodu bi trebalo izvršiti samo posete oko samog pčelinjaka odnosno košnica u cilju pregleda da li su krovovi oštećeni ili otklopljeni, da li postoje određene šupljine na samim nastavcima i slično. Takođe, tokom posete može se izvršiti pregled bez otvaranja košnice, tako što se priklanjanjem uha i laganim kuckanjem u visini pozicioniranog klubeta čuje zujanje pčela i tako oceni trenutno stanje pčela. Iskusniji pčelari na osnovu zujanja mogu da ocene da li je društvo u dobroj kondiciji, ima li maticu i dovoljne količine hrane, piše Žana Kovačević na portalu Savjetodavna Srpske.
S obzirom na to da temperature u ovom mesecu obično ne prelaze iznad 5°C može se izvršiti pregled i tretiranje varoe na onim pčelinjacima gde to nije obavljeno u ranijem periodu.
Pčele se nalaze zbijene u klubetu, tako da se preporučuje samo tretman sa oksalnom kiselinom nakapavanjem po ulicama i to 5 ml/ po ulici, dok tretman dimljenjem iz tih razloga nema značajnog efekta.
Košnice koje imaju ravne krovove, i samim tim nezaštićena leta, potrebno je držati čistim od snega zbog same ventilacije košnice, dok sneg sa krovova nije potrebno čistiti, jer se smatra da je dobar izolator.
Potrebno je postaviti rešetke i suziti otvore leta i tako sprečiti mogućnost ulaska miševa i formiranja mišjeg gnezda u košnici.
U svakom slučaju, potrebno je što manje uznemiravati pčele, da ne bi došlo do njihovog pomeranja unutar košnice, razdvajanja klubeta i na niskim temperaturama teškog ponovnog vraćanja u prvobitno stanje, što dovodi do uginuća pčela. Otvaranjem košnice dolazi do pucanja propolisa kojim su pčele zatvorile nepotrebne šupljine i zbog niskih temperatura nisu u mogućnosti da ih ponovo zatvore.
Zimski period pčelari najviše provode u zatvorenim prostorima, gde vrše pripreme za sledeću pčelarsku sezonu u vidu sklapanja i užičavanja ramova, sklapanja i farbanja novih nastavaka i izradu ostalih delova košnice.
Tagovi
Pčelinjak zimi Košnica Varoa Oksalna kiselina Propolis
Autorka
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Učenici srednje Poljoprivredne škole iz Prokuplja i srednje Mlekarske škole iz Pirota učestvovali su u finalu "Pekarijade" u izradi štrudle sa makom. Rezultati će biti poznati 26. novembra kada će se organizovati svečana manifestacija u pek... Više [+]
Učenici srednje Poljoprivredne škole iz Prokuplja i srednje Mlekarske škole iz Pirota učestvovali su u finalu "Pekarijade" u izradi štrudle sa makom. Rezultati će biti poznati 26. novembra kada će se organizovati svečana manifestacija u pekarskom centru u okviru kompanije Lesaffre u Beogradu.