Pretraživanje tekstova
Neke vrste meda potiču sa vrlo neobičnih mesta ili endemskih cvetnih vrsta, a njihove cene dostižu astronomske iznose.
Med može da bude veoma luksuzan proizvod, a cene nekih vrsta mogu biti izuzetno visoke. Potiču sa jedinstvenih mesta ili od endemskih cvetnih vrsta, a razlikuju se i po svojim specifičnim karakterestikama.
Potiče sa Novog Zelanda, iz osamljenog područja u zabačenim šumama, sa retkih izvornih vrsta, a najviše od autohtonog drveta revareva koje mu daje bogat cvetni ukus. Odlikuju ga i vrlo male kočine, što mu i određuje astronomsku cenu od oko 6.270 evra za kilogram i čini najskupljim na svetu.
Iz Turske dolazi Elviš ili beli med koji nastaje u crnomorskoj regiji. Dostiže cenu do 5.000 evra/kg. Potiče od pčela koje naseljavaju pećine i sakupljaju nektar divljeg cveća. Prepoznatljiva svojstva mu daju minerali iz pećina zbog čega ga mnogi smatraju najboljim na svetu. Poznavaoci tvrde da je njegov ukus daleko ispred ostalih vrsta. Ranije je bio prvi na listi najskupljih.
Ova vrsta dolazi iz Jemena, njegovih sušnih područja na jugu zemlje. Pčele sakupljaju nektar iz cvetova drveta sidr, koje retko cveta, što povećava njegovu vrednost. Cenjen je zbog svojih lekovitih svojstava, jačanja imuniteta i bogatog voćnog ukusa. Ističe se visokim sadržajem antioksidanata. Za kilogram je potrebno izdvojiti 280 evra.
Nastaje u močvarama severne Floride i južne Džordžije (SAD). Prepoznatljiv je po jedinstvenom ukusu na puter i što se slabo kristalizuje. Pčele nektar sakupljaju sa drveta tupelo te proizvode manje količine. Cena se kreće nešto preko 100 evra/kg.
Još jedna vrsta sa Novog Zelanda. Dobija se od nektara koji potiče sa žbuna manuke. Cenjen je zbog antiinflamatornih i antibakterijskih osobina. Koristi se kao sastav luksuznih proizvoda za negu kože i poboljšanje zdravlja. Visoku cenu mu daje takozvani manuka faktor koji ukazuje na njegov antibakterijski kapacitet, a za kilogram je potrebno izdvojiti 100 evra.
Tagovi
Med Najskuplji med Valarov med Sidr med Tupelo med Manuka med TOP 5 Eliš med
Autorka
Više [+]
Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Najstarija i najjeftinija mera u borbi protiv mraza - zadimljavanje u zasadu višnje
Selo Donje Zuniče, okolina Knjaževca